Sauna-BBQ from Finland!

…ja kuinka pienestä ajatusten virrasta syntyy tulviva joki. Ja niinhän siinä kävi. Koitetaanpa saada tämä ajatustulva nyt ulos. 🙂

Nimittäin, minulla oli ongelma. Viime vuoden kirvelevästä tappiosta Chilifesteiltä lähtien olen kasannut ajatuksia ja hionut kastikettani uuteen uskoon. Tai en varsinaisesti hionut, ainekset ja muut kyllä ovat kohdillaan, ainoastaan pelkistetty valmistus ja lopulliset ainesosat ovat hakeneet hieman muotoaan.

Nyt monien kymmenien litrojen valmistamisen ja toimittamisen tilaajille jälkeen olen hakenut inspiraatiota millä voittaa ne festit tänä vuonna. Tarvittiin ensin välissä eräs ”Sauna from Finland” – kisa, johon kaverin vinkkaamana osallistuin. Katsokaa ihmeessä voittaja, kuoriperunat eivät varsinaisesti ole uusinta uutta enää täällä, mutta taatusti maistuvia  nuo potut on!

Laitan tähän oman kilpailureseptini, alun perin mietin voinko tai viitsinkö, koska reseptin tempaisin päästäni hyvin nopeasti, enkä vaivautunut edes sitä kokeilemaan varsinaisessa muodossaan, vaan kastike oli ja on se juttu tässä. Mietin saunaa ja minkälaista ruokaa sen yhteydessä voisi syödä. Tulisuutta, tervaa…kenties leipää, sitähän on helppo syödä ilman sotkematta käsiä. Niinpä päädyin naudanliha-leipiin, jossa välissä on juustoa ja omaa keksintöäni, eli ”Sweet Sauna chili”- kastiketta! 😀

Ja miten tämä liittyy omaan barbeque-kastikkeeseeni? No, ehdotin Facebookin barbeque-ryhmässä kilpailua uudesta mausta festeille. Pienen alkusysäyksen jälkeen komeasti voittanut ehdotus tervasta ja saunasta alkoi sytyttää mielessäni oitis. Jes!! Siinä se olisi! Hieman kaivelin saunan sisimpää mielessäni lisää, ja lisäsin tervaan vielä savun. Koerasiallinen hävisi taannoisessa illanvietossa hyvin nopeasti ja palaute on silkkaa, noh, tervaa positiivisessa mielessä :), joten tässä se on! Valitettavasti bbq-ohjettani en vain voi paljastaa, joten paljastan sen sweet sauna chili – kastikkeen ohjeen. Mutta huom! Kastiketta voi tosiaan ihan reilusti tilata ja kysellä, ainakin Jyväskylän alueella kannattaa ettei matkakuluja tarvitse lisätä. Lisäksi aloitan jo kovasti valmistautumaan toukokuun Ravintolapäivään, joten silloin viimeistään liikkeelle kaikki Keski-Suomessa ja maistelemaan!! 😀

 

Naudanlihaleivät sweet sauna chili – kastikkeella ja juustolla

 

sweet sauna chili – kastike:

 

puoli pulloa valkoviinietikkaa (0,35 l plo) 

1,75 dl sokeria

5 kpl chilejä

rasia tervapastilleja + pari rkl vettä

 

Tee hyvissä ajoin kastike. Paloittele chilit karkeasti, poista kannat.

Lisää kattilaan vettä muutama rkl ja liuota pastillit veteen. Lisää ja kiehauta viinietikka ja sokeri, lisää chilit. Anna kiehua 10 minuuttia keskilämmöllä.

Pyöräytä tehosekoittimessa seos nopeasti karkeaksi silpuksi, ei liian hienoksi!

Anna jäähtyä, jotta seos hyytyy kastikemaiseksi. Tarjoa leipien välissä. Tavallista sweet thai chili- kastiketta saat jättämällä pois tervapastillit.


Leivät:

4 sämpylää, tai patonkia vastaava määrä

2 viipaletta halloum-juustoa / sämpylä

pari ohutta viipaletta naudanlihaa

auringonkukanversoa väliin

 

Paista naudan ulkofilettä tai hyvää sisäpaistia pannulla voissa, kunnes se saa väriä pintaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja kääri hyvin folioon. Hauduta saunan kiukaalla välillä käännellen, kunnes filee on leikatessa sopivan kypsä.

Paista halloumia viipaleina öljyssä pannulla ruskeaksi, lämmitä leivät.

Lisää leiville haluamasi määrä sweet sauna chili – kastikketta, lihaa ja juustoa. Juuston voi korvata millä tahansa mieleiselläsi. Lisää vielä väliin auringonkukanversoa, tai herneenversoa. Nauti löylyistä ja leivistä!

 

 

Oikein hyvää loppuviikkoa!

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s