Maukkaampaa kuin made?!

Ajattelin alunperin kirjoitella kokemuksiani (vaihteeksi) aasialaisen ruuan parista, innostuin aivan täysillä nimittäin kun vierailin hyvässä aasialaiskaupassa. Eniten kaikista ostoksista pisti silmään sellanen tuote kuin kana. Kyllä. Ihan oikea kana. Nimittäin, ainakin täältä Jyväskylästä saa Seppälän Citymarketin aasialaisesta kaupasta ruotsalaista munintakanaa, hintaa tipulle kertyi sellanen 6e, mikä minusta on aika kelpo hinta KANASTA. Se kun tuppaa olemaan pirun sitkeä, vaikka miten kypsentäisi, mureaksi paistettuna taas kuiva. Suomalainen luomuvastaava maksaa yli kaksinkertaisesti, pystymättä minusta tarjoamaan maussa mitään sen parempaa. Aika outoa.

Aiheesta kirjottelen lisää vielä, nyt oli oikeastaan pakko laittaa päivitys, kun saatavilla on aivan mahtavaa kausituotetta, nimittäin MADE.

Vierailin taas kalakauppiaalla, josta mukaan tarttui hauenfileen lisäksi pari palaa madetta. Pitkään aikaan ei ole tullut syötyä madetta, muistelin siitä keittoa monasti keitettävän. Itse en alkanut siihen hommaan, vaan nälän kurniessa taasen todettiin syntyvän hyviä ohjeita nopeasti. Madetta vaan pannulle ja ääntä kohti – kylläpä oli hyvää!

Miksi ihmiset eivät syö sitä enemmän!!?!? En voi kun ihmetellä. Nimittäin maku on aivan uskomattoman lihaisa ja kiinteä! Eikä siitä tarvitse mitään keittoa tehdä välttämättä, paljastan pikaisen reseptini tässä ja nyt.

Lähdin puntaroimaan kalan ominaisuuksia, vahva maku, lihaisa…tähän sopii siis vahvat maut, sekä mikäs muuten kalalle paremmin kävisi kuin liha. Eli lihaa korostamaan entisestään kalaisuutta (mutta ei kalan maun kustannuksella), sekä vanha kunnon viinietikka potkua tuomaan. Tämä ruoka passaa mainiosti alkuruuaksi, annos on kahdelle.

 

Lihaisaa madetta pannulla

kahdelle

n. 200g madetta, nyljettynä ja siistittynä (hyvältä kalakauppiaalta saat sitä kyllä)

n. 3 cm pala lihaisaa makkaraa (chorizoa, salamia, tai viipale pekonia..)  

2 rkl valkoviinietikkaa tai valkoviiniä

0,5 – 0,75 dl kermaa

liraus sitruunamehua

pippuria, suolaa ripaus (lihassa on suolaa)

voita paistamiseen

tilliä tai muuta yrttiä

 

paahtoleipäpala tarjoiluun

 

Kuumenna pannulla voita. Lisää kalat ja paista pinnat ruskeaksi. Laske lämpöä paljon ja anna kalojen hautua kypsäksi.  Tässä voi kestää palojen paksuudesta riippuen 10-15 min. Tarkista kypsyys välillä kokeilemalla. Mausta kalapalat suolalla ja pippurilla.

Nosta valmiit kalapalat pois pannulta. Mausta kalat pienellä lirauksella sitruunamehua.

Kuumenna samaa pannua uudestaan, lisää paloiteltu liha ja kääntele muutama minuutti. Laske lämpöä ja lisää viinietikka, anna kiehahtaa.

Lisää kerma pannulle ja anna keittyä kokoon muutama minuutti, kunnes seos sakenee kastikemaiseksi. Lisää joukkoon silputtu yrtti, nosta kalat takaisin pannulle ja sekoittele kaikki sekaisin.

Tarjoa esim. paahdetun paahtoleivän kanssa.

 

 

Maukkaita made-hetkiä!! 🙂

 

Teemu

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s