Täydellinen wokki – osa 0: Paistetut nuudelit rapuliemellä

Wokki on uskomattoman hieno juttu. Se on äärimmäisen monipuolinen ja tehokas pannu, jolla saa aikaan paljon erilaisia ruokia.

Kuten niin moni muukin ruokajuttu, niin wokki on myös sellainen, johon tulee perehtyä. Harjoitus ja kokemus tekee mestarin.

Tietysti ensin määritellään, minkä maan tai kulttuurin ruokaa halutaan tehdä. Vaikutteita voi ottaa tottakai monesta eri keittiöstä, mutta alussa ainakin kannattaa kokeilla valmiita ohjeita tai käyttää vain yhden ruokakulttuurin ominaisaineita. Raaka-aineisiin kannattaa käyttää vaivaa ja aikaa, jotta saa tarpeeksi hyviä. Kookosmaitoa ei korvata maidon vahvuisella kevyt-”kermalla”!

En ole aasialaisen keittiön asiantuntija, sen voin myöntää heti. Olen vain kotioloissa testannut ja havainnut hyviä asioita, joita sillä saa tehtyä. Wokkiruoka on kuin pasta, siitä riittää variaatioita, joten siihen voi hyödyntää kaikenlaisia raaka-aineita.

Yleisin virhe wokatessa tulee nuudelin käyttöön. Mikäli tarjoaa nuudelia wokissa, niin siinä tulee olla makua. Aivan kuten pasta, eihän voi tehdä esim. paksua kasviskastiketta ja siihen viereen lautaselle laittaa kasan keitettyä pastaa? Ei ei. Siksi nuudelin tulee saada makua, laitan ohjeen tähän, jolla ensimmäistä kertaa TODELLA tajusin asian.

Ohje itseasiassa taitaa olla ihka ensimmäinen oma ohjeeni, mietinkin pitkään, voiko todella näin vaatimatonta ohjetta laittaa. Kyseinen ruoka ei edusta mitään ruokakulttuuria, vaan on hieman thai-vaikutteinen. Puuttuu monia juttuja, mutta ohje on syntynyt todella köyhistä oloista ja testattu monta kertaa toimivaksi.

Idea yksinkertaisuudessaan on siis se, että nuudeleihin todella saa makua – viis puuttuvista limenmehusta, korianterista tai muista.

Tärkein asia on huomioida kaikki raaka-aineet, mitkä kypsennetään, mitkä lisätään viimeiseksi. Jos haluat paistettua nuudelia ja lihaa, niin ne maustetaan silloin kasvisilpulla (valkosipulia, sipulia, inkivääriä, chiliä..). Tällöin silppu kypsyy todella nopeasti samalla kun nuudeli paistuu ja silppu maustaa nuudelia ja lihaa samalla. Lihat paistetaan erikseen parissa erässä, pannun voi pesasta tämän jälkeen ja kuumentaa uudestaan. Sitten lisätään kasvissilppu, nuudelit ja maustelientä. Lopuksi kypsynyt liha.

Jos taas kasvikset ovat suikaleina tai paloina, tulee ne kypsentää erikseen. Ne voi paistaa wokissa tietenkin, mutta myös minuutin pari esikeittäminen käy myös – kunhan kasvikset ovat kuivia kun lisäät ne tulikuumaan wokkiin!

Eli kertaus: Jokainen wokkiin tuleva raaka-aine tulee määritellä, missä muodossa se sinne lisätään, mikä tarkoitus sillä on ja missä vaiheessa se lisätään. Yrtit ja sitrusmehut aina viimeisenä.

Nuudelit tarvitsevat makua! Yleensä muutenkin wokkiohjeissa näkee älyttömän vähän kastiketta tai lientä. Liemi imeytyy nuudeleihin, kun ne lisätään puoliraakana wokkiin. Ohjeessa lisää tästä.

Wokkia olen käyttänyt isona kattilanakin, sinne mahtuu hyvin kypsymään esim. tunteja vaativa kaaliruoka. Myöhemmin laitan kiinalaisia tai kiinalaisvaikutteisia wokkeja tänne myös. Eläköön hoisin – ja osterikastike!!

Mutta ohjeeseen. Tarvitset tähän kokonaisia katkarapuja, joita löytyy yleensä pakasteesta. Ainakin Lidl:ssä on ollut suht edulliseen hintaan. Mikäli saat oikein tuoreita kokonaisia rapuja, niin kuori ne ja kypsennä ravut.

Paistetut nuudelit katkarapuliemellä

Rapuliemi:

n. 20 – 30 kokonaisen katkaravun kuoret ja päät

n. 0,5 l vettä

pala sipulia /1 uuden sipulin varret

1 valkosipulinkynsi (kuori ja lyö veitsen lappeella lyttyyn)

pieni pala inkivääriä kuorittuna ja puolitettuna pariin osaan

2-4 limen lehteä

muutama kokonainen pippuri

myöhemmin: suolaa tai thaimaalaista kalakastiketta

Lisää ainekset kattilaan, kun vesi kiehuu, laske lämpö ja keitä n. 10 min. Älä keitä pitempään! (katkarapu alkaa maistua ammoniakille jos keittää pitkään)

Siivilöi liemi huolella talteen, heitä pois kuoret ja muut liemitarpeet.  Mausta suolalla.

Valmistele ainekset wokkiin:

Itse säästän tiskiä pilkkomalla kasvikset omalle ruokalautaselle leikkuulaudalta. Lautanen on helppo huuhtaista kun alkaa syömään.

Muutenkin, varaa kaikki aineet valmiiksi kun alat wokkaamaan, varmista että mausteliemi/kastike on tehty, kasvikset pilkottu, lihat kypsiä tai huoneenlämpöisinä valmiina wokkiin ym.

Nuudelit:

Paketti munanuudeleita

kuoritut katkaravut

pala sipulia silputtuna

2 valkosipulia silputtuna

inkivääriä n. 1 tl silputtuna

2-3 dl rapulientä wokkiin + nuudeleiden keittoliemeksi

2 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl soijakastiketta / kalakastiketta

3 rkl auringonkukan siemeniä (paahda ne kuivalla pannulla, kunnes saavat väriä)

öljyä paistamiseen

Kun olet silpunnut kasvikset, keitä nuudelit. Kiehauta rapuliemi (kaikki mikä on) ja lisää nuudelit liemeen. Anna kiehahtaa minuutti, siivilöi nuudelit ja siirrä ne toiseen kattilaan. Lisää nuudeleille n. 0,5 dl rapulientä mehustumaan ja ettei ne tartu toisiin. Wokkiin tarvitset mainitun 2-3dl lientä. Sekavaa, mutta koita kestää! 🙂

Kuumenna wokissa kuumennuksen kestävää öljyä (pohja saa peittyä) kunnes öljy ”aaltoilee” ja melkein savuaa jo. Lisää nuudelit ja ala voimakkaasti pyöritellä niitä puulastalla, ettei tartu kiinni. Paista n. minuutti, lisää silputut kasvikset ja pyöräyttele puoli minuuttia.

Laske hieman lämpöä ja lisää viinietikka ja tämän jälkeen soija. Pyöräytä ja lisää rapulientä suht hitaasti valuttaen wokin reunaa pitkin. Lisää vähitellen koko 2-3 dl lientä.

Anna hautua muutama minuutti, liemi imeytyy nuudeleihin jättäen sopivasti kosteutta ruokaan. Lisää lopuksi katkaravut ja siemenet. Sekoita ja nosta wokki pois.

Tarjoa heti. Kuvassa on lisätty kevätsipulia, chiliä ja korianteria. Tähän voi lisätä myös esim. purkkisimpukoita, paistettua kalaa tms.

Tässä siis osa 0. Nollaksi nimetty siksi, että tässä on vasta pohja kohti täydellistä wokkia. Toivon omien taitojeni myös karttuvan, että voin löytää todellakin sen täydellisen wokin vielä joku päivä! 🙂

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s