”Jo joutui armas aika” kuusenkerkkäsiirapin

Alkukesä on mahtavaa aikaa, varsinkin jos ei sada lunta liikaa. Voi nauttia luonnosta ulos ikkunasta katselemalla, tai vaikka lehden kuvista. 🙂 Mahtavaa!

Jos kuitenkin malttaa laittaa sen paksumman takin päälle ja oikein oikeasti menee sinne ulos, niin kannattaa samalla kerätä astiallinen kuusenkerkkiä. Niistä syntyy vaikka mitä herkkua, itse olen tehnyt kuusenkerkkäsiirappia niistä. On nimittäin aivan omaa luokkaansa, ja päihittää kyllä sata nolla vaahterasiirapit ja muut!

Mutta mitäpäs muuta. Hmm. Ravintolapäivän menestyksen jälkeen on tosiaan kummunnut monenlaista ideaa ja muuta. Yksi suurimmasta on polttava halu siihen omaan ravintolaan, nimittäin mitä enemmän kokeilee kaikkia BBQ-reseptejä, sen varmemmin tietää niiden olevan menestys jos ja kun ne markkinoille saisi. Aiemmin mainitsinkin ihailevani amerikkalaista ruokulttuuria juuri niiden nerokkaiden menetelmien takia, eli kuinka sitkeinkin liha saadaan maukkaaksi. Esimerkkejä on: Wingsit, ribsit, lapa, kylki sekä mitä maukkain naudan rinta. Nämä kaikki vaativat vain aikaa ja oikean tavan valmistaa. Kaikki liha tottelee joko kuumuutta tai aikaa, mitä tulee maukkuuteen.

Kuvassa Texas style BBQ beef brisket. Toimii!! Ja hinta todella alhainen verrattuna mihin tahansa paahtopaistiin tai muuhun.

Heitin Facebookin ”T-hetki – ruokablogi” sivustolle jo aiemmin kuvan suoraan naudan fileeselästä leikatusta pihvistä. Pihvissä on siis luu ja kalvo vielä jäljellä, mutta hintaa reilusti vähemmän mitä puhtaassa fileessä – mutta enemmän makua! Kokeile siis pyytää lihakauppiaaltasi suoraan fileeselästä leikattuja pihvejä missä on mukana ulkofilee.  T-luupihvi on fileeselän tunnetuin pihvi, mutta myös todella kallis. Mutta se onkin eri tuote jo 🙂

Toinen säästövinkki liittyy ruhon osiin, eli osta niitä halpoja ja sitkeitä osia. Häränhäntää, naudan lapaa, kylkiä, possun potkaa, lapaa… voit pyytää lihamestaria laittamaan lihan vakuumiin (jos ei ole siis luullinen pala), ja näin vakuumissa liha jatkaa raakakypsymistä. Voit myös kypsentää vakuumipussissa vaikka filepihvejä muuten jos haluat. Sous widestä vielä myöhemmin lisää. Kaikki halvemmat ruhon osat vaatii pidemmän kypsennysajan, mutta taatusti sen arvoista! Tästä pitkään hauduttamisesta ovat syntyneet mm. pulled pork-leivät naudasta ja possusta, häränhäntäpataa, amerikan chili ja vaikka mitä. Ohjeita riittää, ja kysy niitä lisää lihakaupasta! 🙂

Mutta palataanpas itse aiheeseen, eli kuusenkerkkäsiirappiin. Kerkkä on siis kuusen vuosikasvu, se todella vaaleanvihreä ja pehmyt osa kuusen oksan päässä. Niitä voi syödä sellaisenaan, tai keittää vaikka maukasta teetä. Kannattaa huomioida, että sinulla tulee olla metsänomistajan lupa kerätä kerkkiä, koska niiden kerääminen tuhoaa kuusen vuosikasvua. Itse olen kerännyt kerkkiä mökiltä ja valinnut sellaisia kuusia, jotka kasvavat ns. ”väärässä paikassa”, tai muuten harventamisen tarpeessa olevista.

Nyt kerkät ovat parhaimmillaan, juhannuksen jälkeen ne alkavat olla jo kovempia ja maistua enemmän pihkalta. Toimi siis nyt, ja saat kesäksi kunnon siirappia jälkiruokiin, drinkkeihin tai vaikka pihvin päälle!

 

Kuusenkerkkäsiirappi

 

1,5 l kuusenkerkkiä

1 kg sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 l vettä

 

Huuhtele kerkät hyvin. Siirrä kattilaan, peitä vedellä ja keitä miedolla lämmöllä 2-3 tuntia ilman kantta. Nosta kerkät vedestä ja purista niistä vielä neste siivilän läpi kattilaan.

Lisää sokerit nesteeseen ja keitä ilman kantta seos siirapiksi, tämä kestää n. 1-2 tuntia. Seos muuttuu tummanruskeaksi tämän aikana. Huomioi, että seos jähmettyy jäähtyessään, siksi ei kannata keittää seosta kattilassa liian siirappimaiseksi, koska jähmetessään se muuttuu tällöin kivikovaksi. Riittää kun seos on sellaista paksuhkon pataruuan vahvuista.

Purkita jäähtynyt siirappi.

 

 

Kuusenkerkkäsiirapista saat ylellisen jälkiruuan helposti.

Tarvitset siihen leipäjuustoa, kermaa ja kuusenkerkkäsiirappia. Laita matalaan uunivuokaan leipäjuustoa, peitä se nipin napin kermalla ja paista 200 asteessa uunissa kunnes kerma paksuuntuu ja juusto alkaa sulaa.

Lisää paloja lautaselle ja lorauta päälle kuusenkerkkäsiirappia. Toimii!

 

Ensi kerralla palaillaa taasen amerikan serkkujen herkkuihin, eli naudanrintaa ja BBQ:ta lisää tulossa! 🙂

 

Teemu

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s