”Kaatopaikka – kannellonit”

Kotitalouksien ja yhteiskunnan ruokahävikistä keskustelu jatkuu edelleen. Toukokuussa 2012 ruokabloggarit alkoivat tekemään ohjeita, joilla torjua hävikkiä kotitalouksissa. Facebookin sivulla ”Hävikistä herkuksi” on jo mukana paljon tykkääjiä, joten kannattaa tulla mukaan! Sivulla on paljon vinkkejä niin omenasadon kuin jääkaapin tähteiden hyödyntämiseen.

Päätin kerrankin tehdä oikein rehellisen ”hävikki” ruuan, tyyliin – mitä jääkaapista löytyy. Oktoberfestien jäljiltä sattui jäämään useampi paketti bratwurstia, sekä paljon tähteitä jääkaappiin + pöydältä löytynyt täysi, mutta avattu olut. 🙂 – sellaista hävikkiä kyllä harvoin pitäisi syntyä!!!

Ajattelin ensin tempaista tästä kaikesta + tuoreista sienistä maukkaan lasagnen, mutta kun kaapista löytyi vaivaiset kaksi levyä, niin ruoka muuttui lennosta cannelloneiksi. Oikein maukkaita putkiloita, jonne voi piilottaa melkein mitä vain. Täyttäminen on ainut ikävä juttu, mutta siihenkin löytyy helpottava niksi.

Noh, karkeasti ottaen tälläinen jämäpasta syntyy kolmesta osasta, eli kermainen/täyteläinen täyte, lihainen/tomaattinen täyte, sekä kastike päälle. No, melko sama vaikka olisi yksi täyte, jos siihen saa vaan laitettua paljon tavaraa.

Reseptissä ei ole kovin tarkkoja mittoja, koska pääasia on vain saada suht kiinteää täytettä. Vuokaan voi laittaa muuten pohjalle ”pedin” vaikka makkarasilpusta, kuten itse tein, tai vaikka kasviksia kaapista, tai melkein mitä vaan kypsää kamaa. Pohjalle asti valuva juustokastike tekee tästä herkullista!

Jämä-cannellonit

 

Sienitäyte

tuoreita sieniä / herkkusieniä paketti

1 sipuli

pari kynttä valkosipulia / maun mukaan

pari rkl tuorejuustoa/smetanaa/kermaa/voita…

persiljasilppua / mitä vain yrttiä muutama rkl

oliiviöljyä ja voita paistamiseen

suolaa, pippuria

 

Lihatäyte

n. 400 g jauhelihaa / kypsää paistia kuutioina tms. / vanhentunutta leikkelettä / makkaraa…

tomaattimurskaa / ketsuppia / bbq-kastiketta

sipulia, valkosipulia

tuoretta yrttiä / kevätsipulia

 

juustokastike

1 tölkki olutta (mitä vain laatua löytyy)

3-4 dl raastettua juustoa (mikä vain käy, emmental tai kova juusto paras)

pari rkl tuorejuustoa (voi olla maustettua)

1 rkl vehnäjauhoja

1 kynsi valkosipulia

suolaa + pippuria

chiliä / cayennea mausteeksi
vajaa iso paketti cannelloni – pastaa

makkaraa / kasviksia pediksi pohjalle, tai mitä vaan jos on jäänyt paljon yli

 

Sienitäytettä varten puhdista sienet ja silppua sipulit. Paista oliiviöljyssä/voissa keskilämmöllä pannulla kunnes neste häviää. Lisää nokare voita ja sipulit. Paistele muutama minuutti. Lisää tuorejuusto/smetana ja yrtit. Sekoita ja nosta pois liedeltä.

 

Lihatäytettä varten paista raaka liha kypsäksi. Lisää sipulia ja tomaattimurskaa/bbq-kastiketta ja anna hautua kymmenisen minuuttia, tai kunnes koostumus on aika sakea. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää joukkoon lopuksi yrttiä jos löytyy. Itse käytin lihana pakasteessa ollutta pulled pork – possua ja lisäsin joukkoon bbq-kastiketta. Tässä voi tosiaan käyttää mitä vain mitä löytyy.

Juustokastiketta varten raasta juusto, lisää raasteen joukkoon vehnäjauhot ja sekoita. Lämmitä kattilassa olut kiehuvaksi, laske lämpöä ja lisää juustoraaste, valkosipuli + tuorejuustoa.
Anna kiehua hiljalleen sekoitellen n. viisi minuuttia, lisää joukkoon chiliä tai cayennepippuri. Kastike saa jäädä aika löysäksi.

 

Voitele iso vuoka ja lämmitä uuni +200 asteeseen. Voit sekoittaa kaksi täytettä keskenään, tai käyttää kumpaakin vuorotellen, makuasia.

Nosta cannellonit pystyyn vuokaan.

Lisää täytettä pikkulusikalle päästä sisällä, painele tarvittaessa lusikan toisella päällä tiiviimmäksi. Lisää päälle vaikka makkarasilppua/kasviskuutioita, tämän päälle vielä täytettä, kunnes putket ovat täynnä. Lisää tässä vaiheessa vuokaan ”peti”, jos sellaista on. Laske putket pitkittäin vuokaan pedin päälle.

Lisää juustokastike päälle.

Nosta uuniin ja paista n. 45 min, tai kunnes cannellonit ovat kypsiä ja päältä ruskeita.

Tarjoile.

 

Tässä siis kunnon jämäruokaa! 🙂

 

Teemu

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s