Marinoidut punajuuret + alkuruoka fantastico

Päädyin tällä ja viime viikolla miettimään sellaista asiaa kun alkuperäinen. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ruokateollisuus hienosti lainaa ”original” sanaa englannista, että se kuulostaisi vielä paremmalta. Täytyy kyllä sanoa, että tuohon sanaan on jo tottunut aika hyvin. Ehkä se on jo  näitä suomenkielen uudissanoja, niin kaukaa haettu kun onkin.

Tästä voidaan kaartaa hienosti taas itse aiheeseen, eli mitä tämä sana tarkoittaa ruokateollisuudessa, tarkemmin sanoen lihavalmisteessa. Voisin kuvitella, ettei tuotteen kohdalla ole enää paljon väliä, mikä sen alkuperä on, jos siitä on useita eri versioita ja ohjeita, kuten makaronilaatikko. Tuskin on ”original” makaronilaatikkoa olemassa.

Kun taas puhutaan raakalihavalmisteesta, niin jotenkin sitä havahtuu paremmin miettimään asiaa – kuten itselleni kävi pekonin kohdalla. Onhan siis totuus, että jokin Ibericon-possusta peräisin oleva tuote ei voi olla muuta kuin ko. possusta peräisin. Samoin Parmankinkku on uskollinen alkuperälleen, ja aivan varmasti myös lihan alkuperälle.Tällä tekijällä siis oikeasti voisi olla jo merkitystä? Eikö?

Menin kauppaan haeskelemaan pekonia ruokaani varten. Hieno tuote, paljon rasvaa, en syö kovin usein mutta antaa loistavan potkun ruokaan. Kyllä.

Mutta. Hyllyssä oli ainoastaan enää jäljellä kahta merkkiä, toinen vanha tuttu, eli ”Amerikan pekoni”. Ajattelin oitis sen olevan ”vähän parempaa” , se kun nyt on vähän hienommin pakattukin ja kalliimpaakin. Yllätyin täysin siitä, kun paketissa luki sekä ”original” isolla, sekä lisätty vihreä sydän ja luki ”rypsipossu”. Tiedän kyllä mitä rypsipossu on, mutta en voinut olla ihmettelemättä. Miten voi vaihtaa tälläisen tuotteen lihan alkuperän näin vain? Hämmästelin asiaa ko yritykselle, että missä on se ”original”, kun en sellaista löydä.

Vastaus tuli asiallisesti, että tuote on vaihdettu rypsipossuun, koska kuluttajat jonkin tutkimuksen mukaan tykkää siitä enemmän. Voiko siis kuluttajalle vaihtaa minkä tahansa tuotteen koostumusta tai lihan alkuperää noin vain ja kukaan ei huomaa? Varsinkin pekonin? Jospa Parmankinkku tehtäisi vaikka jostain muusta lihasta, huomaako kukaan? Välittääkö kukaan?

Ainut asia, mikä tekee ”originalin” siitä tuotteesta, on siis se savuaromi. Kiintoisaa. Ostin siis Unkarilaista pekonia, koska kukapa siitä alkuperästä siis välittäisi. Oli se ihan hyvää.

Lopetetaan valitus 🙂  ja käydään reseptiin käsiksi. Punajuuret on aitoa tavaraa jos jokin. Tajusin, että ohje jolla tein, tuli myös ”Tomin keitttiössä” ohjelmassa. Hyvä Tomi!! 🙂

Muuten on hyvä ohjelma, harvoin saa niin loistavaa ammattitaitoa seurata aasialaiseen keittiöön perehtyneeltä. Tuonne  ravintolaan on pakko kyllä päästä joskus syömään!

Toinen ohje on alkuruokana samat punajuuret, lisänä naudan suolalihaa, salamia ja homejuustoa.

Marinoidut yrttiset punajuuret oliiviöljyllä, balsamicolla ja hunajalla

Alkuruokana 4:lle

4-8 kpl  kuorimattomia punajuuria (riippuu koosta)

haudutukseen: Tillka oliiviöljyä, pari hyppysellistä merisuolaa, loraus punaviinietikkaa, pippuria myllystä

alumiinifoliota uuniin

Marinadi:

0,5  – 0,75 dl hyvää oliiviöljyä

3-4 rkl punaista balsamicoa / punaviinietikkaa

pari hyppysellistä sormisuolaa

muutama kierros mustapippuria/pippurisekoitusta myllystä

2 rkl hunajaa

puolikas pnt rakuunaa (+ 2 rkl persiljaa tai salviaa) silputtuna

liraus sitruunamehua

Pese kevyesti punajuuret ja asettele folioon. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Lisää punajuurille haudutusmausteet. Käytä niitä vain vähän, pääasia että kuorien läpi tulee makua – suolaa saa olla suht reippaasti, suola ei imeydy juuri tässä vaiheessa punajuuriin.

Kääri folio kiinni ja naputtele haarukalla muutama reikä pintaa. Laita uuniin ja paista 1,5 – 2 tuntia. Nosta pois uunista ja kuori lämpimänä. Leikkaa punajuuret neljään osaan karkeasti.

Lisää punajuurille marinadi-ainekset, sekoita, peitä kulho ja anna marinoitua miel. yön yli, tai ainakin pari tuntia.

Kivan näköistä ja oikein maukasta! Tästä vielä voi jatkaa alkuruokaan, eli:

lisää punajuuria lautasille, mukaan naudan suolalihaa (oman reseptini löydät ”voileipäherkkuja” – päivityksestä, tai korvata tämän esim. ilmakuivatulla kinkulla), lisäksi hyvää sinihomejuustoa (esim. gorgonzola), tuoretta rakuunaa, pari siivua laadukasta salamia ja vaikka pari aurinkokuivattua tomaattia. Loraus oliiviöljyä vielä päälle. Voi koristella vielä rucolalla, jos siltä tuntuu! 🙂

Kannattaa kokeilla!

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s