Kinkun uudet kuviot – joulukin on juhla

Pidän joulusta, älyttömästi. Se on vuoden ehdottomasti paras aika! Parhaaksi sen tekee, kun sitä saa viettää juuri niin kuin itse haluaa – kiireettömästi ja nauttien kaikesta itselleen mieluisasta.

Itselleni joulun parasta antia on kinkku, ei voi minkään. Se vaan on niin hyvää. Laitanpa tähän muutaman uuden idean joulun lisäkkeille, miten saa enemmän irti juureksista ja herneistä, sekä mahtavan upean kinkun kuorrutteen.

Idea kuorrutteeseen tuli JIM:in ”Kokin vapaapäivä” ohjelmasta. Ohjelmassa kinkku keitettiin, itse en löytänyt tarpeeksi isoa kattilaa 🙂 pikkujoulukinkkuun kun kokeilin tätä ohjetta, joten tein sen perinteisesti ihan uunissa ja kuorrutin seuraavana päivänä.

Tässä muutama helppo idea joulupöytään.

Rapea nahka kinkkuun: Aasiassa perinteisesti ankan ja sian nahka ovat olleet parasta antia lihoissa. Suomessa näitä on väheksytty, ilmeisesti rasvan pelossa. Joka tapauksessa, kokeile huviksesi tätä kinkkuun, rapea nahka on kuin rapeinta sipsiä! (monessa maassa uppopaistetaan kamaraa sipseiksi, tämä ei ole ollenkaan niin rasvaista).

Kun olet kinkun paiston loppuvaiheilla, niin käännä lämpö uunissa 175 asteeseen ja anna kinkun paistua siinä n. 15 – 25 min, kunnes nahka päällä on rapeutunut ja ruskistunut hienosti. Nosta kinkku pois uunista, anna normaalisti vetäytyä peitettynä. Leikkaa rapeita kohtia veitsellä irti ja nauti. Aivan mahtavan makuista.

Herneille potkua: Kiehauta pakasteherneet pienessä lorauksessa valkoviiniä. Voit lisätä hieman silputtua sipulia, mutta jo viinikin pelkästään antaa aromaattista makua.

Punajuuret ja perunat uunissa: Levitä pellille foliota. Ripottele päälle karkeaa merisuolaa suht reilusti. Nosta päälle pestyjä, kuorellisia perunoita ja punajuuria. Lisää päälle vielä hieman suolaa, oliiviöljyä ja pippuria myllystä. Peitä foliolla ja töki muutama reikä päällifolioon. Paista uunissa 150 asteessa 1,45 – 2 tuntia. Jäähdytä vähän aikaa ja kuori. Paahtaminen antaa aromia juureksiin erittäin hyvin, punajuuri makeutuu ja vanhakin peruna nuortuu uuden makuiseksi!! 🙂

Kokeile tätä kotona! Löysin Alkosta kotimaisen tuottajan uutta siideriä, ”Kartanon satokauden omenasiideri” – HERRANJUMALA!! Aivan loistavaa!!

Olen aina ollut epäluuloinen suomalaista alkoholituotantoa kohtaan, ainut oikeasti maistuva alkoholituote on ollut muutama erikoisolut, loput juotavia tai sitten, no..jotain jatkettua hirvitysmehua. Ja nyt, nyt on tullut mitä raikkain ja maukkain kotimainen siideri viimein!! Hintakaan ei ollenkaan paha, joten suosittelen erittäin lämpimästi.

Itse kinkkuun ja omenakuorrutteeseen. Kuorrute on itseasiassa omenakastike, jota voi hyvinkin soveltaa ja käyttää monessa eri yhteydessä. Vielä saa kaupoista hyvää kotimaista omenaa, kannattaa käyttää niitä!

Kinkunkuorrute Chuckyn tapaan

Kuorrutteeen pohja:

reilu 2 kg omenoita

1 L omenamehua

5 dl fariinisokeria

1 tl kanelia

1/2 tl muskottia

yhden sitruunan mehu

kinkun kuorrute:

2,5 dl edellä mainittua pohjaa

1,25 dl hunajaa

0,5 dl dijon sinappia

Aloita pohjasta, eli omenakastikkeesta. Huuhtele omenat ja leikkaa ne puoliksi. (älä poista suotta kotaa). Lisää mehu ja omenat kattilaan ja keitä hiljalleen n. 45 min, kunnes omenat ovat pehmeitä.

Nosta omenat pois levyltä ja puserra siivilän läpi.

Lisää puserrettu sose takaisin kattilaan, lisää loput aineet sekaan ja jatka keittämistä hiljalleen ilman kantta n. 1,5 tuntia, kunnes seos on haihtunut n. puoleen ja saostunut. Sekoittele välillä ja nosta jäähtymään lopulta.

Kuorrutetta varten yhdistä pohjakastike, hunaja ja sinappi. Kun olet poistanut kinkusta nahan ja rasvan, niin levitä päälle tätä kuorrutetta ja paista kinkku uunissa 175 asteessa n. puoli tuntia. Sivele puolessa välissä lisää kuorrutetta päälle, sekä tarvittaessa vielä uunista poiston jälkeen.

Kuorrute on todella maukas ja antaa suolaiselle kinkulle makean, mutta silti sinappisen hienon maun. Toimii!

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s