Parasta pataa: Amerikan Chili

Edellinen hampurilaispäivitys sai aikaan melkoisen liikenteen ja kävijäennätys rikkoontui!! Kiitos erittäin nöyrästi kaikille kävijöille!

Tästä on mielettömän hyvä jatkaa! Ja muuten, nyt on lisätty blogiin mahdollisuus tilata blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi. Eli, jos haluat lukea päivityksiä ja ohjeita ilman erillisiä käyntejä blogissa, niin jätä mailiosoitteesi tekstin jälkeen.

Ensi viikolla on paljon puhutut Chilifestit, toivon kastikekilpailusta tulevan hyvä ja osanottajia olisi paljon. Kastikkeeseen liittyviä grilliruokia laitan myöhemmin, tottakai. Toivon jännittävää tapahtumaa ja kilpailua!

Mutta itse ruokaan. Jatketaan amerikan malliin edelleen. Chili, kuten pelkästään mausteinen pata tunnetaan amerikassa, on siellä perusruokaa. Pata yleensä tehdään haudutetusta jauhelihasta, mausteista, sekä alueesta riippuen tomaatista, oluesta tms. Nyt laitan tästä ruuasta ”juhlavamman” version, jossa on kokolihaa ja koko joukko mausteita lihaa maustamaan. Idea on mahtavan mausteinen pata, täynnä mureaa lihaa, sipulia, valkosipulia ja korianteria. Ohje on Creoli-ruuan mestarin Emeril Lagassen käsialaa alunperin, jota olen mukaillut.

Korianteria itse tykkään lisätä koko kimpullisen, sen raikas ja mahtava aromi antaa loistavan raikkaan vastapainon. Alunperin korianteri on muuten mainittu mm. viikinkien käytössä jo, eli ihan pelkästään aasialaisen ja etelä-amerikkalaisen ruuan juttu se ei ole. Mielestäni se on paras yrtti kaikista.

Laitan suoraan (sulkeisiin) määrät isompaa kattilaa varten. Kokemus on näyttänyt, että kun kattilallisen tekee, on se kohta jo tyhjä.Tämä pata taitaa olla parasta, jota olen syönyt. Mikäli karjalanpaisti puuduttaa, niin testaappa tätä! Tämä ruoka on oikeasti USKOMATTOMAN maukasta!! 😀

Chili 

500 g (800g – 1 kg) karjalanpaisti lihaa kuutioina

pippuria lihoille

öljyä paistamiseen

3 (3-4) sipulia

6 (7-8) valkosipulinkynttä

1-4 chiliä, maun mukaan

1-2 jalapenoa, maun mukaan, tai voi laittaa pelkkiä chilejä

2 rkl (2,5 rkl) kuminaa

2 rkl (2-3) chilijauhetta

1 rkl (1,5 rkl) paprikajauhetta

2 tl (3 tl) kuivattua oreganoa

2 (3) laakerinlehteä

8 (8-10) aurinkokuivattua tomaattia

1 olut 0,33l, lager tai tumma käy

2 tlk (3tlk) tomaattimurskaa

3 tlk (4 tlk) kidneypapuja valutettuna

suolaa

Lopuksi: puolikkaan limen mehu + tuoretta korianteria

Anna lihojen lämmetä pöydällä pari tuntia ennen paistoa. Sillä välin silppua sipulit, aurinkokuivatut tomaatit ja chilit. Jätä valkosipuli erikseen, se palaa ja kitkeröityy herkästi. Tavaraa tulee paljon, mutta silti esim. sipuli ei hallitse makua ollenkaan. Varaa myös kaikki mausteet jo esille, avaa tomaattitölkit, huuhtele ja valuta siivilässä pavut.

Lämmitä pannulla öljyä ja paista lihat kahdessa erässä. Mausta pippurilla ja siirrä kattilaan.

Pienennä lämpöä ja paista samalla pannulla chili-sipuliseosta kunnes ne saavat vähän väriä. Lisää valkosipuli, kumina, paprika, chilijauhe ja oregano. Paista pari minuuttia lisää.

Lisää olut pannulle ja sekoita pohjaa myöten jotta maut irtoavat. Kaada seos kattilaan lihojen joukkoon.

Lisää kattilaan lämpöä, lisää mukaan tomaattimurskat ja laakerinlehdet. Kiehauta, laske lämpö pieneen ja hauduta kannen alla.

Anna padan hautua 2 – 2,5 tuntia. Lisää tämän jälkeen pavut ja hauduta vielä n. 15 min – 30 min. Jos haluat sakeamman chilin, niin hauduta ilman kantta puolisen tuntia ennen papujen lisäämistä.

Mikäli käytät kuivattuja papuja, liuota niitä ohjeen mukaan vuorokausi ja lisää ne pataan tunniksi.

Lisää lopuksi suolaa maun mukaan, limen mehua ja korianteria, sekoita ja nauti esim. keitetyn riisin kera tai sellaisenaan.

Huomioita: Vaikka tähän tulee mausteita paljon, ei ne kuitenkaan hallitse makua. Tulisuus riippuu siitä, kuinka paljon chiliä lisää. Lisää chilit siemenineen, paitsi jos haluat mietoa, niin poista siemenet ja käytä vain yksi. Muutoin chiliharrastaja voi laittaa vaikka eri lajikkeita ja useampia.

Teemu

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Parasta pataa: Amerikan Chili

 1. Englannin cumin tarkoittaa jeeraa (juustokumina, roomankumina) ei meikäläistä kuminaa. Se on caraway.

  Kumina ei minun mielestäni kuulu chili con carneen, mutta makuja on monia.

  • Kiitos palautteesta!
   Tämä kumina ja jeera on tuottanut päänvaivaa monta kertaa ennenkin. En ole varma, miten englantilaiset asian käsittävät, mutta amerikassa tuo cumin tarkoittaa kyllä juuri jeeraa.
   Mikä onkin mielenkiintoista. Nimittäin, kuten meikäläisessä karjalanpaistissa, niin myöskään amerikan chilissä ei ole tiettyjä sääntöjä mitä ruokalajiin tulee, tai ne vaihtelee osavaltioittain. Texasissa ei esim. tomaatti kuulu chiliin. Suomessa oikeaoppiseen karjalanpaistiin ei tule kuin vettä, suolaa ja lihaa, mutta versioita vaan riittää.
   Tässä padassa, jossa mukana on possua, sopii loistavasti muuten kumina! Olen sitä alunperin lisännyt väärinkäsityksessä, mutta juuri sen maku tekeekin koko padan ”sielun”. Possu ja kumina taas on saksalainen perinne-kombo, joka toimii aina.
   Kannattaa kuitenkin kokeilla tällä ohjeella, se nimittäin toimii!
   Teemu

 2. Kiitos reseptistä – ihan mainio! Olen tehnyt tästä myös kasvisversion,Llihan voi korvata seitanilla (joka on lihan rakenteista koostumukseltaan, valmistettava erikseen) tai soijarouheella, jolloin näyttää ulkonäöltään chili con carnelta. Toimii siis myös vegeversiona.

  • Hei! Oikein hieno kuulla! 🙂
   Kyllähän tuolla pohjalla toimiii mikä vain, liha tässä on vain yksi ainesosa, pataan voisi lopuksi laittaa myös vaikka kesäkurpitsaa, kurpitsaa, paprikaa…mitä vain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s