Salaravintola esittää: American Burger pekonilla, cheddarilla ja kastikkeilla

Aivan ensin SUURET kiitokset kaikille blogiani lukeneille! Kohta on hieno määrä näyttökertoja kasassa jo tässä reilussa kuukaudessa.

Kun alunperin tutustuin ruokablogeihin, ymmärsin että niitä on paitsi paljon, niin ne keskittyvät myös hyvin erilaisiin asioihin. Mikä on ainoastaan hienoa!

Epäilin, ettei blogille, joka yrittää keskittyä hyvään ruokaan, vailla ruokatrendejä tai erityisruokavalioita, olisi suurta kysyntää. Onneksi olin väärässä siinä! 🙂

Muutaman viikon päästä olisi blogini suuri focus, eli oma BBQ-kastikkeeni, koitoksessa Tampereen Chilifesteillä. Se taitaa olla merkittävin askel päämäärässäni saada tietoon oma ”lapseni”, jota olen vaalinut ja huomioinut niin paljon. Kerron heti miten kävi!!

Mutta puhutaanpa burgereista ja ralleista. Jälkimmäisestä en tiedä tuon taivaallista, ensimmäinen kiinnostaa hurjasti. Mutta näin Keski-Suomessa rallit ovat suuri juttu, ja mikäs olisi mukavampaa kuin pitää silloin ystävien kesken juhlat.

Ruokablogi näin myöskin kulminoitui siihen yleensä puuttuvaan aspektiin, eli käytännön syömiseen pelkkien kuvien katsonnan sijaan. Idea ns. ”salaravintolaan” tuli myös Facebookista leviävään ilmiöön, jossa tavalliset ihmiset pukkaavat ravintolan pystyyn yhdeksi päiväksi. Rahaa ei pyydetä ruuasta, mutta lahjoituksen voi jättää 😉

Vesi kielellä olen seurannut Jimin ”Kuuluisat kuppilat” – (Man vs. Food) ohjelmaa, jossa on joka kerta paitsi uskomattomia annoksia ympäri amerikkaa, niin myös älyttömiä haasteitakin. Eihän kenenkään pidä syödä kolmea kiloa ruokaa, tahikka kahta kiloa lihaa kerralla. Toisaalta, viikon reipas paastoaminen kasvislinjalla voinee antaa anteeksi, jos sitten kerralla syö kilon hampurilaisen kaikkine lisukkeineen. Joka tapauksessa, sellaisia jättipurilaisia ”asiakkaille” tein, jotka haasteeseen vastasivat. Lopuille ihan tavalliset.

Puhutaan mielummin burgereista. Hampurilainen on siinä herkkä ruokalaji, että siihen ei kovin montaa ainesta tule, mutta ne täytyy olla hienosti balanssissa.

Hyvän hampurilaisen tulee olla mehukas, raikas, rapea, suolainen, makea, hapokas, täyteläinen ja tulinen yhtä aikaa. Siinäpä haastetta!

Pihvi on iso juttu. Käytä mielummin laadukasta naudan samana päivänä jauhettua paistilihaa. Tämän voi jättää silloin ihan vähän pinkiksi sisältä, jolloin se ei kuivu. Pihvi tulee olla aika litteä muodoltaan, ettei se kuivu jälleen kerran. Liian paljon kananmunaa tekee siitä helposti mureketta, joten munien lisäksi lisää sinappijauhetta. Tällä on myös lihaa emulgoiva vaikutus, joten se sitoo lihaa ja pitää sen paremmin kasassa. Suolan voi korvata tai täydentää esim. sellerisuolalla (kuten herbamare), antaa paremman maun. Korppujauhot ja sipulisilput jätä pois!

Rapeutta saa joko lisäämällä väliin pari suikaletta pekonia ja kaalia, tai esim. pinaatinlehtiä. Liikaa salaattia ei saa laittaa väliin, tarjoa mielummin lisänä sitä. Vain tarvittava rapeus riittää.

Suolakurkku on ehdoton, valkosipulin ystävä laittaa valkosipuliliemessä olleita kurkkuviipaleita. Suolakurkku paitsi antaa suolaisuutta, niin myös mehukkuutta, hapokkuutta ja vähän pureskeltavaa. Valkosipulia lisätään muutenkin majoneesiin ja bbq-kastikkeeseen niin, ettei se tule läpi mausta.

Majoneesi on purilaisen kulmakivi. Täyteläisyyttä tulee tietysti juustosta, mutta majoneesi sisältää myös sitruunamehua, sokeria ja suolaa, joten mikä ettei. (kun teet sen itse, niin taatusti sisältää!)

Tulisuutta ja makeutta lisää antaa hyvä bbq-kastike, jota haudutetaan vähän aikaa sipulissa, pekonissa ja lisätään vielä hunajaa. Kuumana sitä ei lisätä, koska kun pihvi ja sämpylät ovat lämpimiä, niin vastapainoa antaa huoneenlämpöinen majoneesi, salaatti ja bbq-kastike. Näin kaikki kulinaariset osaset yhdistyvät herkullisella tavalla!

Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, amerikassa pari vuotta sitten voitti hampurilaiskilpailun 70-kymppinen entinen kirurgi. Ukko oli kehitellyt täydellistä purilaista vasta n. 50 vuotta. Ei paha aika, huonomminkin voisi aikansa käyttää! 🙂

Tämä ohje on näihin jättiburgereihin, joihin tulee kaksi pihviä per annos ja yhteensä painoa näillä pihveillä sellanen 750 grammaa. Kova haaste, josta meillä selvisi kolme viidestä. Käytä normaaliin burgeriin vain yksi tälläinen pihvi, joten 1,5 kg jauhelihaa riittää neljälle. (tai riippuu syöjistä).

HUOM!! Älä käytä hampurilaisiin koskaan sinappia ja/tai ketsuppia suoraan väliin!!! Niiden teollinen etikkainen maku pilaa hampurilaisen herkkyyden.

American Burger pekonilla, cheddarilla ja kastikkeilla    

pihvit:

1,5 kg naudan paistijauhelihaa

2 kananmunaa

0,5 dl sinappijauhetta

alle 0,5 dl suolaa (osa voi olla valkosipulisuolaa/herbamare)

1/4 dl ruohittua mustapippuria

Majoneesi:

1 munan majoneesi (n. 1,5 – 2dl)

1 tl suolakurkkujen lientä

1 tl sinappia (esim. Dijonin hunajasinappi)

1 tl sokeria

1 valkosipulinkynsi silputtuna

BBQ-kastike:

1,5 dl T-BBQ kastiketta (jos on vain sitä ketsuppia saatavilla, jatka sitä alla olevilla aineilla + chilijauhetta rkl)

puolikas sipuli silputtuna

1 tl hunajaa

1 pekoniviipale pilkottuna

oliiviöljyä paistamiseen

hampurilaiset:

4 hampurilaissämpylää

suolakurkkuviipaleita

kaalia suikaleina (tai pinaatinlehtiä/salaatinlehteä)

8 viipaletta kunnon cheddaria (hätätapauksessa emmental)

paketti pekonia (1-2 viipaletta per hampurilainen)

Pihvit: Sekoita jauhelihaan kaikki aineet. Sekoita kunnes lihaa jää kulhon reunaan kiinni. Paista nokare pienimmällä teholla mikrossa kypsäksi ja maista mausteet. Muotoile käsin 4 isoa pihviä. Anna lämmetä huoneenlämmössä pari tuntia, tai ainakin puoli tuntia.

Majoneesi: Sekoita majoneesiin kaikki aineet. Säilytä jääkaapissa käyttöön asti.

BBQ-kastike: Kuullota kevyesti sipulia oliiviöljyssä pannulla. Lisää pekoni ja sekoittele muutama minuutti. Lisää loput aineet ja anna hautua muutama minuutti. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöön.

Paista pihvit joko grillissä tai pannulle, kunnes pinta ruskistuu kunnolla. Siirrä grillissä pois kuumimmalta alueelta ja anna hautua n. 10- 15 min. vaikka foliossa. Kotona siirrä pihvit +150 asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi, tai kunnes pihvi on sisältä hieman pinkki. (ei verinen kuitenkaan!). Lisää vähän ennen pois lämmöstä ottoa pihvien päälle juustoviipaleet, jotta ne sulavat.

Kokoa hampurilaiset: Paista pekonit rapeaksi pannulla. Lämmitä sämpylät (mikrossa käy hyvin tai grillissä) ja levitä alimmalle sämpylälle majoneesia. Nosta päälle pihvi juustoineen. Lisää pihville suolakurkkua, päälle pekoniviipale, tälle salaattia/kaalia, päälle hieman majoneesia ja bbq-kastiketta. Sivele päällisämpylä vielä majoneesilla ja nosta päälle. Tarjoa juomana Budweiseria, tai kivennäisvettä.


Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Salaravintola esittää: American Burger pekonilla, cheddarilla ja kastikkeilla

 1. Mielenkiintoista, että samaan blogipostaukseen mahtuvat hyvä ruoka ja aromisuola. Miksi käyttää aromivahventeita, jos ruoka itsessään maistuu hyvältä ja alusta saakka itse tehty?

  • Hei! Kiitoksia kovasti palautteesta!
   Hyvä ruoka ja aromisuola voi todellakin mahtua samaan ruokaan ja blogiin.
   Käytän aromisuolaa ainoastaan amerikkalaistyyppisiin jauheliharuokiin, joissa se antaa sen pienen vivahteen makueroa. Muutoin en.
   Aromisuolan voi (kuten mainitsinkin) korvata osittain tai kokonaan valkosipulisuolalla.
   Makuasioita, mutta itse tämän eron olen huomannut. Hampurilainen on sen verran teollisen ajan tuote, että oikeastaan monikaan sen ainesosa (sinappi, suolakurkku, pekoni…) ei täytä millään alusta asti tehtyä vastaavuutta, koska ko. tuotteet ovat usein teollisia.
   Suurin synti mielestäni ovat kevyttuotteet, sekä margariini, joita en käytä vaikka sitä ruuan alkuperämaassa olisikin käytössä. (missä muuten edes olisi?!)

   Esim. kiinassa natriumglutamaattia käytetään aivan yleisesti mausteena, kyseisen aineen terveyshaitat/hyödyt ovat hyvinkin kiistanalaisessa keskustelussa. Odotellaan mitä selviää! 🙂
   Kaipa tänä päivänä melkein kaikki on jotenkin kiistanalaista, joten koitan edetä ruuan alkuperää kunnioittaen ja maukkaaksi koettujen asioiden tiellä edelleenkin.

   Teemu

  • Hei, nytpä täytyy ottaa lakki kouraan ja myöntää oma erheellisyys.
   Juttuhan on nyt niin, että aromisuola lähti kaapista roskiin. Päädyin linjaa, ettei hyvään ruokaan oikeasti tarvitse aromivahventeita. Jos maustesuolaa kaipaa, niin lisäaineeton vaihtoehto on ainakin Herbamare, tai itsetehty.
   Makuasia, mutta olipa pakko kuitenkin muokata ohje ja tunnustaa tosiasiat! Kiitos näin jälkikäteen!
   Teemu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s