Mitä iloa ketsupista on? (kiinalainen jauheliha)

Kysymys on muuten hyvä. Nimittäin ketsuppi kuuluu sellaisiin aineisiin, joita olen perinteisen ”muodikkaasti” halveksinut. Mutta syystäkin. Sillä koko tuote on valitettavasti eksynyt aivan täysin väärään osastoon maassamme, nimittäin pastaruokien pilaajaksi.

Ketsupin alkuperä lienee kiinalainen, sillä aikalailla samantyyppinen tomaattikastike sieltä löytyy. Kiinalaiseen tapaan se sisältää hapanimelän makuja, jotka sointuvat perinteiseen kiinalaiseen ruokaan vallan mainiosti. Mutta mitä tekemistä sillä on pastan kanssa, siinäpä se ongelma on. Sillä kun ei ole mitään tekemistä tai virkaa pastakastikkeena.

Pastan herkkyys menee täysin pilalle kun siihen töräyttää tätä teollista soosia, joka toisen tarinan mukaan on kehitetty yhdysvaltain sotilaiden käyttöön, jotta kaikki (pilaantunutkin) ruoka saisi täysin ruuan oman maun peittävän maun. Siinähän se onnistuu oikein hyvin muuten! 🙂

Todennettakoon, että pasta ja nuudeli on melkein sama asia, mutta kastike ratkaisee. Pastalle ketsuppi ei käy tomaattikastikkeen sijasta, vaan se tulee tehdä kunnon tomaateista, tai käyttää jotain muuta maukasta kastiketta.

Kiinalaiseen tapaan voi ja kannattaa kokeilla tehdä tätä jauhelihaa, niin toivon mukaan ymmärrät mitä tarkoitan. Sillä tälläiseen ruokaan ja tälläisten aineiden kanssa ketsuppi todella sopii. Vahvoja mausteita, vahvoja makuja…kyllä vaan. Mitat tällä kertaa ovat suht tarkkoja, eli kannattaa mennä noilla ja sen jälkeen lisätä esim. soijaa.

Kiinalainen jauheliha

400g sika-nautaa

2 – 3 valkosipulinkynttä silputtuna

n. 0,5 dl soijaa

1,5 tl viisimaustetta

n. vajaa dl ketsuppia

2 tl ruokosokeria

2 rkl punaviinietikkaa

muutama pyöräytys pippuria

Nosta jauheliha lämpimään tuntia ennen paistoa. Silppua valkosipuli, varaa valmiiksi muut aineet.

Kuumenna pannu ja lisää jauheliha pannulle ilman rasvaa. Lihassa on rasvaa muutenkin tarpeeksi. Anna paistua toiselta puolen kunnolla, käännä liha ja kaavi paistuneet osat päältä pois. Anna toisen puolen paistua, tee sama homma. Toista operaatio kunnes kaikki liha on ruskistunut. Laske lämpöä ja murustele liha pieneksi pannulle.

Lisää valkosipuli, paista muutama minutti. Lisää muut aineet joukkoon, sekoita ja anna hautua muutaman minuutti, tai kunnes liha on kypsää.

Itse seos on aivan MIELETTÖMÄN makuista. Huh.

Tarjoiluehdotusta tälle lihalle en oikein osaa edes sanoa. Kannattaa kokeilla vaikka riisin tai nuudelin kanssa, tai alla olevaan tapaan leivän päällä. 🙂

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s