Espanjalainen munakas kermalla ja juustolla

Toisin sanoen – sydänkohtaus lautasella! 🙂 Tässäpä ohjeessa on todiste siitä, että joulunjämiä voi käyttää maukkaasti, mikäli kinkkua jostain vielä jäänyt ja muuta ylimääräistä kuten juustoa, niin tähän ohjeeseen voi käyttää kaikki jämät.

Tässäpä alkuun mahtava kuva jouluisesta ankastamme egyptiläisellä mausteseoksella, resepti tulee myöhemmin muussa yhteydessä, mutta sanotaan että joulusta tämä yksi kuva riittäköön: Näihin kuviin, näihin tunnelmiin! 😀

En välitä uudenvuodenlupauksista, jotenkin kaikki sellaiset tuntuvat vierailta, mielestäni kun ihmisen pitäisi pyrkiä harmoniaan ja kohtuuteen muutenkin elämässään jatkuvasti.

Mutta yhden asian voisin toteuttaa, eli jatkaa turhien lisäaineiden vähentämistä. Tälläpä en tarkoita joka ikisen asian alusta asti valmistamista, vaan lähinnä omasta mielestäni turhien lisäaineiden karsimista, kuten mausteseokset  – ja kastikkeet.

Tässä taannoin tein itse ”sweet thai chili” kastiketta, ja täytyy sanoa että makua löytyy, eikä yhtään e-koodia. Ja kyllähän niitä kaupan pulloja voi toisinaan tarvita ja käyttää, mutta sanotaan kun tekee vaikka muutaman kerran vuoteen tuota, niin sehän on hyvä alku. Tälläistä kohtuutta meinaan.

Toinen juttu on valmiit mausteseokset, kaikki lisäaineelliset on lähtenyt nyt roskiin. Seokset, kuten garam masala, tai viisimauste, on eri juttu. Ne koostuvat oikeista mausteista. Roskiin lähti aromisuola, sekä esim. ranskanperunamauste. Goodbye, aromivahvenne. Tätä joskus vielä aiemmin käytin esim. jauhelihan mausteena, vaan en enää. Jos sitä jossain on, niin antaa olla, mutta tarpeettomana sitä en syö. Teen itse nuo seokset, sekä lisäaineetonta maustesuolaa saa helposti (esim. Herbamare) tai tekee itse ja se säilyy. Ohjeita joskus myöhemmin näihin.

Aiemmin jo julkaisin täydellisen munakkaan ohjeen, tässä erilainen versio taasen siitä. Espanjalainen munakas on loistava, mutta joskus (tai en vaan osaa), se tuntuu vähän kuivalta. Tässä hyödynsin molekyyligastronomiasta tuttua lainalaisuutta, eli keltuainen kypsyy aina valkuaista nopeammin. Siksi tein munakkaan pohjan valkuaisista, sekä muutamasta kokonaisesta munasta, sekä sipulia ja perunaa joukkoon. Mukaan tietysti kermaa ja juustoraastetta! 😉

Päälle pistin seoksen pilkottua kinkkua, joukkoon persiljaa ja juustoa, sekä keltuaiset ja viimeinen loraus kermaa. Mahtavaa, kuin pyttipannu jämistä, mutta jumalattoman maukasta! Tähän voi laittaa mitä tahansa kypsää lihaa päälle (makkaraa, leikkelettä, paistia…), sekä tässä ohjeessa on keitettyjä perunoita. Juustoina voi käyttää mitä tahansa kovaa juustoa, kaikki jääkaapista irti vaan! Tätä ei tarvitse kääntää, vaan uunin ylätasolla paistetaan loppuun. Varmista, että paistinpannusi kestää uunilämpöä.

Espanjalainen munakas kinkun jämistä, kermasta ja juustoista

pohja

3 keitettyä perunaa siivuina

3 valkuaista

1 kokonainen kananmuna

1 sipuli siivuina

1 – 1,5 dl kermaa

1,5 dl juustoraastetta

suolaa + pippuria

Yhdistä aineet kulhossa, vatkaa kananmunien rakenne rikki. Mausta kevyesti, juusto on suolaista.

Päällinen:

kinkkua tms. pilkottuna

1,5 – 2 dl juustoraastetta

3 keltuaista (jotka aiemmin jäi pohjan valkuaisten erottelusta)

loraus kermaa

kimppu persiljaa silputtuna

1 valkosip. kynsi silputtuna

pippuria

oliiviöljyä paistamiseen

Yhdistä aineet.

Aloita pohjasta. Varmista, että paistinpannun voi laittaa uuniin!! Lämmitä isolla paistinpannulla oliiviöljyä, lisää pohjaseos. Paista kunnes pohja ruskistuu, vähennä lämpöä ja anna hyytyä (n. 10 min), lämmitä uuni 200 asteeseen.

Anna vielä 5 min. paistua uunissa ylätasolla paistinpannulla ja nosta pois päällisen lisäämistä varten. Lisää päällisseos munakkaalle ja levitä pinnalle tasaisesti.

Laita uuniin ja anna paistua n. 10 min yläosassa uunia, kunnes pinta ruskistuu ja juusto sulaa.

HUOM! Älä tarjoile lämpimänä! Anna munakkaan ehdottomasti viilentyä huoneenlämpöön!

Munakas käy kyllä jo erittäin hyvästä piirakasta, eikä tätä tarvitse siis kääntää, joten siinäkään ei voi mokata! 🙂

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille, jotka on jaksaneet seurata blogiani! Sormet syyhyten on tulossa lisää ohjeita ja vaikka mitä ruokaan liittyvää!

Teemu

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Espanjalainen munakas kermalla ja juustolla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s