Mädit irti kalasta ja pari sanaa maidosta

Tällä kertaa ajattelin kirjoitella pari sanaa omasta suhteestani kiisteltyyn raakamaitoon. Lisäksi ajattelin herätellä ihmisiä takaisin oikean kalan pariin, tällä kertaa vinkkaamalla kuinka tehdä mätiä ja miten hyödyntää kaikki ravinteet irti kalasta.

Mutta ensin pari omaa ajatustani maidosta. Nyt suuren kohun on aikaan saanut Silminnäkijän dokumentti ”pilattu maito”, jossa kuluttajat testasit raakamaidon soveltuvuutta itselleen, hyvin tuloksin. Maidon soveltumattomuus ohjelman mukaan on peräisin maidon liiallisesta käsittelystä ja sen luontaisten, hyvien bakteerien ym. tappamisesta.Tämä on helppo allekirjoittaa jo pelkästään omista kokemuksista. Outoa, ettei maidon käsittelyn vaikutusta ole annettu tutkia paremmin.

Mielestäni maito on herkkä elintarvike, kuten raaka lihakin. Kumpaakin voisi aivan hyvin myydä raakana, kyse on vain lyhyestä toimitusketjusta ja vielä lyhyemmästä säilyvyydestä. Raamaidosta tehdään erittäin loistavaa juustoakin, kyse on vain valmistajan ammattitaidosta ja käsittelystä. Uskomme tuottajiin on toisinaan koetuksella näiden nykyisten, kasvottomien toimitusketjujen takaa maailman ääristä, joten miksi sitä maitoa tai lihaa ei voi hakea suoraan lähitilalta, tai tuottaa se tiloista, jossa eläimet ovat tuottavuuden ja halvan hinnan edellä? Kai sen silloin näkee paljain silminkin, missä olosuhteissa näitä tuotteita tuotetaan?

Haluan maitoni tarvittaessa raakana, voin käsitellä sen kyllä itse jos tarpeen. Mitä tulee terveysvaikutuksiin, niin ihan sama mihin tämä loputon tieteellinen väittely johtaa, mutta mitään haittaa ei taatusti sen maidon juonti ole tehnyt. EHEC – tapauksia tulee toisinaan esiin monista tuotteista, kuten taannoin jopa sadottain esim. pilaantuneista iduista euroopassa, eikä tästä ole juuri metelöity ituja vastaan.

Pilattu olut

Aihe on myös ”kuuma” itse asiassa monille niin rakkaan tuotteen, eli oluen kohdalla. Itse olen alkanut ihmettelemään, kuinka muutama päivä menee aivan kirjaimellisesti kuralle, kun on nauttinut tiettyjä, suosittuja kotimaisia oluita. Koska olin tammikuun juomatta, niin ihmetys oli suuri taas helmikuussa, kun suosikkijuomaani nautin ERITTÄIN hyvää tekevän ruokavaliomuutokseni jälkeen. Tästä samasta soveltumattomuudesta valitti myös ystäväni, joka luetteli merkkejä, jotka eivät sovi kuulemma hänelle ollenkaan enää. Lisäselvitys oli paikallaan.

HUOM! Koska kärsin aiemmin satunnaisista vatsavavoista ennen tammikuun ruokaremonttiani, niin en todellakaan pystynyt paikantamaan, mikä milloinkin aiheutti ongelmia. Nyt se vasta oli päivänselvää.

Aiheesta on erittäin loistava blogipäivitys olemassa, jossa hyvin selvitettiin ohratärkkelyksen merkitys – ja vaikutus olueemme. Ohratärkkelys tuntuu olevan suuri ongelma herkemmille ihmisille, koska se ei tunnu imeytyvän. Joten tässä kyseinen blogipäivitys, mainittujen panimoiden tuotteet menivät justiinsa boikottiin, ainakin itseni kohdalta, kunnes palataan ”oikeaan” oluen valmistukseen. Miten olet itse kokenut? Voitaisiinko tästä keskutella julkisesti?

Laitetaan kuva muutamasta hauskasta luomuoluesta Alkon valikoimasta.

IMG_2595

Mutta kalasta. Jos vain on aikaa, niin osta (tietenkin) oikeaa kotimaista kalaa kokonaisena. Kalan suolistaminen on yllättävän helppoa, tähän tarvitaan vain sakset joilla leikata maha auki. Mikäli kalassa on mätiä, sitä ei voi olla huomaamatta. Mätipussit ovat kohtuulliset isot, ne voi leikata varovasti irti veitsellä. Pussin muodostaa kalvo, joka suojaa mätiä.

Irroita siis mätipussit ja poista loput sisukset. Leikkaa saksilla irti kidukset lopuksi. Fileeraamisesta on paljonkin ohjeita, joten leikkaa ohjeiden mukaan irti kalan fileet ja säästä ehdottamasti pää ja rangat!!

Tässä aiempi ohjeeni kalaliemeen. Vinkkinä voisin lisätä, että pyydä kalakauppiaaltasi eri kalojen päitä ja rankoja. Esim. kuha, siika, hauki ja made. Näin saat paitsi maukkaamman liemen, niin myös enemmän ravitsevaa kalan rasvaa.

Avaa mätipussit veitsellä ja kaavi esim. lusikalla mäti varovasti irti. Sekoittele mätiä pienessä kulhossa haarukalla, jotta saat esiin mahdolliset kalvonpalaset. Poista ne. Huuhtele mäti ja siivilöi vesi pois ohuen liinan läpi. Laita järvikalan mäti tämän jälkeen pakkaseen 24 tunniksi, jotta mahdolliset loiseläinten munat kuolevat.Sulata mäti ja suolaa maun mukaan. Mäti on valmis käytettäväksi.

Hauen ja ahvenen mäti on todeeeeella voimakkaan kalaisen makuinen, joten ne voi pakastamisen sijaan paistaa vaikka pannulla kypsäksi, vinkkasi kalakauppias. Hyvä vinkki! Itse en ollut maistanut hauen tai ahvenen mätiä, joten pakastin ne ja ajattelin herkutella leivän päällä, kunnes tajusin miksi ne eivät ole niin suuressa suosiossa. 🙂

Mutta ei hätä tämän näköinen! Hyvä kokki kyllä keksii keinot, joten ei muuta kuin jääkaapista loistavaa, omatekoista sipulituorejuustoa ja tähän sekaan mäti. Mädin maku pehmeni suorastaan loistavaksi, mäti-tuorejuustoseos toimi loistavasti kastikkeena paistetuille kalafileille, kuin myös leivän päällä!

IMG_2583

IMG_2584

Mäti on ollut suorastaan uskonnollisen ruuan asemassa aikoinaan, eikä suotta. Kalaliemi taas on ollut yksi ruuanlaiton kulmakivistä, niin ravitsemuksellisesti kuin myös maultaan, kun keittotaitoa alettiin kehittämään. Gastronominen taantumamme korvasi aidon liemen teennäisellä kuutiolla ja unohti mädin pois sille kuuluvalta alttarilta tuottavuuden ja tehokkuuden nimissä. Se on anteeksiantamatonta, sillä oikeasti, liemen ja mädin ravinteet ovat vailla vertaa!!

Ensi kerralla tuloksia ja fiiliksia ruokavalion / elämän muutoksestani, sekä asiaa oikeasta ruuasta ja lisää luomusta! 🙂

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s