Savulohta viskisiirapilla

Kylläpä kiirettä on pitänyt. Tälläisessä kiireessä jos jossain huomaa ehkä kaiken luovuuden ytimen. Se on ehdottomasti aika.

”Tehdään oikein ajan kanssa”, on sanonta. Miten hyvin se pitääkään paikkansa ja silti juuri aika on se tekijä, joka tekemisestämme puuttuu!

Miten tämä liittyy keittiöfilosofiaan, on turhankin ilmeistä. Mutta.

Heitänpä tähän sellaisenkin ajatuksen, että myös ajan säästäminen on järkevää, keittiössäkin.

 

Tavallaan ruuanlaitosta voitaisiin muodostaa yhtälö, jossa vaikuttavat tekijät – käytetty aika + raaka-aineiden laatu = ruuan lopullinen maukkuus. Tässähän korostuu siis tämä puoli, että huonoista aineista ei saa hyvää vaikka kuinka käyttäisi aikaa, eikä toisaalta liialla hoppuilulla saa hyvää edes hyvistä raaka-aineista.

Niinpä ruokaa tehdessä tulee kyseenalaistaa myös tämä seikka, eli onko käyttämäni aika ja (kalliit) raaka-aineet kaiken sen maun väärti? Tätä kannattaa kyllä miettiä, mutta se vaatii paljon nopeiden ruokien ja aikaavievien ruokien tekemistä. Nykyään on paljon koulukuntia, jotka suosivat aivan kaiken alusta asti tekemistä. Hyvä niin. Se on loistava vastapaino taas ylinopealle pikaruokakulttuurille ja uusavuttomuudelle. Mitä tässä ehkä ajan takaa, on suhteellisuus. Välimuoto, välimalli. Välillä tekee pitkään, toisinaan nopeammin.

Jos rehellisiä ollaan, niin ihan oikeasti muutamat valmisruuat ovat ihan yhtä hyviä mitä itse tehty. -siis vain muutamat! 🙂

Eikä kaikki lisäaineet ruuassa ole tappavia, mutta pirukos niistä selvää ottaa mitkä on, jollei ole alan tutkintoa. No, tämä ei ole tämän päivityksen pointti. Tarkoitus oli päästä siihen, miten keksin pyörän uudelleen. Ja, että savulohta toi tehdä hyvin maukkaasti ilman oikeaa savustusta- tässä sitä ajan säästöä ja helppoutta!

 

Nimittäin, jossain vaiheessa yritin joka ruuassa toteuttaa neljän maun mukailua – suolainen, makea, kirpeä ja hapan. Se on vaikeaa, mutta kyllä hyvin palkitsevaa! No, ihan joka ruokaan tätä ei tarvitse tehdä, koska monet raaka-aineet ovat luonnostaan sellaisia, että ne sisältävät enemmän tai vähemmän noita em. makuja. Kuten liha. Lihassa on happoa, luonnollista makeutta ja suolaa. Tätä on vain hyvin vähän, joten siksi niitä korostetaan monilla seikoilla – lisäämällä suolaa, jotain makeaa kuten hunajaa, sitruunalla…eli joko raaka-ainetta siis käytetään itsessään tuomaan ruokaan jotain/joitakin makuja, tai sitten käytetään mausteita tekemään tämä – kuten sitruunamehu tai pippuri.

 

Klassinen esimerkki ovat esimerkiksi haudutusjuurekset sipuli, porkkana ja selleri. Niissä yhdistyvät nämä kaikki maut suolaa lukuunottamatta – siksi ne niin hyvin muodostavat pataruuan pohjan!

Keksin sitten itse myöhemmin soveltaa eräänä juhannuksena näitä fundamentalisia oppeja, joten koska myös savu on maku, niin keksin yhdistää kaikkia makuja yhteen lohessa, sekä korostaa  savustetun lohen savunmakua.

Savustus on surkeaa savustuspussissa, mutta tämä kyseinen savunmaku ei ole nyt SE juttu. Vaan korostus. Tämä ohje soveltuu enemmän kuin hyvin aitoon savuloheen.

Tätä voi toki tehdä ilman savustuspusseja kotona, tai mökillä, miten vain. Älä tuhlaa parasta viskiä siirappiin, mutta varmista että siinä on savuisuutta. Itse laitan sekaisin muutamaa eri viskiä.

Viskisiirappi ei ole uusi keksintö, mutta voi hyvänen aika miten hienosti se sopii lohelle!! 😀

 

 

 

Juhannuslohi viskisiirapilla

 

1 lohifilee

1 lime

merisuolaa myllystä

1 puntti lehtipersiljaa (tai kourallinen kähärää)

pippuria myllystä

n. 0,5 – 0,75 dl viskisiirappia

 

viskisiirappi:

1 dl savuista viskiä

1 dl sokeria

ripaus suolaa

 

-Tee ensin siirappi. Keitä kattilassa sokeria ja viskiä miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa saostua. Mausta aivan pienellä ripauksella suolaa. Anna jäähtyä ja saostua siirapiksi.

-Jos käytät savustuspussia, niin suolaa lohi ja paista se kypsäksi pussissa. Tee pussin ohjeen mukaan, menee n. 20 min. uunissa ja vähemmän grillissä.

-Ota lohi pussista (tai jo suolattu ja savustettu lohi) ja pippuroi pinta, purista limen mehut päälle.

-Silpu persiljaa päälle ja valuta viskisiirappia reippaasti. Tarjoa esim. salaatin ja haluamasi lisäkkeiden kanssa.

 

 

Persilja soveltuu hyvin lohelle, paremmin jopa mitä tilli. Persilja antaa tässä ruuassa tarvittavan karvauden, joten se yhdistyy silloin viskisiirapin makeuteen, limen kirpeyteen ja merisuolaisuuteen. Lisäksi kun korostetaan savunmakua, niin huh. Jos et usko, niin kokeile! 🙂

 

Teemu

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Savulohta viskisiirapilla

    • Kiitos palautteesta, niitä on aina mukava lukea! 🙂
      Viskihän sopii todella monelle ruualle, kiitos vinkistä teriaykin suhteen!
      Omia parhaita ”viskimuistoja” on bourbonilla maustettu biisoninpihvi cajun-tyyliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s