Parasta: Vietnamilaiset kevätkääryleet

Aivan ensin todettakoon, että nämä eivät ole niitä samoja uppopaistettuja, rasvaisia kääryleitä mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Ehei.

Vähän taustaa tälle ruualle: Eli jo aiemmin mainitsin tästä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Ystäväperhe – toiminnasta, jossa olemme vaimoni kanssa olleet mukana muutaman vuoden. Toiminta soveltuu kaikille suomalaisille, sillä ketään vaihto-oppilasta ei asuteta omaan kotiin, vaan opiskelijaa voi tavata kun molemmille sopii ja tekemiseksi riittää vaikka kahvihetki ja keskustelu suomesta ja elämästä täällä. Opiskelijat ovat olleet aivan innoissaan tästä, koska pelkkä koulun kautta suomeen tutustuminen ei anna koko kuvaa yhteiskunnasta, sekä opiskelijoiden lisäksi muidenkin suomalaisten tapaaminen on todella mahtava kokemus. Eli kannattaa liittyä mukaan, olit yksinäinen eläkeläinen, opiskelija itsekkin, tai perhe. Kaikki käy, ainoastaan kielitaito on vaatimus, eli englanti (tai voi olla ranska, espanja tai saksa). Kannattaa liittyä, haku perheille/ystäville on käynnissä nytkin!

Tämän toiminnan kautta olemme tunteneet jonkin aikaa jo aivan mahtavan vietnamilaisen nuoren, eli Annien, tai oikealta nimeltä Anh. (aasialaiset käyttävät länsimaissa englanninkielistä nimeä helpottaakseen lausumista ja kanssakäymistä). Annien kautta meille on tullut loistava mahdollisuus tutustua vietnamilaiseen ruokaan, ja voi pojat että se on LOISTAVAA! Muista aasian keittiöistä se eroaa paljon tuoreilla kasviksilla ja salaateille, mutta lisäksi makumaailma on rapea, raikas ja täyteläinen – ei tulinen niinkään.

Kuitenkin, söimme tässä taannoin vietnamilaisia kevätkääryleitä, joita on siis kahdenlaisia. Perinteinen uppopaistettu, sekä kesäaikaan syötävä, riisipaperiin käärittävä kylmänä tarjottava versio. Tämä kesäversio hurmasi meidät aivan täysin. Rullan sisään tuli vermiselliä (ohutta nuudelia), katkarapua ja lihaa, sekä rapeaa salaattia, basilikaa ja mungpavun ituja. Kruununa kaikelle on kastike, joka koostuu vedestä, kalakastikkeesta, riisiviinietikasta, sokerista, sitruunamehusta, chilistä ja valkosipulista. Mitä makujen harmoniaa ja ilotulitusta! 🙂 Huh!

Kokkiohjelmasta nappasin mittasuhteet kastikkeelle, vaikutti ihan toimivalta. Riisipaperia saa aasiakaupoista, mutta en pitäisi aivan vääränä myöskään kokoamalla aineksia salaatiksi ja lisäämällä kastiketta päälle. Vaikka olenkin kiinalaisen, thaimaalaisen ja intialaisen ruuan ylin ystävä, niin kyllä Vietnam alkaa viedä sijaa ja kovaa! 🙂 Niin mahtavaa on tämä samalla kevyt, raikas ja niin maukas ruoka! Tälläistä voisi syödä vaikka loputtomiin.

Tarkkoja mittoja aineksille ei ole, mutta tässä jotain osviittaa. Possu ei ole pakollinen, pelkät katkaravut riittävät jos niin haluaa. Kyse on enemmänkin tekstuureista ja kastikkeen tuomasta uskomattomasta mausta.

Vietnamilaiset kevätkääryleet

(neljälle)

Täyte:

(n. 500 g possun etuselkää / lapaa (voit myös käyttää broileria)

n. 200 g katkarapuja sulatettuna

1 ruukku lehtisalaattia

2 vartta kevätsipulia

1 pnt thaibasilikaa / basilikaa

1 -2 pkt vermiselliä / riisinuudelia

1 pkt mungpavun ituja (bean sprouts)
Riisipaperia kääryleisiin

kastike:

1,25 dl vettä

3 rkl kalakastiketta

3 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl ruokosokeria

1 kynsi valkosipulia silputtuna

1 chili, siemenet pois

1 tl sitruunamehua

Täytteitä varten kypsennä possu keittämällä sitä vedessä. Älä mausta lihaa. Pilko kypsä liha pieniksi paloiksi. Jos käytät broileria, niin paista se pannulla kevyesti kypsäksi ja pilko. Voit broileria maustaa aivan kevyesti valkosipulilla ja kalakastikkeella.

Sulata ja valuta katkaravut. Revi salaatti pienemmiksi, revi basilika myös. Silppua kevätsipuli. Keitä nuudelit kypsäksi ja valuta. Huuhtele idut hyvin.

Valmista kastike vaikka muiden aineiden kypsyessä, tai etukäteen.

Sekoita veteen riisiviinietikka, kalakastike ja sokeri. Sekoita huolella, että sokeri liukenee. Maista tässä vaiheessa tasapaino ja lisää tarvittaessa jotain kolmesta. Kastike saa olla aika vahva ja suht suolainen. Lisää muut aineet, sekoita ja maista. Voit lisätä chiliä jos tarpeen.

Aseta pöydälle täytteet eri kippoihin, salaatti, basilika ja kevätsipuli yhteen ja kastike omaan. Laita myös 1- 2 vesikuppia pöytiin riisipaperia varten.

Kääryleet:

Aseta lautaselle riisipaperi. Kuvassa paketti, joita saa siis aasiakaupoista.

Kastele paperia vedellä oikein reilusti, kunnes se alkaa muuttumaan vetiseksi ja pehmeäksi. Lisää täytteen aineita päälle, aloita salaatista ja nuudeleista.

Kastikkeen kanssa on kaksi vaihtoehtoa, eli joko lisää sitä täytteille ja kääri, tai kääri ja dippaa. Jälkimmäinen tapa tuntui meistä paremmalta. Kuvassa kastike täytteellä.

Kääri tiukalle rullalle, tämä vaatii kyllä harjaannusta. Meillä kyllä sotkua tuli ja täytteitä meinasi tippua kastikkeeseen vähän väliä. Noh, kivaa sotkemista, sillä maku on juuri niin loistava kun olla voi! 🙂

Jokainen joka valittaa, että salaatti ja kevyt ruoka on mautonta, niin haastan oitis kokeilemaan!

Teemu

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Parasta: Vietnamilaiset kevätkääryleet

  1. Ai että, suu vettyi kun luin tätä! En ole koskaan uskaltautunut tekemään itse (juurikin tuo rullaaminen arveluttaa), mutta mieli tekisi kovasti. Näissä on nimittäin ihan ”mun” makumaailma.

    • Kiitos! Ja kyllä on muuten hyvää 🙂
      Ei toi rullaaminen ole kovin iso ongelma, söin epäonnistuneempia rullia ihan veitsellä ja haarukalla, pääasia että maut tulevat mukaan! Mutta motivaatio rullaamisen treenaukseen kyllä kasvoi kovasti! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s