Täydellinen? puuro by Financial Times

Ei tarvitse olla hullu syödäkseen puuroa, mutta auttaa se toki. 🙂 Toisaalta, mikäli on hyvää puuroa, niin kyllähän sitä syö vaikkei niin hullu olisikaan.

Olen tuumaillut pienessä päässäni viime aikoina suhdettani puuroon. Kunnon kaurapuuro kyllä on hyvä vaikka ihan ateriana, ei siinä mitään. Mutta kyllästyyhän siihen, eikö? Puuro täyttää hyvin ja pitää nälkää, siksi sitä kannattaa syödä. Terveellistäkin kuulemma. Tosin, kun läväytän tämän ohjeen pöytään, niin sanotaan että nallepuurot ja kaurapuurokin kalpenee kummasti, sillä tässä on todellinen PUURO. Mutta kerrotaan nyt ensin pari asiaa, eli mikä on täydellinen ja mistä tämä superpuurovillitys nyt oikein lähti käsistä.

”Täydellinen” kuvaa tämän blogin intohimoa ruokaan, sillä paradoksilla tosin, ettei täydellistä ruokaa tai ateriaa ole olemassa. Kaikki on vain kuvitelmaa. 🙂 Perustan väitteeni lähinnä sille, että kokeilen samaa ruokaa eri tavoin ja usein tehtynä. Näistä kokemuksista koostan taasen oman ideani mikä olisi paras tapa/resepti ruokalajiin. Tälläisiä intohimoni kohteita ovat olleet mm. bbq-ruuat, pitsa, pasta, sekä esim. tarte tatin – joka onkin erittäin maukasta!

Puuro taas liittyy tälläiseen hauskaan juttuun, kun katsokaas SiiPPaistia – blogin Abe lueskelee paljon kaikenlaista ja alkoi siinä eräs päivä sitten puhumaan tälläisestä ”täydellisestä puurosta”. Ohje liittyy jollain tapaa Financial Times -lehteen. Kannattaa tsekata muuten tuota Aben blogia, sillä ko. blogissahan tehtiin ja puhuttiin avacadopastasta jo kauan ennen julkisuusmyllyä. Sainpa tuota pastaa tuolloin myös ilokseni maistaa! Hyvää se kyllä oli!

Ohjeesta sen verran, että ollaan molemmat tehty siitä nyt muutamia erilaisia versioita. Alkuun tuntui, ettei raaka-aineita saa tähän mistään, mutta sitkeällä haulla viimein alkoi löytymään. Ainekset liotetaan pari h – yön yli vedessä ja keitetään n. 10 min. Ilmeisesti näin ravinteet pysyy paremmin puurossa?

Joka tapauksessa, tässä ohje, älkää ampuko viestin tuojaa! Ohje ei taatusti ole enää sama mitä alkuperäinen on joskus ollut, mutta aika mieletön silti. Avain tähän makuun on ehdottomasti jyvät ja siemenet! Siementen sisältämä huipputerveellinen öljy antaa tarvittavaa täyteläisyyttä kivasti. Speltti on vapaaehtoinen, sillä voi korvata jonkun muun ryynin hätätapauksessa, tai laittaa vaihteluksi.

 

Täydellinen puuro

(n. puolikas iso kattilallinen)

1 dl rukiinjyviä

1dl kokonaisia kauraryynejä

1 dl kaurahiutaleita

1 dl ohrasuurimoita

(1 dl spelttiryynejä)

1 dl kurpitsan siemeniä

1 dl auringonkukan siemeniä (ei linnuille syötettävää versiota!)

1 dl pellavan siemeniä

n. 1 tl – 1 rkl suolaa

n. 12 dl vettä

 

Mittaa ainekset suolaa lukuunottamatta kattilaan. Lisää vesi.

Anna liota vedessä ainakin pari tuntia, miel. yön yli. Tämä pehmentää jyvät, eikä niitä tarvitse keittää niin pitkään.

Nosta kattila levylle, lisää suola. Kun seos kiehuu, laske lämpöä keskilämmölle ja anna keittyä sekoitellen (jää helposti pohjaan!) n. 10 min.

Tarkista maku, seos on puuromaista ja suutuntuma on pureskeltava, mutta se ei saa olla liian kova eli raaka.

 

Itse kun olen tehnyt tätä, niin olen huomannut, että keittämisen jälkeen puuro muistuttaa enemmän velliä. Kun se jäähtyy, niin jyvät turpoavat silti, jolloin seos paksuuntuu entisestään. Kuvassa on pelkkää puuroa ilman lisukkeita, isommat vihreät palat ovat kurpitsansiemeniä.

 

Tämä on suht monikäyttöistä kamaa, sillä tätä voi syödä sellaisenaan, maidon kanssa, aamulla tai päivällä.

Kannattaa testata myös jugurtin kanssa, lisää päälle vaikka lisäksi marjoja, niin ei paljon terveellisempää ateriaa enää saa! 🙂

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s