Valmistautuminen Ruoka 2013 -messuille: Valokuvaajan näkökulma

Tässä vielä vieraileva blogikirjoitus, koskien Ruoka – 13 messuja. Tällä kertaa valokuvaajan silmin!

”Olen tuntenut Teemun vasta muutaman kuukauden, mutta sen aikana T*mun kastikkeesta on tullut ehdoton vakiotuote jääkaapissamme. Teemu kyseli vähän aika sitten voisinko ottaa ruokamessuesitteestä varten kuvia T-mun kastikkeella tehdystä ateriasta, niin totta kai suostuin mielelläni!

Nimeni on Gilbert Ludwig, sveitsiläinen maahanmuuttaja, kotiutunut Jyväskylään jo vuodesta 1994. Olen ammatiltani valokuvaaja (VAT), mutta alun perin olen Riista- ja populaatioekologiaan erikoistunut tutkija. Alan töitä kun ei ole, niin teen mitä olen rakastunut jo teini-iästä lähtien, otan valokuvia. Väärin: TEEN valokuvia. Erikoisalani ovat häät ja tilaisuudet, muotokuvaus miljöössä ja studiossa, ja erityisesti nuorten urheilijoiden action-kuvaus. Töihini voi tutustua tässä: www.ambientscapes.com

Ruokakuvaus ei siis kuuluu erikoisalaani. Se on itse asiassa mielenkiintoinen seikka, sillä valokuvauksen, kuin myös kokkaamisen harrastus alkoivat kumpikin ylä-asteen viimeisenä vuosina. Jostain syystä en koskaan yhdistänyt näitä kahta.

Ammattitason ruokakuvaus on erittäin tarkkaa puuhaa, niin ruoan valmistuksen kuin kuvaamisenkin kannalta. Kuvassa ruuan on näytettävä houkuttelevalta ja esteettiseltä, usein niin, että tuote on kuvassa selvästi paremman näköinen kuin se oikeasti on. Esimerkkinä hampurilaisravintoloiden kuvat. Klassinen kebapkioskin ateriakuva taas on sellainen, ettei se välttämättä ole kovin houkutteleva. Kuvattu suoraan ylhäältä, usein liian kovalla valolla.

Nykyisin ruokakuvauksissa ”vintage” ja ”retro”ovat kova sana, kuten monella muullakin valokuvauksen osa-alalla . Ohut syvyydenterävyys, tunnelmallinen miljöö, luonnonvalo, hieman desaturoituja värejä, filmimäisyys, epätavallisia kuvakulmia. On olemassa ohjelmia laidasta laitaan jotka tekevät kuvista retro- ja vintage-tyylisiä. On se hassua, reilu 10 vuotta tapeltiin (ja tapellaan vieläkin) milloin digi-kennojen tuottamat kuvat ylittävät filmikuvien laadun, ja nyt kun näin oikeasti on, niin käsitellään digikuvia filmi- ja retromaiseksi. Mutta myönnän että itsekin tykkään retro-tyylistä.

T*mun ateria annoksesta haluttiin tavallaan myös sitä retrotyyliä, mutta hienomman miljöön puutteessa päätin tehdä sen studiokuvana. Tarkoitus oli myös että ruoka, sen koostumus ja houkuttelevuus tulisi mahdollisimman hyvin esiin, ilman mitään ylimääräistä sen ympärillä. Less is more.

Kuva otettiin kiiltävällä mustalla vinyylilevyllä. Päävalo tule takaa vasemmalta isolla softboksilla (Elinchrom Deep Octa) ja edestä oikealla valo on heijastettu nelikulmaisella heijastimella. Setup on hyvin yksinkertainen ja toimiva. Koko aterian kuvaamiseksi valittiin perinteinen kuvakulma ja pieni aukko. Lähikuva taas on otettu close-up linssillä suuremmalla aukolla. Tarjoilu-lautanen on ehtaa englantilaista 60-luvun Wedgewood posliinia, ja mustan taustan kanssa kuva on, kuten Teemu mainitsi, hyvin retro-henkinen ja voisi olla 60-70 luvun huippuravintolan ruokalistalta. Lautasen vihreä viinilehti-kuviot sopivat hyvin annoksen korianterilehtien kanssa. Kuvan retrotyyli johtuu näistä valinnoista, jotka on tehty ennen kuvaamista. Kuvien jälkikäsittelyä on hyvin vähän. Ruoka-Messuja varten 1-2 kuvaa tulea T*mun Kastikkeen esitteeseen, ja esitteen suunnittelee Miia Huttu (www.omituinendesign.com)

Kuvauksen paras osa tuli niiden jälkeen: syöminen. Annoksia Teemu toi sen verran että saatiin kaikki kolme nautiskella sitä legendaarista riivittyä possua T*mun kastikkeella. Täytyypä itse joskus kokeilla ohjetta.

Suosittelen lämpimästi tulemaan 23.-24.4. Jyväskylän Ruoka-Messuille maistelemaan T*mun kastiketta, ja varmasti paljon muutakin.”

2013-03-07 T-BBQ 023

2013-03-07 T-BBQ 059

2013-03-07 T-BBQ 123

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s