Viisi edullista ja helppoa askelta hyvinvointiin ja painonhallintaan

Viime kerralla lupailin laittaa tänne tiivistelmän Jaakko Halmetojan luennosta, jolla olin äskettäin. Tässä muutamia otoksia tekstin seassa, kehoitan jokaista käymään miehen luennolla, jos vain mahdollista!

Kysehän siis periaatteessa on siitä, että syömme todella ravinneköyhää ruokaa, emmekä tee asialle mitään. Sen enempää kuin terveytemmekään eteen. Vanhana kuuluu syödä kasapäittäin pillereitä, väsymys ja masennus kuuluvat kansanluonteeseemme jne. Kakku tai suklaa piristää. Kuulostaako tutulta? Eikö kukaan kyseenalaista tätä? Miksi?!

Halmetojan luennosta tuli hyvin selväksi, kuinka ihminen on jalostanut ruokansa pilalle. Kun kasveja jalostetaan makeammaksi, muuttamalla sen geenejä (esim. banaani on nykyään 30 x enemmän fruktoosia sisältävä hedelmä, mitä alkuperäinen) ihmisten mieleisemmiksi, kadottavat ne kyvyn ”taistella” olemassolostaan ja näin ollen muut kasvit valtaavat niiden kasvualan, tai tuholaiset syövät ne. Tässä kuvaan tulee myrkyt, jotka myös kulkeutuvat elimistöömme. Kuinka esim. nokkonen pärjäilee niin mukavasti ilman lannoitteita, kasvimyrkkyä tai muuta? No, sitä ei ole jalostettu, sillä on omat puolustuskeinonsa vielä tallella.

Tätä ketjua voidaan jatkaa loputtomiin ja aina jokaisessa ketjun kohdassa siitä tippuu ravintoa pois. Tehokasvatettu tomaatti maistuu vetiseltä ja on mutenkin naurettavan näköinen, koska se pääosin on vettä joka on sitoutunut löyhään ympäristöönsä kasvin muodossa. Totta kai se on, koska se kasvaa ravinneköyhässä maassa lukuisten myrkkyjen ja kemikaalien kanssa. Halmetojan mukaan kokeilu kasvattaa tomaattia merivedellä (älkää kysykö miten se on mahdollista), tuotti tomaatin, jossa oli n. 45 erilaista kivennäisainetta ja mineraalia. Se vetinen tehotuotettu sisälsi 4. Tästä siis on kyse. Ja väitämme silti, että tomaatti on tomaatti ja terveellinen joka tapauksessa?

Meille kerrotaan, kuinka terveellistä ja hyvää on syödä kasviksia, kalaa, tuoretta lihaa..mutta kukaan ei tuo esiin sisältääkö ne oikeasti mitään ravinteita? Ei tehokasvatettu kana häkissä muni munia, jotka sisältävät esim. K2 vitamiinia. Tämän karsimisen ja tehostamisen ”huippu” (pohjanoteeraus) on nykyinen prossesoitu ruoka, joka sisältää hyvin vähän, tai ollenkaan ravinteita. Lisätyt vitamiinit eivät välttämättä edes imeydy, tai ne voivat jopa haitata muiden ravinteiden imeytymistä. Tässä siis lyhyesti nykyinen ongelmamme. (mukailtu paljolti Halmetojan luennosta)

Merivesi on siitä hieno juttu, että se sisältää eniten ravinteita koko maapallolla. Onhan se elämän kehto ja alku. Tästä samasta filosofiasta mukaillen voi helposti ammentaa ajatuksen siitä, että esim. luonnonkala ja riista, sekä raaka-aineet kuten mäti, versot, siemenet ja pähkinät, sekä siitepöly ja hunaja ovat siis myös elämää tiivistettynä. Samoin on ihan tuiki tavallinen tuote nimeltään lehtivihreä. Eli vaikka se salaatti siellä kaupassa. Sehän on tiivistettyä auringonvaloa, joten se toimii oikein loistavana energian tuojana. Mutta mitä tulee ravinneköyhyyteen, niin annosta tulee nostaa, jotta sillä olisi mitään vaikutusta. Siksi yksi lehti lautasella ei riitä, mutta kun tempaisee kaksi punttia luomusalaattia, niin johan alkaa toimia. Tässä kohtaa tulee esiin smoothie ja miksi se on hyvä juttu. Senkään ei tarvitse olla tähtitiedettä, tehosekoittimella vaan saa todella suuren hyödyn aikaan, kun halutaan saada paljon ravintoa yhteen ja nauttia se hyvillä mielin ja vaivatta.

Mutta asiaan. Lupasin viisi askelta, joilla voi kohentaa edullisesti oloa ja mahdollisesti saavuttaa painonpudotusta. Niin, mahdollisesti. Sillä tämähän on yksilöllistä ja riippuu mitä valintoja teet. Huvittaa, kun minulle välillä tutut sanovat että ”ai niin, sinähän olet lopettanut sokerin käytön”. En, en ole. 🙂

Kyse on valinnasta. Syön sitä kyllä, heti kun tekisi mieli. Nyt 1,5 kk ei ole tehnyt. Sama tuntuu pätevän alkoholiin, tekee vähemmän mieli kun fiilis on niin paljon parempi. Joten ehkä Antti Heikkilän ehdottamassa dietissä alkoholistien parantamiseksi voi olla jotain perääkin. No, kuka tietää. Tässä lista, joka kannattaa tsekata.

1. Pyri eroon makeannälästä.

Tämä onnistuu joku kovallla tahdonvoimalla, tai helposti vaihtamalla kevyttuotteesi täysrasvaisiin. Käytä voita, nauti rasvaista juustoa, lisää hapanmaitotuotteita paljon ruokavalioosi, syö rasvaista lihaa, sekä unohda laihdutus. Kun mielesi ei enää tee makeaa, niin voit laskea kuinka paljon säästä kaloreissa, kun et kuluta suklaata, leivonnaisia, karkkeja tai limsaa enää. Tähän voi auttaa myös monesti viljasta luopuminen, se lisää joillakin ihmisillä makeannälkää.

2. Ota kaikki irti liikunnasta, älä suotta hötkyä

Katsoin tässä taannoin ohjelman, jossa mullistettiin ajtutus liikkumisestamme. Voisimme nopeuttaa sokerin poistumista kehosta, sekä parantaa hapenottokykyämme jopa vain 2 MINUUTIN kuntoilulla viikossa. Luit oikein. Kyllä. 20 sekunnin erissä kun vedetään niin paljon kuin lähtee esim. kuntopyörällä, niin tämä alkaa kolmen viikon päästä jo vaikuttaa yllä mainitulla tavalla. Tälläistä tapaa kutsutaan intervalleiksi liikunnassa, mutta siihenpä ei tarvittaisi välttämättä kallista kuntosalijäsenyyttä ja tuntien hikoilua.

Muttiakin löytyy. Jokainen tätä noudattava n. 90% varmuudella alkaa poistaa kehostaan sokeria tehokkaammin, eli se todella auttaa tässä mielessä. Mutta vain aika harva voi saavuttaa tällä hapenottokykyään tehokkaammaksi. Ei silti paha. Mutta mistä energiankulutus? No, tässä kohtaa pitää soveltaa ihmisen perusluonnetta. Eli emme suinkaan ole tarkoitettu olemaan vain paikallaan, vaan olemaan liikkeessä suurimman osan aikaa. Niinpä kaikki hyöty, kuten rappuset, käveleminen paikasta toiseen, työpäivän aikana toistuvat nousut tuolilta jne. kuluttavat tehokkaasti. Siksi kannattaa touhuta paljon, kävellä ja pitää keho liikkeessä paljon. Ero paikallapysymiseen ja kulutukseen on huomattava. Mutta mistä energia tähän? Lue lisää.

3. Energia ja väsymyksen poistaminen

Kuten yllä tulikin esiin, niin tavallinen lehtivihreä kirjaimellisesti on energiaa. Tätä nauttimalla voit päästä virkistäytymään solutasolla, joka on aivan eri asia mitä täriseminen kofeiinin vaikutuksessa. Enkä nyt tarkoita mitään maanista tilaa, vaan hyvä ja aikaansaava fiilistä.

Vaihtamalla täysrasvaan ja esim. laardiin ja muuhun kovaan eläinrasvaan, saat sen mukana paljon D-vitamiinejä ja muita ravinteita. Nämä auttavat taas serotoniinin tuotannosssa, joka taas tekee hyvän ja kylläisen olon. Tämä on välttämätöntä, koska muutoin keho alkaa himoamaan jotain muuta tyydytystä ruuasta. VALITETTAVASTI tähän käytetään sokeria. Se taas ei missään nimessä ole ratkaisu, päin vastoin, tee apaattisen olon ja heittelee verensokeria.

Kun tuo puoli on kunnossa, niin tee itsellesi erilaisia smoothieita. Tässä hyvän ja virkistävän smoothien ohje, jota olen käyttänyt virkistymiseen.

2 punttia salaattia

1 puntti yrttiä

kourallinen siemeniä (kurpitsan, auringonkukan tms.) liotettuna vedessä pari tuntia

sitruunamehua (laita pala kuortakin jos luomusitruunaa)

desi – pari kefiriä / turkkilaista jogurttia ym.

ripaus suolaa

lusikallinen luonnonhunajaa

– Liota siemeniä.  Lisää kaikki aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi. Nauti saman tien.

Muutaman kerran jälkeen viimeistään tunnet pikkuhiljaa eron, joka tulee tämän nauttimisen jälkeen. Samalla pohjalla voit tehdä toisen ”ravintopommin”, eli salaatin tilalle laita pari desiä sulatettuja marjoja. (mustikkaa, puolukkaa, herukoita…)

No, kaupan siemenet kuorittuina eivät suinkaan ole parhaita, vaan en tulisi olla kuoressa, mutta ei tehdä liian vaikeaa tästä. Tällä pääsee oikein hyvään alkuun jo! Toimii muuten todella hyvin!

4. Ota kaikki irti ravinnosta

Lähteenä tämä loistava kirjoitus

En nyt tarkoita, että alkaisit katsomaan mitään leipien ravitsemuspitoisuuksia, vaan enemmänkin kokonaisuutta. Järvikala on yksi parhaista ravinnon lähteistä, mitä saa, joten osta sitä ja hyödynnä siitä kaikki. Ostin sitä kokonaista kalaa ja sain tästä tehtyä mm. pussillisen mätiä, fileitä pannulla, sekä yksi ravinnerikkaimmista liemistä koskaan, eli kalaliemi rangoista ja päästä. Kalojen päät nimenomaan ovat parasta mahdollista, koska ne stimuloivat mm. kilpirauhasen toimintaa. Yleinen lääke aasiassa.

Mikäli et jaksa tehdä kalan perkaamista, niin osta mäti erikseen ja pyydä kalasta fileet ja muut osat erikseen. Keitä liemi ja nauti sellaisenaan, tai tee vaikka kalakeitto.

Sama pätee lihaan, eli tee isoista luista lientä ja nauti. Osta maksaa, se on todellinen ihmeaine myös. Rasvasta voit tehdä vaikka laardia, joka taas on loistavaa piirakoihin ja paistamiseen. Parasta tässä on se, kun alat syömään luonnollista, oikeaa ruokaa, niin näläntunne todella on erilainen. En olisi uskonut ikinä.

Nimitt. sokeri ja prosessoitu ruoka saavat ihmisen sekaisin, eli se ei enää tunnista onko nälkä vai ei. Tiedät varmaan tunteen ”vois ehkä jotain pientä haukata”. Tälläiseen en ole oikeastaan enää törmännyt. Esimerkkinä vaikka yllä mainitusta kalaliemestä tehty kermainen kalakeitto juureksineen on niin ”täyttävää”, että en jaksa edes syödä sen kanssa leipää kuten normaalisti. Muutenkin sellaista ”kiljuvaa” nälkää ei ole ollut, kun aloin joka aterialla käyttämään kunnon rasvaa. Painoa tämä ei nosta, päinvastoin!

5. Korvikkeet romukoppaan

Oikean, terveellisen rasvan poistaminen suorastaan syöksi meidät alun perin ongelmiin. Niitä en jaksa edes listata, riittää kun tuosta sokerista on jo jauhettu muutenkin. Prosessointi poisti maidosta vitamiinit, sekä melkein kaiken muunkin, joten ratkaisuna oli alkaa lisäämään vitamiinejä sinne. Tämä taas (kaikkien tilastojen mukaan) ei tunnu auttavan serotoniinin lisäävänä ominaisuutena.

Tilalle astui myös toinen ongelma, eli koko ajan kasvava sokerinhimo. Tilanne on uskomattoman ristiriitainen, oikea rasva poistetaan ja samalla myös kehoitetaan välttämään sokeria. Siis mitä ihmettä?! Pelkällä tahdonvoimallako se muka onnistuu?

Ruuansulatus. Erilaiset vatsavaivat ovat oikea hitti nykyään. Eikä ihme! Leipä sisältää moninkertaisesti mm. hiivaa mitä ennen, sekä viljaa ei hapateta, jolloin sen soveltuvuus ihmiselle on niin ja näin. Sen takia karppaus poisti leivän ruokavaliosta, koska se onkin pelkkää ”tyhjää” sokeria. Kun viljan siemenet hapatetaan (kuten oikeassa ruisleivässä), tai jyvät liotetaan ja tehdään puuro, niin tällöin viljojen rasva saadaan talteen ja ihminen sulattaa niitä. Ostan vain hiivatonta leipää kaupasta nykyään, se ei käy mahaan. Eri asia on, jos on keliaakikko, tietenkin. Lisäksi voit tehdä hapanmaitotuotteita itse kotona, jätä ne sokeriset ”ruuansulatus jugurtit” hyllyyn. Probiootteja saa muualtakin, mm. hapankaalista.

Ruuansulatuksesta vielä. No, nykyinen trendi on ollut myös tuputtaa veden juontia paljon. Monesti kaupallisista syistä, mutta myös ruuansulatuksen toiminnan takia. Tässä piilee vaara, että myös poistuu samalla vesiliukoiset vitamiinit kehosta, sekä nestetasapaino järkkyy.

Luonnonkansat eivät juuri juo vettä suuria määriä. Mahan toimintaa edistää oikein hyvin täysirasvainen, hapatettu maituote ja eläinrasva. Oikeasti.

Miksi jauhan tästä rasvasta koko ajan? 70% aivoistamme koostuu rasvasta, joten se on todella tärkeä aine ihmiselle.

Keinomakeutusaineet ja muut vastaavat taas…no. En edes jaksa sanoa mitään. 🙂

Tässä pitkä pätkä tavaraa, oli se kiinnostavaa tai ei. Itse olen ”tulessa” nykyään, energiaa on enemmän, pärjään vähemmällä unella, fiilis on mitä mahtavin!

Kokeile siis, jos et usko, mutta muista: tee itse valinnat, ota selvää mikä itsellesi sopii, kokeile. Mutta parempaa terveyttä voi saavuttaa jokainen!

Teemu

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Viisi edullista ja helppoa askelta hyvinvointiin ja painonhallintaan

 1. Kiitos! Odotan aina mielenkiinnolla kirjoituksiasi.
  Nyt on sellainen kutina, että taidan tehdä sinulle seuraa ruokaremontissa ja pikkuhiljaa ujutan
  miehenikin 😉
  Aurinkoa ja hohtavia keväthankia
  Renee

 2. Mielenkiintoista tekstiä! Itse lisäisin tähän vielä, että kohtuus kaikessa ja matematiikka ryyls. Voit syödä, juoda mitä vain, mutta kohtuudella. Ja jos saat enemmän energiaa kuin kulutat, niin lihoat – yksinkertaista matikkaa.

  • Kiitos kommentista! Kyllähän se kulutus vs. kalorit määrää asian, mutta sanotaan näin, että ruuan laadulla on kokemukseni mukaan suuri merkitys myös. Ainakin mitä tulee napostelun tarpeeseen ja kylläisyyden tunteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s