BBQ-grillipihvi – parasta vähään aikaan

Elämä on joskus juhlaa, varsinkin, kun saa hyöriä rakkaan harrastuksen parissa. Eli ruuan ja ruuanlaiton tietenkin! 😀

Ilokseni sain jokin aika sitten toteuttaa grilli-ilta täällä Jyväskylän ylioppilaskylällä. Opiskelija en itse ole ollut enää muutamaan vuoteen, mutta monista yhteyksistä kuitenkin opiskelijaystäviä tunnen.

Toteutimme illan, jossa vastasin grilli-puolesta. Mikäpä olisi mukavampaa!! :)Vastaavanlaista iltamaa on tulossa varmasti myöhemminkin, lisäksi haaveissa olisi pitää ”ravintola-päivä”, jossa siis pistäisi pystyyn ihan ravintolan, päiväksi. Paikka ja lopullinen ruokalista on vielä mietinnässä, vinkkaa ihmeessä jos ideaa mihinkään suuntaan on kastikkeeni käyttämisen, paikan tai muun suhteen (tai palautetta tms.):

thetki@hotmail.com

Parhaimmat grillituotteet mielestäni ovat joko amerikkalaista, tai kiinalaista alkuperää. Niiden eri makujen kirjo yksinkertaisesti sulattaa syöjänkin. Kiinalaista grillausta laittelen myöhemmin, nyt esille laitan sitä amerikkalaista, koska tässäpä samalla tulee esiin oma tuotteeni myös.

Niin, se barbeque-kastike. Täällä Jyväskylän alueella voi muuten ottaa ihan rohkeasti yhteyttä jos haluaa maistella tuotetta, tai tilata. Tulisuus ja annoskoko voidaan katsoa erikseen!

Palataanpa grilliin ja barbequeen. Tuo bbq ei ole aivan selviö sen syntymaassa amerikassakaan, sekä siitä variaatioita riittää. Vahvimman käsityksen mukaan oikea barbeque (tai kirjoitetaan myös mm. Bar-B-Q) tarkoittaa epäsuoraa lihan kypsennystä, eli tulen tms. lämmön vieressä. Tällöin liha saa hiljalleen muhia mehukkaaksi, koska lihan lämpötila nousee pikkuhiljaa. Samaa ideaa on myös edellisessä postauksessani sous wide – kypsennyksessä, hiljaa hyvä tulee! 🙂

Rauhallisen kypsennyksen jälkeen lihan pintaan yleensä paistetaan pinta kiinni suoralla tulella, eli tiivistetään lihaa paistamalla. (lihassyyt kuivuvat pinnasta, jolloin se myös rapeutuu, ja maistuu hyvältä). Paistopinta saa myös tulesta makua.

Eli grillaus ja bbq ovat sinänsä eri asioita, mutta tässä ne ovat yhdessä, koska marinointi ja kastike ovat bbq-alkuperää, kypsennys grillaus.

Julkaisen toistaiseksi parhaimman pihvini ohjeen, jonka olen kehittänyt. Marinadiin sain idean ja ohjeen Gordon Ramseyltä hänen ohjelmastaan, jatkoin sitä tekemällä omasta kastikkeesta marinointia tukevan kastikkeen – ja kyllä on hyvää! Tätä pihviä söimme taannoin grilli-illassa, sekä voin taata että myös monissa paikoissa vielä tämän jälkeenkin!

Periaatteessa tässä voi käyttää mitä tahansa makean-tulista grillikastiketta. Jollei sellaista ole, niin lisää vähän reippaammin hunajaa, kunnes kastike makeutuu. Ohje soveltuu parhaiten porsaan kasslerpihville, mutta oikein loistavasti myös naudan ulkofileepihville, tai vaikka kanapihville. Taattu maku!

(Toistaiseksi) paras bbq-grillipihvini

4 kpl pihvejä (possu, nauta, kana…)

marinadi pihveille:

1 rkl paprikajauhetta

0,5 – 1 chili silputtuna

1 tl timjamia

1 tl korianterin siemeniä

3 kpl tähtianiksia

2 kynttä valkosipulia silputtuna

0,5 dl oliiviöljyä

pippuria myllystä

Murskaa kevyesti mausteita. Lisää muut aineet, sekoita  ja levitä marinadi lihoille. Anna maustua esim. pussissa yön yli. Pyyhi ylimääräinen marinadi pinnasta kevyesti ennen paistoa.

BBQ-pekonikastike hunajalla & sipulilla:

2 dl T- BBQ kastiketta

puolikas sipuli / 1 kevätsipuli    

2 viipaletta pekonia

1 rkl hunajaa

(tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna)

-Silpu sipuli ja pekoni. Paista keskilämmöllä niitä kattilassa oliiviöljyssä muutama minuutti. Lisää bbq-kastike ja hunaja. Anna keittyä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää lopuksi silputut yrtit, jos sellaista käytät. Kastike saa olla huoneenlämpöistä tarjoiluvaiheessa.

Paista pihvejä grillissä tai pannulla molemmin puolin, kunnes ne saavat kunnon paistopinnan. Laske lämpöä ja anna hautua haluttuun kypsyyteen. Vähän ennen tarjoilua voit lisätä kastiketta pihvien päälle ja antaa sen muhia muutaman minuutin päällä.

Lisukkeena voit tarjoille esim. kevyesti oliiviöljyllä siveltyjä ja paistettuja maissintähkiä ja grillipapuja. (voin laittaa myöhemmin oman ohjeeni papuihin).

Grillatun maissin salaisuus on esikeittäminen, keitä niitä kiehuvassa vedessä 15-20 min, kuivata, sivele öljyllä ja grillaa pinnat grillissä/pannulla. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla, tai ja valkosipulivoilla.

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s