Leivät kuin legenda: El Lomitos ja grillattua avokadoa

Keskitytään välillä oikeaan ruokaankin. Nyt viime kuu on mennyt lähinnä näissä ravinto – ja laihdutusasioissa, herkullisen ruuan jäädessä taka-alalle.

Pakko kyllä mainita, kävin tässä pari päivää sitten Jaakko Halmetojan luennolla villikasveista – ja yrteistä. Luento käsitteli myös paljon ravintoa ja ravitsemusta. Kuten aiemmin jo toin esiin, niin suuri ongelmahan nykyisessä ruuassamme on sen ravinneköyhyys. Mistä tämä johtuu? Halmetoja osasi tämän kertoa paremmin, laitan myöhemmin lyhyen koosteen merkittävimmistä asioista luennosta. En kuitenkaan laita koko luennon sisältöä, koska jos vain saat tilaisuuden, niin mene ihmeessä kuuntelemaan!

Ja muuten: olin luennolla yksi sanotaan viidestä nuoremmasta miehestä, joista kolme muuta oli selvästi puolisonsa pakottamana/kanssa paikalla. Muutamia vanhoja ukkoja oli paikalla, muut järjestään keski-ikäisiä naisia, tai vanhempia. Ja koko ajan puhutaan, kuinka nuoret miehet voivat huonosti, mutta kiinnostaako heitä se? Itse aloin nyt alkuvuodesta toden teolla kiinnostumaan nimenomaan hyvinvoinnista ja terveydestä, ja tällä tarkoitan hyvää ravintoa, virkeyttä, hyvää oloa ja painonhallintaa.

Mutta oppiiko ihminen mitään mistään luennosta? Kuten Halmetoja sanoi, niin ehkä yksi koko täydestä salista voi todella tehdä sen muutoksen. Muut hämmästelevät asiaa vähän aikaa, kunnes palataan takaisin vanhoihin tapoihin ja tottumuksiin. Älä ole yksi niistä!

Jännä kyllä, nykyinen hyvinvointi tuntuu olevan ison rahan takana. Erilaiset kylpylähoidot, kasvisruokatuotteet maailman ääristä, ravinnelisät – ja pillerit, kurssit, koulut ja muut tarjoavat parempaa arkea. No, miksei, jos on varaa. Monella keski-ikäisellä tuntuu olevan, joten palvelut suunnataan heille loogisesti. Tässä ei ole mitään väärää. Tämä vaan ei puhuttele nuorempia miehiä tai varattomia. Mutta voiko edullisesti, tai jopa ilmaiseksi parantaa oloaan? Kyllä voi. Tähän olen itse laittanut omaa energiaani kiinni paljon ja tuloksia tulee päivä päivältä enemmän. Se vain vaatii sen oman kiinnostuksen omaan terveyteen ja asioista selkoa ottamista.

Jatketaan asiasta myöhemmin, nyt herkullisen ruuan pariin. Tässä taannoin annoimme ystävillemme lahjaksi ”lahjakortin”, jolla sai itsetehdyn, kolmen ruokalajin aterian omavalintaisessa paikassa. Vähän tuota aristeltiin ensin, että onko tässä nyt mitään järkeä, mutta lahja osoittautui mitä parhaimmaksi! 🙂

Nyt kortti lunastettiin ja herkuttelimme avokadolla, maukkaila leivillä ja mutakakulla.

Avokado on uskomaton herkku, jota pyrin syömään muutaman kerran viikkoon muutenkin. Mutta grillattuna ja avokadoöljyllä maustettuna se onkin jo uskomaton alkuruoka. El Lomitos on erittäin suosittu ruoka etelä-amerikassa, joita syödään joka paikassa. Kokeile ihmeessä! Täällä niitä ei vielä tunneta, mikä on todella harmi.

 

El Lomitos ja grillattua avokadoa

 

Grillattu avokado – alkuruoka

puolikas avokado per syöjä

1 rkl salsaa (tässä paras ohje salsaan!)

2 paistettua jättikatkarapua / avokadon puolikas

kylmäpuristettua avokadoöljyä

1 tl smetanaa / avokadon puolikas

tuoretta korianteria koristeeksi

Paista katkaravut kypsiksi ja varaa / tee salsa valmiiksi myös. Ennen ruokailua halkaise avokadot ja poista kivi sisältä. Lämmitä parillapannu tai grilli kuumaksi ja sipaise avokadoöljyä avokadojen sisäpinnalle.

Grillaa puolikkaita muutama minuutti, kunnes niiden pintaan tulee grillijälki. Nosta tarjoilulautasille, lisää päälle salsaa, päälle ravut ja lisää lusikallinen smetanaa. Koristele tarvittaessa tuoreella korianterilla ja lisää päälle loraus vielä avokadoöljyä.

IMG_2562

El Lomitos

1 iso sämpylä tai 2 viipaletta vaaleaa leipää / syöjä

n. 200 g haudutettuja possunviipaleita per leipä

lisäksi:

majoneesia leiville (tee majoneesi avokadoöljyyn tai oliiviöljyyn)

juustoviipaleita (kypsytettyä luomujuustoa tai raakamaitojuustoa)

hapankaalia (miel. valkosipulihapankaalia)

tuoretta tomaattia viipaleina (miel. luomu)

murskattua avokadoa tai guacamolea

 

Possu leivillä voi olla vaikka pitkään haudutettua lapaa ja kasleria. Mausta liha ja hauduta n. 6 h, kunnes liha murenee. Voit käyttää myös tähän savustettua fileetä.

Voitele leivät majoneesilla. Levitä päälle possu, lisää juustoviipaleita, tuoretta tomaattia, hapankaalia ja avokado/gaucamole.

Tarjoile esim. salsan kanssa, jos teit sellaista alkuruokaa varten.

IMG_2561

 

Hyvää viikonloppua!

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s