Hävikkiherkkua – lentävä hollantilainen

Näin toukokuun ”hävikistä herkuksi” kampanjan aikana on tullut kyllä mietittyä tuota ruuan haaskaamista. Ei sillä että sitä menisi roskiin juurikaan, mutta noin niinkun ajatuksellisella tasolla kyllä. Kuten aiemmin jo mainitsin tuosta valikoiman tukemisesta osana hävikin estämistä, niin tässä uusi tuttavuus ruokaan ja vuokaan, eli endiivi. 🙂

Tänään laitoin kerman ja smetanan jämät perunasalaattiin, samalla vanhaksi pian menevät sipulit ja yrtit. Meinasinkin tuon maan mainion perunasalaattini ohjeen laittaa alun perin nyt ilmoille, mutta päätinkin laittaa enemmän tähän hävikki-aiheeseen liittyvän ruuan. Nimittäin, on tullut muutaman kerran seurattua hauskaa hollantilaista kokkiohjelmaa FOX-kanavalta, nimeltään ”24Kitchen”.  Hollantilaista ohjelmaa ei kovin usein kyllä tule, jo se kieli on niin hauskan kuuloista, joten pakko seurata! 🙂 Kulttuurit ovat muutenkin niin kiinnostavia, kuten jo aiemmin mainitsinkin ystäväperhetoiminnastamme, jonka kautta on ollut ilo tutustua uusiin kulttuureihin.

Kuitenkin, takaisin ruokaan. Eli juuri tuossa ohjelmassa tehtiin endiivivuokaa. Hollantilainen keittiö ei ole kyllä tuttu, ei sitten yhtään, joten kiinnosti oitis tälläinen sikäläinen perinneruoka.

Endiivi on aika jännä kasvi muutenkin, ohjelman mukaan siitä syötiin alunperin vain juuret, mutta toisen maailmansodan aikoihin eräs viljelijä miehityksen aikana peitti endiivipeltonsa, jotta kasveja ei vietäisi. Näin pimeässä kasvi pääsi kasvamaan kunnolla, josta syntyi tämä paljon Hollannissa käytetty kasvi. Tiedä tästä tarinasta totuutta, mutta vuoka itsessään on kokeilemisen arvoinen! Itse tein sellainen ”jämä” version, mutta jos haluat laadukkaampaa, niin laita kunnon kinkkua ja hyvää hollantilaista goudaa.

Tähän vuokaan siis voi käyttää keitetyt perunat, leikkeleet jääkaapista ja vaikka vanhat juustotkin.

 

Endiivi – kinkkuvuoka

 

4 kpl endiivejä

puolikas kattilallinen keitettyjä perunoita

kinkkua / leikkelettä n. 8 siivua ainakin

goudaa / muuta juustoa siivuina

(ilmakuivattua kinkkua, persiljasilppua)

voita paistamiseen

 

Irroita endiiveistä kannat ja huuhtele kasvit. Leikkaa keitetyt perunat siivuiksi. Lämmitä uuni +200 asteeseen.

Paista endiivejä pannulla voissa jonkun aikaa, n. 10 min keskilämmöllä.Mausta pippurilla ja kevyesti suolalla.

Kokoa vuokaan: levitä pohjalle endiivin paloja ja perunasiivuja. Lado päälle kinkkua, jonka päälle juustosiivuja. Lisää toinen kerros perunaa ja endiivejä, päälle kinkkua ja juustoa. Jatka vielä kolmas kerros jos tarpeen. Päällä tulee olla juustoa.

Paista vuokaa uunissa n. 20 min, kunnes endiivi pehmenee, vuoka saa väriä ja juusto sulaa myös väliin.

Nosta uunista ja leikkaa ilmakuivattua kinkkua päälle. Lisää koristeeksi persiljaa jos haluat.

 

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s