Lihaliemi ja fondi luista

Yllätyin luettuani tässä äskettäin uutisen, jonka mukaan tämä kotoisa Jyväskylämme (lausutaan *Jyvääskylää*) olisi ollut talven pimeimpiä paikkoja maassamme. Ilmatieteenlaitoksen mukaan aurinko paistoi 18 tuntia kahden ja puolen kuukauden sisällä! Aika hurjaa.

Näin jälkeenpäin tajusin vasta kuinka pilvistä täällä onkin ollut. Mutta haittaako se? Itseäni ei ole haitannut yhtään tänä talvena. Muutenkin, tässä aloin taannoin historioitsija-vaimoani ahdistelemaan kysymyksillä historiastamme, että ovatko tosiaan suomalaiset muka aina olleet niin synkkää kansaa? Vahvasti kuulkaa näyttäisi siltä, että ei tosiaan olla oltu mitään niin synkkiä. Tokihan kansakuntamme vaikeudet kylmässä maassa kaikkinensa ovat olleet erittäin ns. haastavia (kuten nykyään kaikki), mutta kyllä historiaamme ja kansanperinteisiimme mahtuu paljon iloisia ja myötämielisiä asioita ja taidetta.

Itse asiassa, on viitteitä olemassa siitä, että kun kansanmusiikkia ja runoutta ja alettiin keräämään, niin silloinen päättäjistö, eli tsaari ja kirkko päättivät antaa ”jumalaa pelkäävän” ja siveämmän kuvan kansasta. Näin ollen Lönnrotin keräämistä kertomuksista jätettiin tahallaan pois kaikki iloinen ja eämänmyönteinen.

Kyllähän myös viikinkiajalta tiedetään iloinen ”biletys” ja positiivinen elämänasenne. Kuka näistä asioista enemmän tietää, voi ilomielin valaista lisää. Koska kyllähän eskimot tuntuvat olevan hyvinkin iloisia tuossa kylmässä ja pimeässä ympäristössään? Miksei myös suomalaiset? Voisiko kyse olla tosiaan osaltaan ruokavaliomme muutoksesta?

Yksi ”auringon” valo muiden joukossa on ehdottomasti luista/päistä ja rangoista keitetty liha/kalaliemi. Ei paljon muuten sää paina mieltä, kun syöt terveellistä voita ja laardia, sekä teet kastikkeet ja keitot oikeaan, kunnon liemeen! 🙂  Lisää hyötyä, ravinteita ym. mitä liemeen liittyy, löydät tästä.

Mutta ohjeeseen, eli naudan isoista luista voit keittää monta kertaa lientä. Keittämisen jälkeen voit laittaa luut pakkaseen ja käyttää niitä uudelleen, kunnes ne alkavat pehmenemään. Eikä todellakaan tarvitse mitään prosessoituja kuutioita ostaa enää! Laitan tähän myös helpon omatekoisen naudanfondin ohjeen, sillä saat aikaan taivaallista ruokaa! 🙂

Tarkkoja mittoja tähän ei tarvita, koska liemen keitto on oikeasti niin helppoa!

Naudan luuliemi ja fondi

n. puoli kattilallista luita / kattila (luomunautaa)

vettä kunnes luut peittyvät

1-2 rkl valkoviinietikkaa per kattila (ei välttämätön, mutta auttaa ravinteita irtoamaan paremmin)

(suolaa valmiiseen liemeen)

Laita luut kattilaan ja lisää vettä jotta peittyvät. Lisää etikka. Kun vesi kiehuu, laske lämpö pienimmälle ja anna kiehua PITKÄÄN kannen alla. Aikaa tähän menee jopa 18-24h, mutta on se niin hyvääkin.

Lisää vettä keittämisen aikana, mikäli veden pinta laskee. Tämä ei vaikuta lopputulokseen.

Kun liemi näyttää hyvältä ja aikaa on mennyt vähintään 12h, niin nosta luut pois, jäähdytä ja pakasta seuraavaa käyttöä varten. Lisää lihaliemenä käytettävään liemeen suolaa, mutta HUOM! Jos aiot tehdä fondia, niin älä lisää suolaa vielä!

Liemi on valmis esim. lihakeittoon sellaisenaan, tai vaikka kastikepohjana. Tälläistä lientä käytetään mm. ranskassa alkuruokana, niin arvostettu ja hieno ruoka se on. Kannattaa siis tehdä samalla isompi satsi.

luiden keitto

Naudanfondi

N. 1,5 – 2l valmista lihalientä (saa olla mukana luukin)

1 porkkana fondi aineet

1 varsi selleriä

1 sipuli

10 kokonaista pippuria (musta, valko,mauste…)

2 laakerinlehteä

suolaa

Paloittele kasvikset karkeasti ja lisää liemeen mausteiden kera. Keitä kattilassa n. puoli tuntia, siivilöi pois kasvikset, mausteet ja mahd. luu.

Jatka liemen keittämistä keskilämmöllä, kunnes jäljellä on sakempaa, kastikemaista lientä alle puoli litraa, n. 2-3 dl.

Lisää suolaa maun mukaan. Valmista fondia voit käyttää esim. kastikepohjana lisäämällä sitä vaikka kerman joukkoon.

naudanfondi

Ei muuta kuin maukkaita hetkiä keittiöön!

Teemu

 

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Lihaliemi ja fondi luista

  1. Päivitysilmoitus: Kaikki käyttöön naudasta | thetki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s