Wokissa savustettu hauki palsternakkalastuilla ja lipstikkavoilla

Kuten olen jo monta kertaa aiemmin maininnutkin, niin haluaisin todella kovasta päästä savustamaan. Ei vähiten näin SUURENA bbq:n ystävänä, vaan myös kevyemmän ruuanlaiton vuoksi. Höyryttäminen ja uunissa haudutus toki ovat hyvää arkiruokaa, mutta savustus se vasta jotain onkin. Savu antaa aina jotenkin niin uskomattoman hienostuneen vivahteen lihaan tai kalaan, mikäli se on kunnolla tehty. Ja ei, en tarkoita savulla nyt niitä kaupan vakuumipakattuja, nestettä tirskuavia ällötyksiä, vaan oikeaa savustusta.

Kerrostalo-oloissa savustaminen uhkaa jäädä hyvin heikoksi, koska mitään savustupönttöä ei nyt vaan voi asettaa mihinkään. Varsinkin jos ei ole edes parveketta. Noh, konstit on monet ja sitä rataa, joten jo aiemmin julkaisin yhden keinon millä savunmakua ruokaan saa. 🙂

Savustaminen wokkipannussa ei ole uusin juttu ollenkaan, mutta nyt vasta uskaltauduin tätä kokeilemaan. Eniten tietysti pelkäsin, että koko kämppä on paksunaan savua, mutta kunnollinen kansi wokkiin ja foliovuoraus säästi tältä! Päätin laittaa savustumaan meillä niin liian vähän arvostettua kalaa, eli haukea. Itse rakastan tätä kalaa, olen syönyt sitä vastaongittuna koko lapsuuteni. Sehän on suurta herkkua jo ihan vain pannulla voissa paistaen. Noh, kuten aiemmin yllä mainitsin, niin arkisin kaipaa kevyempää versiota, siksi lisäsinkin voita ripauksen vasta kalan ollessa kypsä.

Löysin kaupasta viimein myös riihiruisjauhoja, joiden mahtava, hivenen savuinen aromi oli pakko saada mukaan. Siksi ripottelin suolan ja pippurin jälkeen hauen fileille ihan vähän ko. jauhoja, ei liikaa, jottei jauhot tekisi pintaan mitään muhjuista kuorrutetta, vaan antaisi maun tukemaan savua.
Lisänä päätin tarjota palsternakkalastuja, sekä päälle makua antamaan lipstikkavoita. Kummatkin ovat liian vähän saaneet arvoa, niin lipstikka kuin palternakkakin. Palsternakkaan sovelsin paahtamistekniikkaa ilman rasvaa, jolloin lastujen pinta tummuu ja maku karamellisoituu, mutta myös antaa oman paahteisen aromin. Ei siis tarvitse keittää rasvassa, eikä kalaa aina paistaa voissa! 🙂 😉

Tämä annos on kahdelle joko alkuruokana, tai pääruokanakin käy, jos kylkeen laittaa vaikka salaattia.

Savustettua haukea kotona palsternakkalastuilla ja lipstikkavoilla

 

n. 350g – 400g hauen filee

suolaa, pippuria

ripaus riihiruisjauhoja (ei pakollinen)

 

savustus wokkipannussa:

n. 150g pitkäriisiä

n. 150g ruokosokeria (eng. demerara sugar)

pari kourallista mustaa teetä (n. 14 teepussia)

foliota vuoraamiseen ja suojaksi

 

palsternakkalastut:

200g palsternakkaa

1 rkl valkoista balsamicoa

1 tl hunajaa

ripaus suolaa

 

lipstikkavoi:

2 rkl silputtua lipstikkaa

nokare voita

 

Lisänä esim. mung pavun ituja

 

Aloita wokista. Repäise sellainen n. leikkuulaudan mittainen pala foliota. Leikkaa pala pitkittäin kahdeksi suikaleeksi. Aseta palat kannen tiivisteeksi.

 

Aseta pala wokin pohjalle sen suojaksi. (ERITTÄIN TÄRKEÄÄ!!) Mittaa päälle riisi, sokeri ja tee. (kuvassa on tavallista sokeria, ruokosokeri toimii tod. näköisesti paremmin)

 

Käsittele kala. Leikkaa file puoliksi, suolaa ja pippuroi palat. Ripottele päälle pari hyppysellistä riihiruisjauhoja. Tämä antaa kivan aromin kalaan.

 

 

Aseta riisi-sokeri-tee seokselle toinen foliopala päälle ja aseta kalat siihen. Laita kansi tiiviisti paikalleen. Laita lämpö täysille ja aseta wokki levylle.

Kuori palsternakka ja leikkaa siitä ohuita siivuja. Silppua lipstikka. Sekoita balsamico hunajan kanssa sekaisin pienessä kipossa.

Laita pannu levylle ja levy täysille. Aseta lastut pannulle. Anna niiden paahtua kääntämättä jonkin aikaa, tarkista välillä onko pinta paahtunut ja tummunut. Kun on, niin käännä lastut ja laske lämpöä. Kun lastut alkavat olla kypsiä, lusikoi niille hunaja-balsamico seosta ja ripaus suolaa.

Tarkkaile wokkia koko ajan, kun reunoista alkaa tulla ulos hivenen savua ja tuoksua, laske lämpö neloseen kuudesta. Kala savustuu n. 10 minuutissa kun savu on alkanut tulla ulos tuoksun kanssa.

Kun muut alkavat olla valmiita, laita lipstikka ja voi pieneen kattilaan ja sula voi.

 

Tarkista kalan kypsyys, nosta kansi varoen pois ja kokeile irtoaako syyt toisistaan kun painaa veitsellä kevyesti. Jos kala vaikuttaa raa’alta, niin laita kansi takaisin ja anna hautua levyllä vielä muutama minuutti.

Pari huomioimisen arvoista juttua: Muista folio pannun pohjan suojaksi! Et halua pilata pannuasi:

 

Jos taas kuulet ääniä, ja avaruudesta tuntuu tulevan säteilyä päähäsi, niin ei hätää! Saat kannesta oivan suojan tätä vastaan:

 

Asettele lautaselle kolme siivua palsternakkaa, jätä keskelle väli kalalle ja levitä toiselle puolelle kolme lastua lisää. Nosta päälle kala. Lisää kalalle lipstikkavoita. Voit lisätä reunoille tai päälle mung pavun ituja, tai salaattia maun mukaan. Annos on siis aika pieni, mutta juhlava. Suosittelen siksi alkuruuaksi.

 

 

Hyvää viikonloppua! 🙂

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s