Simppelin maukasta intialaista

Joskus uusiin ruokiin vaan törmää sattumalta. Tai pikemminkin, jokin ruoka voi yllättää kun vähiten sitä odotat. 🙂

Olemme vaimoni kanssa olleet nyt pari vuotta mukana paikallisen ammattikorkeakoulun, eli JAMK:in ystäväperheenä. Toiminnan tarkoitus on siis olla ystäväperhe ulkomaalaiselle vaihto-oppilaalle. Tämä ei siis tarkoita kenenkään majoittamista tms., vaan opiskelijan opintojen, omien töiden ja muiden puitteissa tavataan ja tutustutaan suomalaisiin ja suomalaisten elämään.

Tästä voi lukea lisää JAMK:in sivuilta alla olevasta linkistä, kaikille vaihto-oppilaille ei riitä ystäväperheitä, joten jos yhtään kiinnostaa, niin kannattaa ilmoittautua! Se ei juuri vie aikaa tai mitään pakollista ei tarvitse järjestää, riittää kun vaikka kutsut tämän nuoren kotiinne käymään. Jo sekin on iso elämys vieraassa maassa olevalle, päästä näkemään kuinka tavallinen suomalainen arki sujuu ja minkälainen koti heille on. Kannattaa myös tutustua jos paikallisessa yliopistossa on vastaavanlaista toimintaa, suosittelemme lämpimästi!

Tässä linkki josta voi saada lisätietoja: JAMK ystäväperhetoiminta

 

Omat kokemuksemme ovat olleet aivan mahtavia. Vieraaseen maahan lähtevä ihminen joutuu väkisinkin olemaan aika sosiaalinen ja utelias, joten juttua on aina riittänyt ja ihmeteltävää siinä sivussa.

Alkuun mietimme paljon, mitä voisimme tarjota heille, kun emme harrasta esim. ulkoliikuntaa ja muutenkin olemme enemmän city-tyyppejä. No, ainahan on ruoka – samassa pöydässä kun syödään, niin ihmisistä ja koko kulttuurista herää paljon eloon!

Olemme tarjonneet aika paljon laidasta laitaan kaikenlaisia perinteisiä ruokia, sekä tietenkin hieman juhlavampia. Savulohimajoneesia saaristolaisleivällä, kananmunat majoneesilla, sipulilla ja mädillä, sekä katkarapusalaatti ja monet muut ovat olleet menestyksiä. Samoin puolukkahillo. Uskomatonta, puolukan happamuus yhdistettynä sokeriin on varsinkin aasialaisten mieleen TODELLA paljon. Olen tehnyt yllä mainittujen lisäksi muutamaa muuta hilloa, saaristolaistaleipää, sienisalaattia, torvisienihilloketta, poronkäristystä, lindströmin pihvejä, mustikkapiirakkaa, mämmipanna cottaa, ja vaikka mitä, mutta puolukkahillo on suurin hitti. Ja onhan se toki hyvää!

Yleensä parin kerran tapaamisen jälkeen olemme viettäneet joitain isompia juhlia, jossa on ollut omia ystäviämme sekä vaihto-oppilaita muitakin. Hauskoja juttuja on riittänyt aina siitä, miksi suomalaiset kävelevät niin uskomattoman nopeasti, tai miksi kaikissa yleisissä vessoissa on suihkut vessakopissa. Hmm…

Eräs lämpimimmistä ja uskomattomimmista ihmisistä on ollut intialainen Sarawanan. Keskustelemme edelleen aika usein netissä, aivan mieletön kaveri! 🙂 Hänen inspiroimana laitan tämän ohjeen alle, aivan loistava tyyppi, ystävä ja ihminen! Hänellä iski kova kipinä suomeen, joten tiedä vaikka joku päivä pitäisimme yhdessä blogia!! 😀

Emme ikinä tietenkään pyydä keltään mitään ”vastalahjana”, mutta siitä huolimatta olemme saaneet mm. kiinalaista super-hyvää teetä, sekä tajuttoman maukasta vietnamilaista kahvia. Varmaan paras oli kuitenkin vanha kunnon Sarawanan, joka ilmoitti tulevansa tekemään meille kunnon intialaisen illallisen! 🙂

Käsi sydämelle: Voitko OIKEASTI kieltäytyä sellaisesta!?! Niinpä – emme mekään.

Niinpä saimme taannoin oikein jumalattoman maukkaan aterian monine osineen. Mukana oli alla olevaa mustapippuri-kanaa, josta yllätyin kuinka tavallaan ”epä-intialainen” se onkaan. Siinähän ei ole tuttua currya, eli siis mauste-tomaattikastiketta, ei korianteria edes, eikä kookosmaitoa.

Currylehtiä löytyy aasialaiskaupoista, tai hyvin varustetuista marketeista. Se taitaakin olla ainut ”eksoottinen” aines tässä. Muuten ruoka on helppo, kanat marinoidaan jumalattomalla määrällä pippuria, paistetaan sipulin ja mausteiden kanssa ja chiliä tietenkin reilusti – we’re cooking indian now my friend”, sanoi innokas kokkimme kun savua ja chiliä tuli keittiöstä reilusti. Mustapippurin kohdalla saimme armahduksen, sitä hän laittoi ”vain” neljä ruokalusikkaa kolmeen koipeen, itselleen olisi kuulemma mennyt kuusi. Huh. 🙂

Tässä ohje jotakuinkin alkuperäisenä, alunperin Sarawanan nappasi ohjeen intialaiselta ruokasivulta netistä. Broilerin koipiin lainasin hieman Jamien paistovinkkiä, eli paistoin koivet miedolla lämmöllä mutta painon alla, joten liha muuttuu rapeaksi pinnalta ja saa väriä mukavasti. Voit paistaa koivet tavalliseen tyyliinkin, eli hauduttaa vaikka uunissa kypsiksi ja lopussa heittää sipuleiden ja mausteiden kanssa pannulle.

 

Intialaista mustapippuri-kanaa

 

3-4 broilerin koipireittä

4 -5 rkl murskattuja mustapippureita (tai rouhetta pussista)

2 tl kurkumaa

suolaa

pari tilkkaa vettä

 

Ruokaan:

3 – 4 sipulia

1 tl mustapippuria

8 – 10 vihreää chiliä

3 -5 cm pala inkivääriä

4 – 5 curryn lehteä

kasviöljyä paistimiseen (vajaa 0,5 dl)

 

Leikka koivista nuijat ja reisipalat erikseen. Sekoita keskenään mustapippuri, kurkuma, suolaa n. tl ja pari tilkkaa vettä. Lisää kananpalat ja sekoita. Anna maustua n. puolisen tuntia.

Nosta palat marinadista, älä kuitenkaan pyyhi paloja. Lämmitä isoa paistinpannua keskilämmöllä ja lisää kananpalat kun pannu on lämmennyt.

Aseta päälle iso kattilankansi ja siihen vaikka toinen kansi, tai jokin muu paino. Painon ansiosta palat saavat hyvin väriä pannulla ilman suurta lämpöä (ja räiskyntää, koska marinadissa oli vettä), sekä palat eivät ui liemessä kuten uunissa hauduttaessa.

Lopputulos on mukavan rapea:

 Paista paloja n. 45 min – tunti toiselta puolelta, käännä palat ja paista 30 – 45 min. Älä pidä liikaa lämpöä pannulla!

Odotellessa kuori ja silppua inkivääri, paloittele sipulit viipaleiksi, halkaise chilit ja leikkaa ne paloiksi.

Kun kanat ovat valmiina, niin lämmitä toisella pannulla öljyä muutama rkl, lisää mustapippuria tl, paista muutama sekuntti. Lisää chilit, currynlehdet, inkivääri ja paista muutama minuutti. Laske lämpöä ja lisää sipulit. Paista kunnes sipulit pehmenevät ja saavat väriä.

Lisää pannulle pari rkl öljyä lisää, nosta joukkoon kanat. Sekoita keskenään.

Tarjoile ruoka riisin kera, tai vaikka naan-leivän. Annoksesta ei valittevasti tullut kovin edustuskelpoisen näköistä, mutta eipä kyseessä niin hienosteluruoka olekkaan. Pääasia että on maukas, ja aineita ei tällä kertaa ollut valtavasti! Muutenkin, hyvin erilainen mitä on tottunut intialaisiin ruokiin. Kannattaa siis kokeilla!

 

TeemuMainokset

2 ajatusta artikkelista “Simppelin maukasta intialaista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s