Muutos OIKEAAN ruokaan!

Uusi vuosi vaihtuu ja nyt samalla muuttuu muuten tämäkin blogi. Alun perin perustin tämän hyvälle ruualle, vailla sen kummempaa päämäärää tai tavoitetta. Noh, onhan yksi tavoite tietenkin kertoa kuulumisia omasta T-BBQ kastikkeestani, mutta niihin liittyvät asiat alkavat ensi viikosta näkyä enemmän facebookin ”T-BarBeque” – ryhmässä sekä saatan perustaa vaikka oman blogin sillekin. Kuka tietää, muutoksia on tulossa!

Hyvän ruuan käsite näemmä on itselläni ollut ja on aika pahasti hakusessa. Raaka-ainevalinnoissa olen (itselleni) vakuutellut milloin kiirettä, milloin rahattomuutta, mutta nyt loppui tekosyyt. Pitää vain tietää mitä ostaa, mistä on valmis maksamaan ja kuinka paljon oikeasti tarvitsee ostaa/syödä.

Olen viime aikoina seurannut paljon Amerikasta lähtöisin olevaa liikettä ”Real Food”. Tämän ajatusmaailman (kyseessä ei ole dieetti!) pioneeri suomessa on blogin ”Real Food Suomi” pitäjä Sita (jonka olen saanut kunnian tavata ja saanut paljon herätystä häneltä mutta myös paljon eri kirjoituksista ja lähteistä). Suomalaisia vastaavia on toki ollut jo pitkään, mm. jo Jaakko Kolmonen on tälläinen. Käsitykset ja ajatukset voivat mennä ristiin joiltain osin, mutta kuten sanottu, jokaisen kannattaa opetella tuntemaan itselle sopivin ruoka.

Alan vähitellen tuomaan esiin enemmän ravitsemukseen ja ruokatuotantoon liittyviä asioita, liittyen paljolti tähän nykyisiin, todella hurjiin ravitsemussuosituksiin. Kun seuraa kansan terveydentilaa ja erilaisia ongelmia (diabetes, ylipaino, astma ja allergiat), niin ei voi kuin ihmetellä miksi suositukset ravinnon suhteen menevät yhä enemmän vaan pahempaan suuntaan. Syyksi sanotaan, että satoja vuosia kovalla eläinrasvalla eläneet suomalaiset eivät geneettisesti siedä kovaa rasvaa (itänaapurit ja esim. ranskalaiset kyllä jostain syystä) ja siksi tulee käyttää kasvirasvoja. Kuitenkin kovalla eläinrasvalla laihtuneet ja parantuneet potilaat sivuutetaan tyystin lääkärillä. Kuvitelmaa?

Kerron esimerkin, kuinka terveysterrori suomessa toimii. Henkilö, jonka tunnen itsekin, on hyvin hoikka, ei polta, ei käytä käytännössä alkoholia ja liikkuu, syö taatusti ns. kevyesti (kalaa, kasviöljyä ja kevytjuustoa margariinin päällä). Kolestroli kuitenkin oli koholla (mikä ei ole ihme kun tekee stressaavaa työtä, mutta tämä sivuutettiin täysin) ja terveydenhoitaja tenttasi ruokatottomuksia kuin syntejä konsanaan. Lopulta päädyttiin tilanteeseen, että nykyisin käytetty juusto, 12% rasvaa, tulisi vaihtaa 7% rasvaa sisältävään. Tällä voitaisiin päästä erittäin oudolle tasolle kolesterolissa, jota hyvin matalaksi kutsutaan. Liian alhaisen kolestrolin vaikutuksista ei ole paljon edes puhuttu. Noh, jospa tuo riittänee kertomaan missä mennään ja kuinka pahasti asiat ovat pielessä.

Hyvä lähde on jo aikoja sitten esillä ollut lääkäri Antti Heikkilä, jonka hyvään blogiin voi tutustua tästä: http://www.anttiheikkila.com/

En aio seurata vain yhtä polkua omassa remontissani, mutta kannattaa tutustua ja ajatella kriittisesti asioita. Se on tämän asian tärkein pointti. Ruuan, ravitsemuksen ja laihdutuksen äärellä on enemmän asiaa ja tutkimuksia kuin koskaan. Joka toinen viikko kahvi on pahasta ja joka toinen viikko jokin uusi aine aiheuttaa syöpää. Tällöin on turvallista seurata valtion virallista ohjeistusta, niin hullulta kuin se kuulostaa ja vaikuttaa. Vai kannattaako? Voisiko se olla väärässä?

Mitä on sitten tämä ”Oikea ruoka”? Tarkalleen ottaen se on jokaisen omassa päässä ja valinnoissa. Se on kausiruokaa, sesonkia, lähiruokaa, luomuruokaa, nurmiruokittua naudanlihaa, ekologisesti tuotettua lihaa, tuoretta lähikalaa, gluteenitonta, hiilihydraatitonta, eettistä…mitä vain niistä tai jotain niistä, tai kaikki yhdessä. Se on itse tehtyä, kunnollista oikeaa ruokaa. Suorituskeskeiset suomalaiset mielellään haluavat tarkat grammamäärät milloin syödään ja mitä syödään, mutta tässäpä ei ole kyse siitä, vaan valinnoista joita itse tehdään ja jonka mukaan itselle sopivin ruokavalio löytyy.

1. Ota rennosti, ruuan teko ja syöminen on mahtavaa ja mukavaa! 🙂 Alkuteksti ei järin rentoa valitettavasti ollut, koska haluan tuoda esiin muutoksen ja asian henkilökohtaisen vakavuuden. Kotona ja keittiössä on sitä vastoin ollut hauskaa, olen saanut syödä voita, pekonia ja kaikkea hyvää! Myöhemmin alan tekemään liha – ja kalalientä, laardia ja kaikkea mahtavaa, joka on painunut unholaan.

2. Tutustu erilaisiin lähteisiin. En laita tänne kauheita määriä linkkejä. Eikä niitä edes ole. Usein tuntuu, että kun laittaa linkin, niin sen sisältö otetaan kirjaimellisesti ja sitä vastaan ”hyökätään”, koska siinä oli epäilyttävä lause. Ei, kaikki materiaali on ajatuksia herättävää, tutki itse ja tee omia johtopäätöksiä.

3. Yritä tuntea ruokasi alkuperä. Jos se on mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettu ja siinä ei ole kauheita määriä välikäsiä eikä kemikaaleja, niin se ei pahaakaan voi olla. Eihän? Esim. nurmiruokittu naudanliha on suuressa kasvussa Amerikassa, mitä haittaa on syödä lihaa, joka on kasvanut sille ominaisella, luonnollisella tavalla?

http://www.iltalehti.fi/ruoka/2013010516519256_ru.shtml

Ohra-ahon Hereford: http://koti.mbnet.fi/peksilah/index.html

-Lue lisää yllä olevasta linkistä hyvästä kasvatuksesta ja mitä hyötyä ravitsemuksellisesti(kin) tälläisestä lihasta on! Sivun kautta voit tilata itsellesi lihaa, ainakin Keski-Suomen alueella. Etsi paikallinen, hyvä tila ja tilaa itsellesi oikeaa lihaa.

Aloitan nyt henkilökohtaisen ruokaremontin, koska nyt vain itselleni riittää. Ruuansulatusongelmat aika ajoin, turvotus, kohonnut verenpaine, lievä ylipaino…kuulostaako tutulta? Itselläni on juuri tämä tilanne.

Tammikuun ajan jätän pois alkoholin, jotta se ei vaikuttaisi tähän. Ensimmäiset kaksi viikkoa aion syödä hapanjuurileipää, tuoretta kalaa, hapanmaitotuotteita, kasviksia ja jossain määrin rasvaista lihaa. Seuraavat kaksi viikkoa yritän olla gluteenittomalla ruualla, koska epäilen ettei minulle sovi kaikki vilja. Kokonaan poistan ruuasta mm. rypsiöljyn, lue lisää siitä Antti Heikkilältä. Lisäksi myös prosessoitu ruoka lähtee kokonaan, sekä vähennän jossain määrin suolan ja sokerin käyttöä. En ennestäänkään niitä niin paljon ole käyttänyt, mutta nyt vähennän niitä vielä.

Alkupaino tälläiselle n. 180 cm:lle miehelle on nyt 89 kg joulun jälkeen, joka on liikaa. Vaikka kuntoilen, niin silti kovassakin kunnossa olevat urheiljat samalla pituudella painavat 78-82kg. Seuraan tässä samalla mitä painolle tapahtuu kun syön kovaa rasvaa. En niinkään ole lopulta kiinnostunut pelkästään painosta, kuitenkaan, vaan enemmän olosta ja terveydestä. Katsotaan miten ja mihin kaikki nämä vaikuttavat!

Päivitän nyt usemmin tuloksia ja fiiliksiä tänne, sekä totta kai ruokaohjeita. Palaan takaisin ruuan alkujuurille eli painotan raaka-ainetta ja uskon vähemmän olevan enemmän. Oikean ruuan tekeminen ei ole vaikeaa, vaan helppoa ja mukavaa! Ruokailun tulee olla nautinto!

Miten sinä ajattelit muuttaa syömistäsi tänä vuonna? Keskustelua ja ajatuksia kannattaa laittaa tänne tai FB:n kautta. Tykkää ja osallistu remonttini etenemiseen! 🙂 https://www.facebook.com/pages/thetki-ruokablogi/209316789112401

Teemu

Mainokset

3 thoughts on “Muutos OIKEAAN ruokaan!

 1. upea artikkeli Teemu. odotan innokkasti mitä tulee seuraavaksi.

  ”satoja vuosia kovalla eläinrasvalla eläneet suomalaiset eivät geneettisesti siedä kovaa rasvaa (itänaapurit ja esim. ranskalaiset kyllä jostain syystä) ja siksi tulee käyttää kasvirasvoja. Kuitenkin kovalla eläinrasvalla laihtuneet ja parantuneet potilaat sivuutetaan tyystin lääkärillä. ”

  ihanasti kirjoitettu!! ja paljon kiitoksia positiivisista kommenteista minun blogista.

  • Kiitos Sita!
   Lisää tulee taatusti. Alan kirjoittamaan enemmän jatkossa omista kokemuksista, samalla kun haen lisää tietoa ravitsemuksesta ja kaikesta oikeaan ruokaan liittyvästä.
   Blogisi on loistava, eiköhän aleta nostamaan keskustelua lisää hyvän ruuan puolesta! 🙂

 2. Päivitysilmoitus: Week One in Review | Real Food Suomi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s