Sushi, kimbap ja surimisalaattia

Alkuun pieni nostatus siitä, mistä hyvän ruuan lisäksi olikaan kyse tässä blogissa. Minä ja blogini osallistutaan ensi kuussa Tampereen chilifesteihin!

http://www.chilifest.fi/index.html

-tuolta yllä olevasta linkistä lisää infoa tapahtumasta, osallistun kastikekilpailuun, sarjassa tulinen. Nyt mietin ja puntaroin habaneron ja naga morichin välillä, kumpaa laittaisi. Varmuuden vuoksi tietenkin kokeilen kumpaakin.

Kuten kerroin jo aiemmin, tämä blogi osaltaan kertoo tarinaa, kuinka ihminen ”autotallissaan” keksii jotain ja haluaisi kovasti muidenkin siitä tietävän. Keksin sattumalta oman bbq-kastikkeeni vuonna 2009. Olin tutustunut paljon meksikolaiseen ja amerikkalaiseen ruokaan, jonka pohjalta lähdin sekoittelemaan aineita näiden ruokakulttuurien tekniikoilla ja aineksilla.

Johan syntyi soppa.

Oman innostuksen (+ puolison tottakai) lisäksi kavereiden into ja tykkäys on  ajanut miettimään eteenpäin. Mitä tekisit, jos sinulla olisi hallussasi jokin todella hieno tuote? Lähinnä olen kavereiden ja muiden ihmisten kautta yrittänyt saada tuotettani eteenpäin, jotta moni maistaisi (ja tietenkin tykkäisi).

Odotan kovasti chilifestejä, ennakko-ajatus vaan on, ettei suomessa taida olla ihan samanlaista ruokakilpailukulttuuria, kuten vaikka amerikassa. Sääli sinänsä, pelkkä ajatus jo kilpailusta on saanut itseni kehittelemään vielä entisestään tuotettani. Luulen että orginaalilla mennään, mutta jatkossa uusia makuja voisi myös kilpailuttaa.

Katotaan miten äijän käy, siihen asti pitäkää peukkuja kilpailuun ja seurata voi myös Facebookissa!! Löytyy fb:stä nimellä thetki-ruokablogi.

Tai lykkää maili, jos tiedät mihin puoleen kannattaisi kysellä/kääntyä: thetki@hotmail.com

Reseptiin viimeinkin….

Noh, ensi alkuun sanotaan että sushi ei ole mikään uusi juttu. Sen sijaan uutta tässä on toistaiseksi paitsioon jäänyt korean serkku, kimbap. Resepti oli joskus hesarin ruoka-osiossa, kokeilin erästä sen versiota. Valmistus on samanlainen kuin sushin, mausteet ja meininki vähän eri. Erittäin hyvää kuitenkin! Lisäksi kokeilin tehdä amerikassa maistettua surimisalaattia, en tiedä täkäläistä reseptiä, joten tein oman. Älyttömän hyvää! 🙂

Sushi on sellainen ruoka, jota ei tule tehdä kiireellä (vaikka pikaruokaa Japanissa onkin!) vaan kunnioita japanilaista harmoniaa ja tee se kunnolla. Koko sushin idea on harmonia ja tasapaino, joten siksi riisi tulee olla vastakeitettyä, mausteet kohdallaan ja lisukkeet hyviä. Tässä sushissa on pelkästään surimitikkuja. Sushista on paljon eri versioita, mutta tämä taitaa olla helpoin ja helposti lähestyttävin surimin ansiosta.

Ainekset (riittää helposti neljälle syöjälle)

pussi sushiriisiä

riisiviinietikkaa

suolaa, sokeria

soijakastiketta

hillottua inkivääriä

wasabia

majoneesia (tee itse!!, yhden munan majoneesi riittää)

bambumaton käärimiseen

merilävää (maton ja levää saa monestakin kaupasta nykyään, osta miel. erikseen tavarat, älä mitään valmispakkausta)

mieleisiäsi kasviksia (esim. kurkkua) ja kalaa (surimi hyvä aloittelijalle, älä käytä savukalaa koska savun maku peittää muut maut!)

Sushi

Keitä ensin riisi, eli Sumeshi:

4 dl sushiriisiä (esim. Kokuho Rose-riisiä)

4,5 dl vettä

-huuhtele riisi kylmällä vedellä, lisää kattilaan. Lisää päälle vesi. Anna seistä kylmässä vedessä n. 15 min ja laita kansi päälle.

-nosta lämpö täysille ja kuumenna kunnes alkaa kiehua. Laske lämpö pienimmälle ja anna kiehua 10 min. Käännä lämpö pois ja anna vielä hautua 10 min.

Riisin kypsyessä tee riisin maustekastike, eli Awasezu:

7 rkl riisiviinietikkaa

0,5 rkl suolaa

4 rkl sokeria

-kiehauta ainekset ja jäähdytä liemi.

Jäähdytä riisi laakeassa kulhossa esim. sanomalehteä huiskutellen. Oikeasti, huiskuta. Kuulostaa tyhmältä, mutta riisin tulee suht nopeasti jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Silloin se on parasta, liian kuumana sitä ei voi käsitellä.

Lisää lopuksi mausteliemi viuhkamaisella liikkeellä riisin päälle ja sekoita varovaisesti.

Nyt rullaamaan!

Eli, aseta bambumatolle merilevälevy. Levitä levylle riisiä niin, että n. 3 cm päästä jää tyhjäksi. Jätä muille reunoille tyhjää n. 0,5 cm.

Levitä n. keskelle riisiä majoneesia ohut nauha koko leveydeltä. (n. 1 rkl riittää hyvin)

Voit levittää ihan pieniä määriä wasabia myös majoneesin päälle, mutta ole varovainen! Wasabi on todella tulista. Vinkkinä voit sekoittaa myös majoneesiin wasabia ja levittää sitä riisille. Näin ei tule turhan tulista, mutta makua lisää majoneesiin.

Levitä kuvan tavoin surimitikut riisin päälle. Kostuta vedellä päätyä kevyesti, jotta merilevä tarttuu paremmin kiinni.

Nosta mattoa avuksi käyttäen levä rullalle. Nosta ensin itseäsi vasten oleva pääty surimien yli, jonka jälkeen maton avulla rullaa loppuun. Painele hieman rullaa lopuksi bambumatolla sen sisällä.

Tulee tämän näköisiä rullia:

Ota terävä veitsi ja leikkuulauta. Leikkaa jokainen rulla ensin puoliksi, nämä taas puoliksi jne. Yhdestä rullasta tulee 8 palaa.

Vasemmalla sushia, oikealla kimbapia. Vaikka tämä ehkä rikkoo kaikkia sushin lakeja, ja tiedän että hillottua inkivääriä käytetään puhdistamaan suu ennen seuraavaa sushilajia, niin silti vaan itse tykkään laittaa viipaleen inkivääriä sushipalan päälle. Siihen vielä wasabia pikkusen ja soijaa päälle. Tämä oma mielihaluni. Muutoin tarjoa rullat wasabin ja soijan kanssa, rullia voi dipata soijaan.

 

Kimbap

1 porkkana

2 dl sushiriisia

1 tl suolaa

2 tl sesamiöljyä

pala keittokinkkua, saunapalvia, kylkeä…tms. lihaa

majoneesia

Nori-merileväarkkeja

-valmista riisi kuten sushissa, lisää vain suola ennen kuumentamista. Mausta valmis riisi sesamöljyllä. Muista jäähdyttää riisi!

-riisin kiehuessa kuori ja pilko porkkanat suht isoiksi suikaleiksi (alle pikkurillin paksuisiksi kuitenkin). Kiehauta porkkanoita n. 3 min.Leikkaa liha samansuuruisiksi paloiksi.

-valmista kuten sushi, lisää riisin päälle porkkana ja lihasuikaleita, kääri rullalle.

Surimisalaatti

1 ps surimisuikaleita, n. 200 g (hyvin varustelluista kaupoista löytyy, tai silppua surimitikuista)

1 uusi sipuli

1 iso valkosipulinkynsi

2 rkl smetanaa

3 rkl majoneesia

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl sinappia

1 tl sitruunamehua

1 rkl sokeria

suolaa, pippuria

Leikkaa sipuli ensin neljään osaan ja siitä erittäin ohuiksi viipaleiksi. Silppua valkosipuli.

Lisää kaikki aineet kulhoon ja sekoita. Maista ja mausta tarvittaessa.

Tässäpä kaikki tällä kertaa, seuraavaksi mennään romanttisiin tunnelmiin ja ranskalaisherkkujen pariin!

BBQ- Teemu 🙂

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Sushi, kimbap ja surimisalaattia

 1. Hei! Löysin blogisi sattumalta blogilistan kautta, ja mainiolta vaikuttaa! Hyvä ruoka on harrastuksena meilläkin. Mm. sushia tehdään usein, mutta kimbap on vielä testaamatta – ehkäpä tästä postauksesta rohkaistuneena innostumme pian siihenkin!

  Sushiin muuten lainailen ja sovellan yleensä vapaasti ideoita ruokaretkiltäni, tämänhetkiset suosikit ovat lohi-tuorejuusto-ruohosipulirullat (sitä tuorejuustoa siis ohuena nauhana kuten majoneesia yllä, ja ruohosipulisilppua tuorejuuston päälle) sekä chilimajoneesi-purkkitonnikala-rullat. Oletko kokeillut sekoittaa hiukan mainitsemaasi bbq-kastiketta majoneesiin – toimisikohan se sushirullassa?

  Uusia postauksia ja hyviä ruokaideoita odotellen :)!

  • Hei! Kauheasti kiitoksia palautteesta!! 🙂 Tämä innostaa taatusti jatkamaan tätä kirjoittelua!
   Aivan loistavaa, että ihmiset ovat innostuneet tekemään ruokaa. Todellakin. Parastahan tässä muuten on juuri tämä ideoiden jakaminen, se rikastuttaa meitä kaikkia.

   Kuulostaa mahtavalta tuo kokeilusi sushien suhteen. Itse en toistaiseksi tuota kimbapia ja äyriäisiä enempää ole testannut, ensimmäistä kertaa itse asiassa tein sushia vasta tässä jokin aika sitten, mikä on aika yllätys myös itselleni! 🙂
   Bbq-kastiketta en ole kokeillut sushiin, vaikka tiedän sen toimivan hyvin majoneesin kanssa. Pitääkin testata, koska sen tulisuus voisi tuoda mukavan potkun majoneesin kanssa. Tosin ehdottomasti pitää kokeilla tuon kimbapin kanssa sitä!

   Aiemmin postaamani kiinalaiseen haudutusliemeen tuli teetä, joka kirvoittaa heti mieleen kokeilemaan sitä sushissa. Vihreää teetähän tarjotaan yleisesti sushin kanssa, sekä merilevän maku ja tuoksu tuo mieleen elävästi vihreän teen….taidanpa testata jossain lihan tai kalan marinadissa vihreää teetä ja lisätä sitä sushiin, voisi olla mielenkiintoinen! 🙂

   Mutta jatkoa seuraa varmasti, kiitos oikein paljon hienosta palautteesta vielä kerran!

   Teemu

 2. ”Odotan kovasti chilifestejä, ennakko-ajatus vaan on, ettei suomessa taida olla ihan samanlaista ruokakilpailukulttuuria, kuten vaikka amerikassa. Sääli sinänsä, pelkkä ajatus jo kilpailusta on saanut itseni kehittelemään vielä entisestään tuotettani.”

  Suomessa taitaa elintarvikelainsäädäntö mutkistaa kummasti ruokakilpailuiden järjestämistä, tai ainakin näin olen kuullut.

  • Hei! Kiitos palautteesta. Näin asian laita tosiaan taitaa valitettavasti olla täällä.
   Pitääkin kysellä, kuinka tulevan viikonlopun kilpailu on saatu järjestettyä, ainakaan kilpailjoilta ei ole vaadittu mitään kovinkaan erityistä. Tämän tyyppisille kisoille toivoisi enemmänkin jatkoa!

   Teemu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s