Kalkkunavaihtoehto jouluksi

Tätä päivää en olisi uskonut näkeväni. Siis MINÄ, suurin kinkunystävä voi edes miettiä jouluksi kalkkunaa. Mutta niin vain kävi.

Kokonaista kalkkunaa on saatavilla harvoin, tällä tarkoitan oikeastaan järkihintaista kalkkunaa. Onhan toki luomu hieno asia, mutta kun sellaisesta pyydetään pahimmassa tapauksessa karvan alle 20€/kg, niin voi hyvin haudata haaveet luomukalkkunasta. Onnistuin kuitenkin saamaan sellaisen taannoin pakastepoistona oikein hyvään hintaan, joten kokeilin tehdä ns. ”kiitospäivän kalkkunaa”. Sama metodi toimii kinkun vastikkeena, tällöin vaan kannattaa haudutusliemestä jatkaa vaikka luumusoseen kanssa kastike.

Päätin nyt siis jouluksi hommata kalkkunan kinkun sijaan, sillä kun kerran maistaa kunnon kalkkunan koipea, niin jää kyllä (valitettavasti) kinkku toiseksi. Aivan uskomattoman maukas liha! Nyt ajattelin kalkkubisneksissä kääntyä Lidl:n puoleen, mainostivat ainakin edullista kalkkunaa, joten testataan! (huoli pois, ostan kyllä pienen määrän possuakin, pakko saada pyhinä riivittyä possua bbq-kastikkeella! 🙂

Jos kalkkuna on suolaamaton, niin sen voi hyvin suolata suolavedessä liottamalla. Omalla kohdalla kokeillessa toimi 10% suolavesi hyvin, liotusaika oli tunti. Kyseessä oli kuitenkin jopa 7kg kalkkuna, joten luulen että pienemmälle riittää puoli tuntia.

Eli, sulata kalkkuna. Tee suolavesi, lisää 1dl suolaa litraa vettä kohti. Anna liota puoli tuntia, isompi kalkkuna tunnin. Lisään tähän vielä ohjeen, mukana haudustuliemestä tehty risotto ja kalkkunan täyte.

 

Täytetty kalkkuna ja risotto haudutusliemestä

 

n. 7 kg kalkkuna (miel. luomu) kalkkuna

2,5  – 3 L vettä

2,5 – 3 dl suolaa

täyte: (pienennä tarvittaessa jos pienempi kalkkuna)

2 isoa omenaa

pari keitettyä perunaa

1 sipuli

2 viipaletta leipää kalkk.täyte

n. 400 g makkaraa (mausteista, raakamakkaraa)

1 paketti pekonia

ripaus timjamia

 

Risotto:

 

5 dl risottoriisiä

oliiviöljyä

voita

n. 6 dl kalkkunalientä

2 dl kermaa

2 dl parmesan raastetta

1 sipuli

1 dl valkoviinietikkaa t. Valkoviiniä

 

Aloita kalkkunasta. Tee suolaliemi, kiehauta vesi ja liuota siihen suola. Kun vesi on jäähtynyt, laita sulanut kalkkuna astiaan ja peitä se suolavedellä. (tähän käy myös esim. hyvin pesty tiskiallas). Anna liota puoli tuntia – tunti.

Valmistele sillä aikaa täyte. Keitä perunat pilkottuina ja kuorittuina kypsiksi, leikkaa omenat ja sipuli pieneksi. Paista pannulla pekonia, lisää makkaranpaloja ja kääntele. Lisää muut aineet, sekoita ja anna jäähtyä täyttämiseen asti.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Lisää täytettä kalkkunan sisään, koita tunkea mahd. paljon sitä sinne. Sido jalat paistilangalla yhteen tämän jälkeen. Nosta kalkkuna paistoastialle (miel. sellainen, johon mahtuu paistolientä valumaan).

Peitä kalkkuna foliolla ja laita uuniin. Paistoaika on 45min / kg, kunnes sisälämpötila näyttää 82 astetta. Kalkkunan paisto eroaa kinkusta siten, että paistolämpö tulee olla korkeampi (salmonellavaaran vuoksi se ei saa olla esim. yön yli!). Voit aivan lopuksi paistaa vielä nahkaa tummemmaksi ilman foliota, jos haluat.

Anna kalkkunan levätä folion alla ainakin puoli tuntia. Leikkaa kalkkunasta ensin rintapalat selkärankaa myöten irti, leikkaa tämän jälkeen koivet. Lihaa on toki muuallakin, ne voi riipiä myöhemmin irti ja tehdä vaikka jotain pataa tms. Ota talteen paistoliemi ja tee siitä vaikka luumusoseen kanssa kastike, tai tässä tapauksessa käytä risoton liemenä.

kalkk.leikkaus

Risottoa varten kuullota miedolla lämmöllä riisiä kattilassa. Lisäää silputtu sipuli, kääntele muutama minuutti. Lisää valkoviini tai viinietikka, anna keittyä hiljalleen ilman kantta, kunnes neste on melkein imeytynyt. Lisää aina n. dl kerrallaan paistolientä riisille ja anna hautua sen pois. Jatka kunnes riisi alkaa tuntua suht kypsältä. Lisää kerma ja anna hautua muutama minuutti. Lisää parmesan, nokare voita  ja tarvittaessa silputtua persiljaa. Sekoittele. Mausta suolalla ja pippurilla jos tarpeen. (ps. kuvan risotto on liian kuivaa.) 🙂

 

kalkkuna-annos

Maukasta joulua, kinkulla tai ilman!

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s