Kohokohtia: Kalaliike Mäkinen, Jyväskylä

Kuten aiemmin jo edellisessä postauksessa mainitsin, niin aion jatkaa yritysten ja asioiden esiintuontia, joita olen oppinut arvostamaan ja joista pidän. Nyt ajattelin kirjoittaa vanhasta tutusta, eli Mäkisen kalaliikkeestä, josta on tullut ostettua kalaa monia kertoja. Alla ohje lisäksi ahvenista.

Ensin kuitenkin katsaus toisiin asioihin, postista tipahti nimittäin mukava lahjakortti höyrylaiva Ukko-Pekalle Turkuun!

Olen tilannut Perjantaireseptiä jo vuodesta 2005, nyt reseptiä on alkanut luotsaamaan Pentti-Oskari Kangas, jonka maanläheiseen reseptiikkaan on ollut ilo tutustua. Kannattaa tutustua:

http://www.perjantairesepti.fi/

Blogi ja reseptit ovat saanut myös ajatuksia liikkeelle. Eräs näistä on turhien lisäaineiden karsiminen ruuasta, ja erittäin hyvällä syyllä – nimittäin itse tekemällä saa paljon maukkaampaa! Mausteseosten lisäksi esim. maustekastikkeita voi helposti tehdä kotona.

Sehän taas sopii hyvin itselleni, onhan kotikeittiössä myös valmistettu oma ”lapseni” eli maailman paras ja palkittukin BBQ-kastike! *kröhöm*. Tästä tuotteesta pääsee nauttimaan tänä vuonna toivon mukaan todella moni!

Itse teen paljon mausteseoksia kotona (varsinkin kun sain viimein oman kunnon morttelin), ja vihjasin mausteiden ja itsetehtyjen mausteseosten lisäaineettomuudesta Pentti-Oskarille. Hyvät ideat ja huomiot kuulemma palkitaan lahjakortille, joten tiedä vaikka Turussa nähtäisiin ensi kesänä! 🙂 Kiitoksia!

Julkaisen mielettömän hyvän ja nopean ahven-reseptin alla, jonka valmistin Mäkisen ahvenista. Kuka vielä väittää, ettei kalasta saa pikaruokaa ja vieläpä erittäin maukkaalla, juhlavalla ja nopealla kastikkeella!?!  Ohje tulee kohta.

http://www.kalaliikemakinen.fi/

Kun muutin pari vuotta sitten Jyväskylän keskustaan, oli varmaan ensimmäinen todella iloinen yllätys huomata naapurissa olevan kalakauppa. Vau! Sitä ennen luulin kotimaisen kalan tarkoittavan lähinnä markettitylsää norjanlohta litkumarinadissa, tai ylihintaisia kokonaisia kaloja kello 6 torilla. Onnekseni käsitykset ovat vuosien saatossa muuttuneet, positiivisella tavalla.

On ollut erittäin hienoa, kun pääsee asioimaan erikoisliikkeessä, jossa paitsi palvellaan, on myös kaikki kohdallaan – kalojen tuoreus, kalatuotteet (kuten savustetut kalat ja sushi), sekä ennenkaikkea marketeista puuttuva tai puutteellinen palvelu. Esim. ahvenen fileointiin en ihan heti ala kotikeittiössä, vaikka välineet ja taito olisikin.

Kun aloitin kokeellisemman ruuanlaiton, niin innoissani aina kävin naapurista hakemassa kalaa milloin vesihaudekypsytystä varten, milloin ranskalaiseen tapaan paistamiseen tai leivinpaperiin käärittynä, ynnä paljon muita hienoja kokeiluja. Siikaa käärittynä ratatoulle-kasviksilla olikin ensimmäinen ohjeeni koko blogissa!

Tilasin ison kasan ahvenfileitä, sekä ruotoja ilman päitä. Ruodot tulivat tillinsiemenkastikkeeseen, jonka ohjeen laitan seuraavalla kerralla. Ajattelin laittaa sen ensin nyt, mutta kotiin päästyäni en malttanut alkaa kastiketta tekemään, vaan innoissani paistoin ahvenia pannulla ja syntyikin aika huikea kastike suoraan pannulta! Tein ahvenista kolmea eri ruokaa lopulta, kaikki ohjeet päätyvät vielä tänne 🙂

Hunajainen sinappikastike pannulla

(nopea, mieletön ja helppo)

pannullinen ahvenfileitä   

voita + öljyä paistamiseen

merisuolaa myllystä + valkopippuria

tilliä koristeluun

kastike:

puolikas – pieni shalottisipuli silputtuna

0,5 – 0,75 dl valkoviinietikkaa

vajaa tl Dijon hunaja-sinappia 

0,5 tl sitruunamehua

n. 1 tl hunajaa

1- 2 rkl silputtua tilliä

ripaus suolaa + pippuria (suolaa voi korvata osittain myös Herbamare-mausteella)

Fileet kypsyvät todella nopeasti, joten varaa kastikkeen aineet valmiiksi ja silppua sipuli ja tilli.

-Kuumenna pannulla voi ja öljy. Lisää ahvenet ja paista muutama minuutti, kunnes fileet saavat väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.

-Laske lämpö pienelle (1-6 asteikolla 2) ja käännä kalat. Paista vain max. minuutti, sen verran että toiselta puolelta kala kypsyy loppuun. Kun syyt alkavat olla irtonaisia haarukalla kokeillessa, on kalat syytä ottaa pois. Mausta toiselta puolelta.

-Lisää pannuun huuhtelematta sitä sipuli (jos rasvaa ei ole paiston jälkeen, lisää nokare voita) ja kuullota muutama minuutti sipulia. Lorauta pannulle viinietikka ja anna sen kiehahtaa.

-Lisää kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi pannulla. Anna hautua hieman kokoon.

-Kaavi kastike ahvenille, lisää koristeeksi tilliä ja tarjoa mieleisesi lisäkkeen kanssa!

Seuraavaksi julkaisen ne kaksi muuta ohjetta, jotka syntyivät siinä ahventen kanssa fiilistellessä! 🙂

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s