Täydellinen pasta, osa 4: Tomaattikastiketta ja italialaisia lihapullia

Onkin vierähtänyt näemmä paljon aikaa siitä, kun viimeiksi pastasta kirjoittelin. Pastahan on sinänsä simppeli ja suosittu ruoka, mutta onko TAJUTTOMAN maukkaan pastan teko nyt aivan niin helppoa? Ei kyllä ole. Henkilökohtaisesti itseäni nyppii pahemman kerran kaikki mainokset, joissa pastaa tarjotaan väärin. Sanokaa pikkumaiseksi, mutta kasa keitettyä makaronia sellaisenaan, jossa on päällä kauhallinen kastiketta ja töräys ketsuppia, ei ole pasta.

Kaikella on aikansa ja paikkansa, vartissa keitetty tomaattikastike menee kun on kiire, ketsuppi taas ei ole perusteltua pastaan ikinä. Sorry. 🙂

Kun haluaa todellisen sielun saada kaapattua tomaattikastikkeeseen, niin kannattaa varata aikaa. Olen käynyt läpi erilaisia kastikeohjeita vuosien varrella, miettien millä ne sen tekee siellä italiassa, kun sikäläiset tomaattikastikkeet on niin damn hyvän näköisiä ja mehukkaan tuntuisia. Olisi luonnollisesti pitänyt tajuta, että ainahan kyse on hyvistä raaka-aineista, mistäs muustakaan. Paljastettakoot tässä yhteydessä vielä se seikka, eli en ole pastakokeiluissani yltänyt vielä tuoreisiin tomaatteihin, vaan olen kokeillut tölkkiversioita. Mutta joku päivä vielä alan testaamaan parasta kastiketta tuoreista tomaateista! 🙂

Parhaita tölkkitomaatteja pääsin kokeilemaan reilu vuosi sitten Amerikan matkalla. San Marzano tuottaa italian ehkä parhaat tomaatit, ja hitto, kylläpä oli loistavia! Usein väitetään, että tomaattikastikkeeseen tulee laittaa sokeria. Eikä muuten tarvitse jos on tarpeeksi makeita ja maukkaita tomaatteja!

Pelkän tomaattikastikkeen keittää pelkistä tomaateista, kyllä, mutta kun haluan pastakastikkeen, niin tällöin lisään mukaan hippusen lihaakin. Kastiketta korostetaan pienillä tekijöillä, eli tässä tomaattikastike sellaisena kun sen teen ajan kanssa. Tomaattipyre on liian kitkerää, joten sitä ei kannata käyttää tähän.

Lihapullista en ala keskustelemaan tällä kertaa, laitan tänne kuitenkin parhaimman lihapulla-ohjeeni, jonka olen kevyesti mukaillut ajan saatossa Perjantaikokki Peten ohjeesta. Kiitos Pete pullaohjeesta! 🙂

Tomaattikastike pastalle

 

3 tölkkiä kuorittuja luumutomaatteja (Mutti on aika hyvä, tai italialainen luomutomaatti)

1 paketti paseerattua tomaattia

puolikas – 1 sipuli

kourallinen basilikanlehtiä

lusikallinen jauhelihaa

pari siivua pekonia

pippuria myllystä

oliiviöljyä paistamiseen

(1 rkl sokeria, jos kitkeriä tomaatteja)

suolaa lopuksi

 

Kuori sipuli ja viipaloi se ohuelti. Kaada tomaatit tehosekoittimeen ja pyöräytä sileäksi, tai kaada kattilaan ja vetäise sileäksi sauvasekoittimella.

Lämmitä kattilassa keskilämmöllä oliiviöljyä ja paista sipuleita muutama minuutti. Lisäää joukkoon jauheliha ja silputtu pekoni. Jatka paistamista pari minuuttia lisää.

Lisää tomaatit ja paseerattu tomaatti, pippuria, sekä kevyesti silputut basilikan lehdet. Anna kiehahtaa, laita kansi päälle ja anna hautua 3-4 tuntia pienellä lämmöllä. Mikäli kastike on liian ohutta, niin hauduta ilman kantta, kunnes se on tarpeeksi sakeaa. HUOM! Lisää suolaa vasta, kun kastike on hautunut tarpeeksi ja on valmis!

Mikäli teet lihapullapastaa, niin anna kastikkeen hautua muutama tunti sellaisenaan, ja pari tuntia lihapullien kanssa.
Pari sanaa lihapullista. Itse en keksi mitäään hyötyä jatkeaineille lihapullissa, joten korppujauhoja en sinne ole laittanut. Pullat voisi valmistaa käyttämällä lihojen sekoitusta, eli vasikkaa, nautaa ja possua, mutta suomesta ei vasikanjauhelihaa saa mistään. Niinpä parhaalta on tuntunut käyttää pekonia jauhelihan seurana.

 

Italialaiset lihapullat

 

vajaa kilo naudan jauhelihaa

2 munaa

1 puntti lehtipersiljaa

puolikas (n. 2 dl) raastettua parmesania / pecorinoa

1 paketti pekonia

2 kynttä valkosipulia

mustapippuria

ripaus suolaa

(1-2 pientä kuivachiliä)

 

Raasta juusto, silppua pekoni ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinaksi. Paista mikron miedoimmalla lämmöllä pieni koepihvi. Lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Muotoile suht isoja pullia ja paina kevyesti lyttyyn.

 

Paista pullia pannulla voissa, kunnes molemmat puolet ovat saaneet väriä. Nosta pullat kastikkeen joukkoon ja anna hautua 1 – 2 tuntia.

Kun valmistat annoksen, niin keitä spagettia reilusti suolatussa vedessä syöjien määrän mukaan. Siivilöi spagetti, mutta säästä kattilan pohjalle n. 2 rkl keitinlientä.

Lisää kattilaan oliiviöljyä, sekä muutama kauhallinen tomaattikastiketta. Lisää päälle pasta ja sekoita. HUOM! Tämä on erittäin tärkeää, koska pastan kuuluu sekoittua kastikkeeseen kunnolla! Tuorepasta on tietenkin vielä parempaa, sama pätee siihenkin, eli kastiketta joukkoon ennen tarjoilua.

Laita spagettia lautaselle, nosta päälle muutama lihapulla ja pari lusikallista kastiketta. Koristele lehtipersiljalla ja oliiviöljyllä. Raasta päälle parmesania maun mukaan.

 

Voin varmasti taata, että tässä on makua, sekä hakkaa valmiit kastikkeet taatusti!

Ps. Tomaattikastike on parhaimmillaan seuraavana päivänä! 🙂

 

Teemu

Mainokset

8 thoughts on “Täydellinen pasta, osa 4: Tomaattikastiketta ja italialaisia lihapullia

 1. Melkoisen pätevän kuuloinen ohje kastikkeelle, kiitos! Mäkään en ole koskaan ”uskaltautunut” tekemään tomaattikastiketta tuoreista tomaateista, jotenkin epäilyttää, saako Suomesta tarvittavan makeita tomaatteja tähän tarkoitukseen. Muttin tölkkitavaraa käytän minäkin useimmiten.

  • Hei, kiitoksia! Onhan tuota tullut mietittyä ja kokeiltua, hienoa ettei hukkaan ole mennyt! 🙂
   Sama epäluulo kyllä itsellänikin, ei taida kotoisat tomaatit olla aivan tarpeeksi hyviä kunnon pastaan. Mutta onneksi hyviä säilyketomaatteja sentään on saatavilla!

 2. pullat teen mieluummin nauta siasta kuin pelkästä naudasta. Pullia en hauduta kahta tuntia, koska niistä tulee niin kovia. 15 min riittää pullille ja itse kastike saa hautua tunnista kahteen ennen pullien lisäämistä.

  • Kiitos palautteesta! 🙂
   Pullia voi tosiaan tehdä melkein mistä vaan, pääasia onkin juuri se kastike. Pekonin korvaa hyvin käyttämällä sikanautaa jauhelihana.
   Kypsennys on makuasia, parin tunnin haudutuksen jälkeen isot lihapullat alkavat pehmenemään, siksi suosin isoja pullia kooltaan. Joskus paistan pienempiä pullia kypsäksi pannulla ja heitän kastikkeen sekaan lopuksi.
   Mutta, pääasia että saa kunnon pastaa ja tomaattikastiketta! 🙂

   Teemu

 3. Kyllä suomalaisista tomaateistakin tulee erittäin hyvää kastiketta/murskaa – ainakin kesällä/syksyllä, kun tomaatit ovat kasvaneet auringon valolla, eikä lamppujen alla. Keitimme syksyllä oman maan tomaateista ison kattilan tomaattimurskaa (kaikkia mahdollisia lajikkeita sekaisin vaan..). Käsi sydämmellä: en ole maukkaampaa koskaan maistanut! Varmasti ”oman maan -lisä” maistuu, mutta jättäkää moiset ennakkoluulot rohkeasti pois. 🙂 Ideana on, että tomaateista keitetään ylimääräinen vesi pois, jolloin maku tiivistyy. Tuoreesta tomaatista tehty kastike maistuu aivan erilailla ”raikkaalle”.

  Tomaatit vaan kattilaan, vähän suolaa ja keitetään hiljalleen useampi tunti. Ei sen vaikeampaa. Meillä on tapana ”silottaa” keitos lopuksi sauvasekoittimella, jolloin kuorienkin maku sulautuu soossiin – eikä yhtään mene hukkaan. Tällaisenaan kastikepohjaa voi ainakin pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kellarisäilytyskin onnistuisi varmaan, mutta sitä aiomme kokeilla vasta tulevan kesän sadosta.

  Kiitos pullareseptistä, huomenna meillä syödään viimeiset omat tomaatit niiden ja pastan kera!

  • Hei, kiitos viestistä! 🙂
   Siis aivan totta kyllä, mitä sanoit. En muista tarkkaan, mitä kirjoitin, mutta lähinnä tarkoitin ettei tavallinen kotimainen tomaatti ei kovinkaan loistavaa. Itse kasvatettu, kunnon kypsä tomaatti kuulostaa oikein herkulliselta! Siitä syntyy taatusti erittäin loistava kastike.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s