Perunasalaatti

Itselläni ja perunasalaatilla on hyvin lämmin suhde, varsinkin kylmällä kesäilmalla. Erityisen mahtavan perunasalaatin tekee tietenkin uusi sikli tai muu uusi peruna, jota saa kaupoista ja toreilta. Peruna todella määrää maun tässä ruuassa! 🙂

Perunasalaatti on muutenkin niitä ensimmäisiä omien ruokaohjeitteni ns. ”kulmakiviä”, koska se oli sellainen henkilökohtainen haaste saada niin maistuvaa salaattia, kun ikinä pystyy. Samoilla linjoilla toimin myös esim. pastan ja pitsan suhteen myöhemmin, aika hyvällä menestyksellä jopa! Tuttavapiirissä ohjetta on kyselty vuosien varrella paljonkin, tässä se nyt vielä ihan julkisesti.

Mitään erityistä kikkaa tähän ei ole sinänsä, keittäminen tietty on olennaista, ettei mene muusiksi, sekä höyryävien perunoiden päälle kannattaa laittaa talouspaperi, ettei synny ns. nahkaa perunoille. Toinen seikka on taivaallisen maukas kastike. Älä edes harkitse mitään kermaviiliä tai muuta höpölöpöä tähän. Kastike kannattaa lisätä lämpimiin perunoihin, jotta maut imeytyvät kunnolla.

No, itse ohjeeseen kuitenkin. Ohje ei perustu aivan tarkkoihin mittoihin, mutta kastiketta perunoille saa olla aika reippaasti.

Teemun perunasalaatti

1,5 – 2 kg uusia perunoita

 suolaa keitinveteen

pari palaa talouspaperia keittämisen jälkeen

kastike:

1 dl kermaa / smetanaa

1 dl majoneesia

1 dl raastettua parmesania / pecorinoa / cheddaria

1 rkl dijon hunajasinappia

1 pnt ruohosipulia

(punasipulia tai muuta tuoretta sipulia)

(2-3 rkl silputtuja kapriksia)

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 tl sitruunamehua

ripaus valkopippuria

Silppua sipulit. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Keitä hangattuja perunoita kokonaisina suolalla maustetussa vedessä (kuori, mikäli on vanhoja perunoita) runsaassa vedessä, kunnes ovat kypsiä. Aseta keittämisen ja valuttamisen jälkeen kattilan päälle pari palaa talouspaperia, ettei pottuihin synny nahkaa.

Anna jäähtyä, kunnes perunoita voi käsitellä, mutta ovat vielä lämpimiä. Viipaloi perunat karkeasti takaisin kattilaan. Katso ettei kattilaan jää vettä.

Kaada kastike päälle ja sekoita. Tässä käy yleensä niin, että viipaleet menevät muusiksi. Kannattaa kokeilla seuraavaa kikkaa: Kaada kastiketta ensin tyhjään kattilaan n. puolet, loput perunoiden päälle normaalisti, aseta kansi kattilalle. Pidä lujasti kiinni kannesta ja kattilasta ja hölskyttele vähän aikaa. Tämä tuntui ainakin kotona toimivan jotenkuten, eikä perunat hajonneet ikävästi 🙂

Tarkista maku, lisää suolaa, sinappia / juustoa. Maun tulee olla joka tapauksessa erittäin täyteläinen! Tarjoa esim. grilliruuan kanssa.

Juhannusta kaikille,

Teemu

Mainokset

3 thoughts on “Perunasalaatti

  1. Päivitysilmoitus: Tee itse: maukasta BBQ – ruokaa kerrostalo-oloissa by T-BBQ / T*mun kastikkeet | thetki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s