Grillilohta kuusenkerkkäsiirapilla, tillillä ja sitruunalla

Se alkaa vähitellen olemaan grillikelit jo paketissa tältä vuodelta. Itsehän en omista edes grilliä, mutta on ollut ilo päästä grillaamaan tuttavien ja ystävien luo tänäkin kesänä. Testasin tässä taannoin kaverin kanssa variaatiota mainiosta juhannuslohesta, jonka ohjeen julkaisin aiemmin. Siinä ohjeessa savustettiin lohta, sekä maustettiin viskisiirapilla ja limellä, nyt hain uuteen koitokseen apua suomalaiskansallisista mauista, kuten kuusenkerkkäsiirapista sekä mm. tillistä. Kuusenkerkkäsiirappiin ohje tästä. Sen voi korvata myös millä tahansa muulla hyvällä siirapilla, kuten vaahterasiirappi.

Joskus olen napannut korvaani sellaisen lauseen, että loheen sopii paremmin persilja, mitä tilli. Kuulostaa toki oudolta. Tillihän on klassikko suomalaisen kalan kanssa! Mutta tarkemmin mietittynä, niin kyllä se sopii paremmin, mikäli käytetään klassista – karvas, hapokas, makea, suolainen – yhdistelmää.Yhdistelmässä suola, pippuri ja tilli tämä taas pätee, koska tilli on hivenen makea ja sointuu hyvin suolaan ja pippurin karvauteen. Eli voisiko ajatella niin, että jos ruuassa on jokin makea elementti (hunaja, siirappi, sokeri), niin tällöin laitetaan persiljaa, muutoin tilliä? 🙂

Tällä kertaa yritin korvata persiljan karvautta lisäämällä muutamaa karvaampaa maustetta pippurin kanssa, sekä limen tilalle lorautin sitruunaa.

 

Grillilohi kuusenkerkkäsiirapilla, sitruunalla ja tillillä

 

1 lohifilee (n. kilon)

1 laakerinlehti

2 katajanmarjaa

ripaus jauhettua neilikkaa

 

grillin jälkeen:
merisuolaa myllystä

pippuria myllystä

puolikkaan sitruunan mehu (grillatusta sitruunasta)

1 puntti tilliä silputtuna

3-4 rkl kuusenkerkkäsiirappia (vaahterasiirappia)

 

Aloita mausteista. Murskaa mausteet mahdollisimman hienoksi ja ripottele kalan lihapuolelle. Varaa grillille muut tarpeet jo, grillin lämmitessä puolita sitruuna ja aseta ne grilliin paistumaan leikkauspuoli alaspäin. (Sitruunasta tulee makeampi ja mehu irtoaa helposti)

Grillaa loheen ensin nopeasti ns. paistoristikko asettamalla kala ensin poikittain ristikolle ja kääntämälle se kohta pitkittäin, kuitenkin yritä saada paistopinta suht äkkiä lihapuolelle. Filee paistetaan loppuun nahkapuoli alaspäin. Laske lämpöä jos mahdollista, mikäli nahka meinaa palaa aivan mustaksi. Kala on kypsää kun syiden välissä liha on pikkuisen punertavaa vielä, sekä syyt alkavat irtoamaan toisistaan suht helposti. Älä paista kuivaksi!

 

Nosta lohi pois grillistä ja lisää ensin päälle suolaa + pippuria. Purista päälle sitruunan mehua, lisää silputtua tilliä ja viimeistele maku vielä siirapilla valellen.

Koristele toisella sitruunan puolikkaalla ja parilla tillin lehvällä. Tarjoa esim. saaristolaisleivän ja salaatin kera.

 

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s