Lupaavia alkutuloksia muutoksessani

Takana alkaa siis olla ensimmäinen viikko suuressa muutoksessani kohti oikeaa ruokaa. Vaikka asiaa olen halunnut välttää ja ottaa rennosti, niin suuri huoli edelleen on syömisessä ja mitä syö. POSITIIVINEN huoli toisaalta, sillä näin alle viikossa painoni on tippunut n. kilon, vaikka olen syönyt sitä ”pahaa” rasvaa joka päivä ja suht paljonkin. En ikinä ennen olisi voinut ajatella vastaavaa tilannetta, jossa olisin syönyt kuin parhaimpina juhlapäivinä ja silti painoni olisi tippunut. Miten tähän päästiin?

EN väitä tämän olevan pelkän ruuan ansiota, vielä ainakaan. Alkoholia en juo kuukauteen ja viikonloppuna en herkutellut makeilla tai suolaisilla, joten luulisin tälläisen pudotuksen tulevan joka tapauksessa. Mutta jos on uskominen virallista valistusta, niin lihomista olisi pitänyt tapahtua. Mutta lyhyt lista:

EN SYÖNYT:

Suklaata, leivonnaisia, karkkeja tai sokeria sisältäviä ruokia

Kasviöljyssä paistettua mitään, tai kasviöljyä sisältävää

SÖIN:

Kookosrasvaa, voita

Pekonia, läskiä, lihaa, poron maksaa, kalaa

Jugurttia, kermaa, smetanaa

Täysjyväviljaa, ruisleipää, pähkinöitä ja siemeniä

Kasviksia ja hedelmiä jossain määrin

Kuntoilen ja teen punteilla sarjoja 1-2 kertaa / vko. Tänään poljin kuntopyörällä ekaa kertaa viikkoon, joten enemmän en todellakaan ole liikkunut mitä ennen. Kävelen arkisin kurssille n. tunnin yhteensä, mutta se ei ole lisäyksenä tullut. Joten päättelisin tässä olevan kyseessä hyvä suunta! 🙂

Olen aina ymmärtänyt, ainakin edellisistä painonpudotuksista, että laihtuminen vaatii itsekuria, salaattia, nälkää ja hikoilua. Ei näemmä! En ole ollut nälkäinen paitsi odotellessani ateriani valmistumista korkeintaan, enkä ole kärvistellyt esim. illalla kauhean nälän kourissa sohvalla. Ei, olo on kylläinen ja hyvä.

Kasviöljystä (rypsi, auringokukka, rapsi) voi luopua kuka vain tuosta noin vaan, kukaan ei ole toistaiseksi kaivannut sen makua. (kertoo paljon jo itse tuotteesta!) Sokerista luopuminen tekee alkuun tiukkaa, myönnän. Meille uskotellaan jatkuvasti, ettei se aiheuta riippuvuutta, mutta sen se kyllä tekee. On tehnyt mieli karkkeja tai suklaata, myönnän. Syömisen jälkeen olo on niin kylläinen ja hyvä, ettei aterian jälkeen tee enää mieli onneksi makeaa. Näin ei voi sanoa ns. kevytaterian jälkeen?! Jää ”kaipaamaan” makeaa jälkkäriä. Uskokaa siis: Syökää kovaa rasvaa. Nälkä lähtee ja olo on hyvä.

Sitan mainiosta ”Real Food SUOMI” blogista voit lukea suomeksi käytännön ohjeita aloittamiseen.

TÄSSÄ linkki: http://realfoodsuomi.com/suomeksi/top-10-vinkit-real-food-aloittajille/

Korostan, tee valintoja, älä tee mitään liian tiukkaa ruokavaliota tai kuuria. Karsi pois muutamat asiat, mutta tee muista valintoja. Syö hapatettuja kasviksia, leipää, maitotuotteita..ne tekee hyvää.  Ota rennosti, löysää pipoa. Tee ruokaa, se on mukavaa puuhaa!

Miksi karppaus ei kannata?

Älä käsitä väärin, tällä tavoin sadat ihmiset ovat laihtuneet, tervehtyneet ja parantaneet veriarvojaan. Kyse on vain kuluttamisesta. Olen lukenut mielenkiinnosta useita alan blogeja ja niistä välittyy muutamia seikkoja jotka voivat olla huono valinta, mikäli haluamme kulutustottumustemme vastaavaan inhimillistä tuotantoa.

1. Liika lihan syönti. Liha yksistään ei ole se ravitsevin juttu, eikä aina edes se täyttävin asia. Kova rasva, läski ja esim. sisäelimet ovat. Suosi siis voita, kermaa, rasvaisia hapanmaitotuotteita. Syö maksaa, munuaisia…liha tekee ruuansulatukselle vaikeuksia, jokainen joulukinkun kanssa poteva tietää mistä puhutaan. Syö lihaa kohtuudella, nauti muuten rasvasta. Tee laardia ja leivo, käytä voita leivällä, syö rasvaista jugurttia aamuin illoin.Monasti ”karppi” ateriat koostuvat liian yksipuolisesti esim.  juustosta ja jauhelihasta, sekä teollisista kastikkeista. Pyri mieluummin kohti luonnonmukaisuutta.

2. Lisäaineiden saanti. Lukuisilla kemikaaleilla käsitellyt hedelmät ja kasvikset tuskin ovat ravitsevia ja terveellisiä. Osta mielummin paksukuorisia kasviksia ja hedelmiä, pahimmat myrkyt eivät pääse kuoren alle. Osta mielummin luomua, mutta muista olla kriittinen mistä maksat! HUOM! Yksikään makeutusaineilla makeutettu limsa tai muu juoma ei TAATUSTI ole terveellinen, joten pyri niistä eroon. Heti.

3. ”Mitä sattuu” ruokavalio. Joskus on tullut törmättyä tähän outoon ilmiöön toisinaan, eli karsitaan ruokalistalta leivät ja perunat + pastat ja riisit, mutta silti kahvikakut ja sokerijälkkärit kelpaavat. Mikä järki? ihminen on loistava valehtelemaan itselleen, joten pyri rehellisyyteen itsesi kanssa. 🙂

4. Kilpailuhenki. Kyllä. Tämä pitäisi olla jo kansantautien listalla. Liika suorituskeskeisyys tässäkin tekee lopputuloksen jälkeen tyhjiön, jota aletaan täyttää jollakin. Kyseessä ei ole siis kilpailu, jos haluat muuttaa elämäsi. Ota rennosti ja nauti. Hyvällä ruualla se on todella helppoa!

Suurin huomio näissä blogeissa taisi kuitenkin olla se ikävä alavire, joka kohdistui terveystahojamme kohtaan. Kun kukaan ei kuuntele, miksi rasva-arvot laskevat, tai kysy miten se on mahdollista. Jos kolestrolin laskemisesta kansanterveyden nimissä oltaisiin OIKEASTI huolissaan, niin hyvin tarkkaan raportoitaisiin kaikki ne tapaukset, joissa potilas on laskenut arvot normaaliksi ruokavalion muutoksella. Nythän ollaan kiinnostuneita vain, kun arvot ovat koholla. Alkaa se loputon tenttaus, jossa juuston rasvaprosentit saavat kovan tuomion ja muu vainoaminen joka suupalan suhteen. Kokemusta on itsellänikin tästä. Joitain vuosia sitten kolestrolini katsottiin olevan koholla (siis se taso, jota pidetään normaalina, vastaa n. 15 vuotiaan nuoren tasoa, joka käytännössä tekee ”sairaaksi” melkein koko kansan). Kuitenkin, oli koholla tai ei, niin aloin kovan läksytyksen ja ruokani tyrmäyksen jälkeen käyttää jotain kasvisterolia säännöllisesti, mutta suurin asia mielestäni oli tässä tapauksessa painonpudotus. Laihduin muutamia kiloja tarkasteluvälillä. Lopulta todettiin, että kyllä se kasvissteroli vaan kummasti auttoi. Tiedustelin myös painonpudotuksen vaikutusta, mutta tästä ei oltu kiinnostuneita yhtään. Mutta eiköhän tässä ole paasattu jo.

Taidan laittaa huomenna herkullisen ruokaohjeen tänne, tuntui vain olevan väliraportin aika. 🙂

Tein muuten tänään aivan mahtavaa haukea, mylläsin lihat lihamyllyllä hienoksi ja tein maukkaita kalapullia. Ohjeen laitan piakkoin, mutta muista kun ostat kalaa, osta OIKEAA kalaa. Tätä saat esim. Jyväskylästä Mäkisen kalakaupasta. Tätä mahtavuutta ei voi olla mainostamatta joka välissä, sillä kaksi viikkoa sitten muovipussista nostettu lohi, joka viikon reissaamisen ja varastoinnin jälkeen myydään marketin tiskillä ”tuoreena”, ei tunnu täysin hyvältä tai oikealta. Osta siis oikeaa kalaa ja käytä se kokonaan jos mahdollista! Kalapullien ja kalaliemen helpot ohjeet tulevat myöhemmin.

Mäkisen kalakaupan sivut

Teemu

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Lupaavia alkutuloksia muutoksessani

 1. Kiva kuulla – mutta mistä saat aineksia laardille? Lähes kaikki possut Suomessa ruokitaan geenimuunnellulla soijalla, joten välttäisin niitä kuin ruttoa.. Viljapossut taas puolestaan viljalla, mikä ei ole hyväksi sian ruoansulatukselle sekään…
  Sorry, jos olet aiheesta jossain postannut, en ole lueskellut taaksepäin!

  • Kiitos viestistä! Mahtavaa, että joku on kiinnostunut myös aiheesta. Ongelma todellakin on, mistä saada kunnon possua. Mainitsemasi GMO-soija ja muu paska ei sovellu sialle sen enempää kuin ihmisille. Siksi hakusessa onkin hyvän possun lähde.
   Pöntiön possu mainostaa gmo-vapautta, mutta muun ruokinnan suhteen en tiedä. Hyvä (oikea) luomusikala on siis hakusessa. Naudan puolelta tälläistä onneksi löytyy.
   Haetaanpa lisää vinkkejä! Kiitos!

   Teemu

  • Hei vielä! Vaikuttaisi, että ainakin suht luomulla meiningillä kasvatettua villisikaa on saatavilla. Tämä voisi soveltua hyvin myös laardin tekoon. Laardiin voi käyttää tietenkin myös naudanrasvaa, tätä saa monista kunnon luomutiloista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s