Toukokuun tempaus – hävikistä herkuksi!

Toukokuussa, eli parasta aikaa,  yli 30 blogia järjestää tempauksen, jossa pyritään minimoimaan kotitalouksien hävikkiä.

”Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki vuodessa on vajaat 400 miljoonaa kiloa. Eniten ruokaa menee hukkaan kotikeittiöissä: suomalaiset kotitaloudet haaskaavat ruokaa vuosittain lähes 130 miljoonaa kiloa. Jokainen meistä heittää syömäkelpoista ruokaa tarpeettomana hukkaan keskimäärin lähes 25 kiloa vuodessa, nelihenkisessä perheessä määrä on siten vuositasolla lähes sata kiloa.”

Lisää aiheesta: Facebook – ryhmä on linkin takana, kannattaa osallistua ja tykätä! Mukana on myös kilpailu mahtavine palkintoineen!

Koska olen töissä lihakaupassa, voisin nostaa esiin myös hieman kaupan näkökulmasta asiaa. Meillä ei hävikkiä juuri synny ollenkaan. Syynä tähän on kaupan alkuperäinen toiminta, joka on tukkukauppa. Kuluttajille on avattu kauppa tukun yhteyteen, joten kiertävyys on huimaavaa ja tavara ei jää nurkkiin tai päädy roskiin. Eli käytännössä kotitalouden konsteja on sielläkin, kun tavara ei tunnu liikkuvan, eli myyvän, niin se jalostetaan (esim. lohi kuutioidaan), pakastetaan ja myydään eteenpäin tukun kautta. Kaikki myyntikuntoinen siis menee eteenpäin, jolloin roskiin jäävät vain kalan nahka ja lihoista luut ja nahka. Tälläinen menettely on aivan loistava mahdollisuus kaupalle, verrattuna vaikka pelkkään kuluttajakauppaan. Jos tilataan tuotetta kauppaan ja se ei myy, niin alennuksien jälkeen jäävä päätyy roskiin. Se on kaupalle iso menetys, joka näkyy taasen hinnoissa – jostain se menetys on otettava takaisin, että voidaan pitää valikoimaa yllä.

Oikeastaan tuo kierrätys on ollut mukava huomata omassa kaupassa, koska olen itse perin juurin hyvän ruuan haaskaamista vastaan. Muutenkin, kun on ollut aikoja, jolloin talous TODELLA on ollut tiukilla, niin on oppinut kyllä hyödyntämään kaiken syötäväksi kelpaavan.

Jos aiheesta haluaisi vähän filosofisoida lisää, niin kyllähän tämä nykyinen kuluttajakauppa antaa kaikki edellytyksen hävikin syntyyn, totta kai. Kuluttajat vaativat tuoretta tavaraa ympäri vuoden suurinen valikoimineen, maailma lautasella on arkipäivää jne. Jos kaupassa ei olisi kuin kolme artikkelia myynnissä, olisi toki helppo ostaa ruokaa ja kauppa varaisi sen verran kun sitä menee kaupaksi. Näin yksinkertaista tämä toki ei voi eikä saa olla, itsekkin kuluttajana haluan että myynnissä on paljon kaikenlaista, vain siksi että haluan valinnanvaran itselleni. Itsekästä, mutta karu tosiasia kun seuraa kauppojen hyllyjen monimuotoisuutta.

Omassa taloudessani ei mene juuri mitään hukkaan. Tästä olen ylpeä, mutta toisaalta se tulee niin itsestään. Tiedän jääkaapin ja kuivakaappien sisällöt ulkoa, koska niitä täytän ja niistä teen ruuan. Teen usein ruokaa pariksi päiväksi kerralla, jolloin tulee hyödynnettyä jääkaapista kaikkea.

Tälläiseen kiertoon voi käyttää helppoa menetelmää: Tsekkaa kaappien sisältö, päätä mikä/mitkä raaka-aineet ovat menossa vanhaksi, jonka jälkeen päätä ruuan muoto (keitto, pata, uunivuoka), tämän jälkeen tarkista vaikka maustekastikkeet ym ja päätä minkä maan tyylistä haluat tehdä. Periaatteessa mietoon lisäkkeeseen, kuten riisiin, pastaan tai perunaan voi yhdistää mitä vain ja tehdä vaikka kiinalaista ruokaa (kanelitanko pois kaapista, vanhaa teetä, samoin makua appelsiinin kuoresta!) tai intilaista ruokaa helposti. Laaja maustekaappi ja esim. viinietikoiden, öljyjen ja säilyvien maustekastikkeiden pitäminen aina saatavilla on suotavaa.

Teen usein blogiin päätyviä ruokia osittain tähteistä, tai juuri tältä pohjalta kuten yllä esitin. Eräs hankalimmista aineista tuntuu olevan inkivääri, isoa inkivääriä ei millään meinaa jaksaa käyttää moneen ruokaan. Siksi tässä eräs loistava ohje, jonka jo aiemmin bloggasin. Saat myös menemään maustekaapista sen unohtuneen kanelitangon.

Koska haluan jatkossakin tukea paitsi kotimaisen tuotannon monipuolisuutta, mutta myös haluan tutustua ja käyttää hyviä herkkuja ulkomailta, niin siksi haastan kaikki mukaan MONIMUOTOISEN ja KAIKKIRUOKAISEN ruokakulttuurin puolesta. Eli, hyvin yksinkertaista. Mikäli haluat kotimaista ruokaa, niin tutustu ainakin yhteen uuteen kasvikseen, yhteen uuteen järvikalaan, mihin vain ennestään tuntemattomiin. tue monimuotoista kasvatusta, kalastusta ja hyödynnä lihaeläinten kaikki osat. Kalastuksessa menee jo hukkaan yksistään valtavasti hyvää kalaa, vain koska kuluttajat eivät halua niitä.

Jos taas pidät kaiken maailman ruuasta, niin avarru entisestään. Hyödynnä kauppojen valikoimia ja anna tavaroiden kiertää jos haluat valikoimaa. Osta vaikka joka kerta erilaista lihaa, kokeile sisäelimiä, testaa tehdä makkaraa. Se, että valtaosa ostaa aina samaa possun ulkofilettä, jauhelihaa ja tuoretta kurkkua, ja valtaisaa valikoimaa hävikin uhalla pidetään hyllymetreittäin vain valikoiman takia, ei hyödytä ketään. Eli jos käytetään ruuaksi se hävikkiin menevä, niin aloita se jo kaupasta.

 

Kasviksista ja vanhoista sämpylöistä pääsee eroon esim. yksinkertaisella uuniruualla. Eli:

Sämpyläpitsavuoka

 

Tomaattikastiketta

kasviksia jääkaapista

vanhoja sämpylöitä

mozzerellaa

parmesania (juustojen tilalla voi käyttää myös jääkaapin vanhoja muita juustoja, jotka ovat menneet kengänpohjiksi)

tuoreita yrttejä jos on jäänyt

 

-mikäli kasvikset ovat raakoja, niin raasta ne. Kypsät kasvikset pienennä hienoksi. Lisää kasvikset tomaattikastikkeeseen ja anna hautua kypsäksi, tai lämmitä kasvikset ja kastike kattilassa.

-leikkaa ison vuuan pohjalle sämpylän puolikkaita tiiviisti. Levitä päälle kastiketta, pari viipaletta mozzarellaa ja päälle parmesania. Jatka näin pari kerrosta.

-lisää päälle vielä sämpylät, levitä kastiketta ja lisää juustoja. Paista uunissa +200 asteessa n. 15 – 20 min, kunnes juusto on saanut väriä, vuoka on sisältä kuplinut ja juusto sulaa.

Päältä rapea vuoka ja sisältä pehmeän maukas!

 

Vanhoista leikkeleistä pääsee eroon helposti, tässä alkuperäinen ohje, jossa korvaa sardelli leikkelesilpulla. Oliiviöljy ja valkosipuli on lyömätön yhdistelmä.

Keitä vain pastaa, silppua sillä välin pari kynttä valkosipulia ja vanhaksi jäänyttä leikkelettä.

Valuta pasta, heitä kattilaan oliiviöljyä niin että pohja peittyy. Lisää valkosipulit ja leikkele, paista muutama minuutti. Lisää pasta, sekoita, lisää valkopippuria. Suolaa ei tarvita jos leikkele on suolaista. Sekoita, raasta päälle parmesania ja tarjoile!

Lisää joukkoon lisäksi persiljaa jos on.

 

Teemu

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s