Jämäruokakunkku: Cassoule tähteistä

Ensinnäkin on pakko pyytää anteeksi niin loistavalta ruualta kuin cassoulelta, että tämä on tehty tähteistä, eikä sisällä esim. ankkaa, kuten oikeassa versiossa kuuluisi olla. ”Hävikistä herkuksi” kampanja on päättynyt jo, mutta silti FB – sivu on vielä hengissä, joten tämähän sopii hyvin.

”Ongelma” tämän ruuan suhteen onkin maku. On niin perhanan maukasta, että sama melkein mistä sen tekee! 🙂 Cassoule siis sisältää oikeasti possua, ankkaa ja makkaraa valkoisilla pavuilla. Tässä eräs päivä satuin huomaamaan että olipas jäänyt paljon tähteitä kaappiin ja mietin mitä niistä tekisin. Makkaraa, melkein puolikas kuiva leipä, sekä myöhemmin tänne tulevasta kalkkunasta paljon lihaa myös. No, päätin ostaa niille papuja kaveriksi, ja uuniin vaan. Aivan uskomattoman hyvää!

Oikean cassoulen laitan myöhemmin, tämä on jämäversio, mutta silti niiiiiin maukas.

Mainiota ”Perjantaireseptiä” kirjoittava Pentti-Oskari laittoi blogissaan minulle palautteen koskien kalojen hävikkiä ja julkaisi maittavan tuntuisen ohjeen paistetusta kalan nahasta. No, en aio olla pekkaa pahempi, joten voisin heittää vastineen, että onhan noita kalan ruotojakin hyödynnetty! 🙂

Idea cassoulessa on siis hauduttaa sitä ilman kantta, jolloin pinta rapeutuu, sekä pataa myös käännellään välillä ja lisätään nestettä. Tässä lähtötilanne-kuva:

Tähän ruokaan voi tosiaan käyttää kuivat leivät ja kaikki lihat mitä löytyy. Oikeasti tätä ei kai pitäisi kutsua edes cassouleksi, mutta idea on aika sama, joten ei kai tälle parempaa nimeäkään löydy.

Cassoule jämistä

4 tlk valkoisia papuja

1 sipuli

3 kynttä valkosipulia

3 porkkanaa paloina

4 – 6 makkaraa

2 – 3 koipireittä tai vastaavaa

5 dl lientä (kanalientä / lihalientä)

3 – 5 viipaletta leipää

¼ tl timjamia, rosmariinia ja rakuunaa

2 laakerinlehteä

0,5 tl suolaa

pippuria

Valuta ja huuhtele pavut, silpu sipuli ja paloittele porkkanat. Lyö kaikki aineet vuokaan, mausta ja pilko tai raasta leipä päälle. Lisää lientä pari dl.

Paista 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia, nosta pois, lisää lientä ja sekoita.

Jatka paistamista puoli tuntia, lisää tarvittaessa lientä ja sekoita.

Paista vielä puoli tuntia ja nosta pois.

Yrttejä kannattaa laittaa varoen, idea on saada niistä häivähdys makua, ei liian päällekäyvää. Nestettä ei kannata laittaa liikaa, vaan sitä voi lisätä jos pata meinaa kuivua. Lihana voi käyttää mitä tahansa kypsää lihaa, koipireisiä, possua, kanaa…mitä vain. Leipä rapeutuu mukavasti päällä, sekä myös saostaa pataa.

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s