Miksi terveys ei kohene kevyttuotteilla?

Ikäviä uutisia kaikille, jotka ajattelette kasvirasvojen ja rasvattomien tuotteiden olevan hyväksi tai niiden olevan jopa terveellisiä. Sillä sitä ne eivät ole. Päinvastoin, tästä asiasta olen jaksanut jo kirjoitella aiemminkin, mutta nyt vasta olen saanut mielestäni riittävästi lisätietoja.

Pääsiäisen ajattelin viettää rennosti maalla ilman ajatustakaan blogista ja ravinnosta, mutta reissu osoittautui mitä parhaimmaksi tietojen keruun kannalta. Aikani kuluksi lueskelin mm. muutaman kirjan:

Mats-Eric Nilsson: ”Aitoa ruokaa”.

Taija Somppi ja Jani Somppi: ”Parantavat rasvat”.

”Aitoa ruokaa” kertoo hyvin syvällisesti ja selkeästi prosessoidun ja keinotekoisen ruuan maailmasta kaikkine lisäainesotkuineen, mutta antaa lisäksi hyvää mietittävää monesta arkisesta ruuastamme, joita pidämme hyvinä ja puhtaina. Meitä sumutetaan koko ajan ja kovaa myös erilaisilla väitteillä ja muilla sloganeilla. Kirjan kirjoittaja on tehnyt myös tunnetun teoksen ”Petos lautasella”, kannattaa tutustua molempiin!

”Parantavat rasvat” ovat mielestäni PAKKOlukemista kaikille, jotka ovat huolissaan kolesterolista tai joiden läheisille on määrätty kolestrolilääkkeitä. Toinen kirjoittaja on sydänkirurgi, joten luulisi tietoa olevan enemmän kuin tälläisillä harrajastabloggaajilla kuten minulla. Lukekaa, kyseenalaistakaa, kokeilkaa, havannoikaa. Siinä omat ohjeeni. Erilaisia lähteitä on hyvä tutkia.

Enemmän kuin mielenkiintoista! Ja vartokaas tätä:

Maaliskuun 2013 Suomen Kuvalehden numerossa oli artikkeli 103-vuotiaasta mummosta, joka oli nykymittapuun mukaan ”teräsmummo”. Vain koska ei makaa dementikkona ja sairaana sängyn pohjalla. Miten tähän oikeasti on tultu? Miksi vanhuus on synonyymi pahalle, muisti – ja vaikka mille sairauksille, mautonta ”terveellistä” laitosruokaa, särkyjä, kipuja, lääkkeitä pilvin pimein…ja ennen kaikkea, miksi tämä vanhus ei tätä listaa juuri edusta?

Muutamia syitä: Mummo ei suostunut syömään teollista leipää, vaan teki leivät mieluummin itse. Marjoja mummo käy edelleen keräämässä ja syö niitä paljon. Lihat rouva ostaa rasvaisena ja luullisena, jotta saa maut ja ravinteet siitä. Samoin kalat hän ostaa tuoreena, ei mitään kalapuikkoja. Leivällä hän käyttäisi pelkkää voita, jollei se olisi niin kovaa. Tässä kohtaa nousi sääli, sillä tässä hän menettää paljon.

Mummon päivään kuului myös jumppa, joten kyllä ruokavalio, liikunta ja lepo ovat siis oikeasti tärkeitä asioita! Niiden tulkinta vaan taas on vähintään mielenkiintoista median ja virallisen tahon syöttämänä. (mielestäni nykyisistä laihdutusformaateista ainostaan ”olet mitä syöt Ruotsi” on vähän edes sinnepäin painonpudotusmielessä, vaikka sekin korostaa liikaa tauottoman hikoilun merkitystä, sillä sitä ei painonpudotuksen tarvitse oikeasti edes olla).

Kolesterolilääkkeitä mummo ei muuten syö, mikä onkin ehkä pelastanut (kirjaimellisesti) hänen henkensä ja muistinsa. (Lukekaa se parantavat rasvat, oikeasti).

Maa jossa ei tunneta laardia

Vaimoni siskon mies on autenttinen italialainen, joka rakastaa, tietenkin, aitoa italialaista ruokaa. Hän oli enemmän kuin innoissaan kun kerroin tekeväni laardia ja talia itse sian – ja naudanrasvasta. Hän melkein suuttui, kun luuli että heitän menemään laardin keitosta syntyvät ruskeat, paahtuneet ja rapeat lihaisammat palat. Sillä ne ovat suurta herkkua italiassa, niistä tehdään mm. pitsapohjaan perinteistä ruokaa pecorino-juuston kanssa.

Mikä muuten on näiden rasvaisten, ruskean rapeiden palojen nimi suomessa?! Mitään mainintaa ei tunnu löytyvän, paitsi laardi on possusta ja tali on naudasta/lampaasta. Paloille vaan ei ole nimeä suomeksi. Etkä usko mikä elämys on saada muuten laardista valmistettua piirakkaa, tai siinä keitettyjä ranskanperunoita. (Belgialaiset perunat perustuvat naudanrasvassa paistamiseen, siitä maku).

Lisäksi intoilimme hyvästä ilmakuivatusta kinkusta, naudan vastaavasta lihasta, possun rasvaisista makkaroista, sekä tietenkin salamista ja juustoista. Eli perinteisistä italialaisista ruuista. (TÄH?!?!?)

Italialaiset alkupalat

Missä ovat tomaatit, oliivit, rucolat ja ah aina niin ihana, poliittisesti korrekti oliiviöljy? No sepä se. Italian ruokakulttuuri on paikallista, viimeiksi mainittuja tuotteita käytetään toki koko maassa sekä paikallisesti enemmän kalaa ja mitä sattuu saamaan ja löytymään. Ruokavalio ei kuitenkaan perustu niille, vaikka sellaista meille syötetään. OIKEA välimerellinen ruoka perustuu täysrasvaisiin maitotuotteisiin – ja juustoihin, sekä eläinrasvaan makua ja terveyttä antamaan, yhdessä kasvisten, kalan ja leipien ym. kanssa. Oliiviöljyä käytetään tietenkin mutta varsinainen terveys tulee aivan muualta. Tasapaino ja kaikki ravinteet hyödyksi, siinäpä se.

Sisäelinruuat, luuliemet, laardi ja kaikki kertovat juuri tästä koko eläimen hyväksikäyttämisestä ravinnoksi. Mainitut ovatkin kaikkein ravinteikkaimpia osia eläimestä, liha on vain mukavan maukas sivutuote ja vain jos siinä on rasvaa.

Yltäkylläisyyden illuusio

Vaikka lähteitä en tähän nyt laittaisi, niin silti on olemassa arvioita, että suurin osa ihmisistä länsimaissa kärsivät jonkinasteisesta aliravitsemuksesta ja tulehdustiloista sekä suoliston bakteerikannan huonosta kunnosta. Tämä on varsin uskottavaa. Oireisiin kuuluvat erilaiset vatsavaivat, väsymys, ärtyneisyys, mielialojen nopeat vaihtelut, levottomuus, lihaskrampit, jatkuvat flunssat…listaa riittää.

Se, että itse en ole sairastanut esim. flunssaa tämän vuoden puolella, ei kerro vielä yhtään mitään. Tavallisesti sellaisen toki sairastan ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Tätä on hauska seurata ja katsoa mitä tapahtuu.

Mutta lisäksi kolmessa kuukaudessa vyötäröltä on hävinnyt rasvaa, toki muualtakin vaatteista päätellen, sekä iho tuntuu ja näyttää paremmalta, mutta lisäksi olo on virkeä, tyyni ja LOISTAVA. Kyllä. Jollei ihminen koskaan ”virkisty solutasolla”, kuten Jaakko Halmetoja sanoo, niin hänellä ei ole käsitystä miltä se voi ja tuntuu. Kun tunnet olevasi ravittu, niin ei parempaa oloa voisi olla. Oikeasti.

Vastuskyky lähtee liikkeelle suolistosta. Täällä tulee olla oikea, hyvä bakteerikanta, jotta pahat bakteerit eivät pääse jylläämään. Näin karkeasti sanoen. Juuri tähän bakteerikannan hyvään tasapainoon vaikuttavat ns. probioottiset tuotteet, kuten hapanmaitotuotteet sekä erilaiset hapatetut kasvikset. Kuten hapankaali. Ei suinkaan sokerilla maustetut, prosessoidut maito”tuotteet” laboratorioissa kasvatettuine bakteereineen, joita myydään kovaan hintaan kaupoissa. Niistä ei ole mitään apua muutenkaan, jollei niitä syö useita. Jos sittenkään.

Epäsuotuisasti vaikuttavat elimistöömme antibiootit sekä myös e-pillerit. Nämä lamaannuttavat elimistöstä hyvän bakteerikannan pitkäksi aikaa, mutta myös lisäävät paljon vitamiinien tarvetta, kuten A, B, C, D ja K. (lähde: Parantavat rasvat). Eipä tästä paljoa ole yleisesti tietoa annettu!

Niinpä varsinkin kaikki naiset: Kiinnittäkää enemmän huomiota ruokavalioonne, älkääkä oikeasti uskoko virallisia suosituksia, varsinkaan mediaa ja kaikkea mitä lääketeollisuus kertoo!!

Mistä lähdin itse liikenteeseen?

Niin, mikä sitten ihmiselle on se paras ruokavalio? Itselleni sopivimman tutkiminen lähti käyntiin oikeastaan parin vuoden takaa jo, kun A.W.Yrjänä kolumnissaan kehui veriarvojensa olevan kunnossa ja silti hän söi rasvaista possua ja kaikkea rasvaa hyvillä mielin. Tämä vaikutti silloin ”ylimieliseltä”, kun itse taistelee kolestroliarvojen ja verenpaineen kanssa ja syö salaattia. Niin, miksei olo ole hyvä, vaikka syöt lautasmallin mukaisesti, käytät kasviöljyä ja yrität parhaasi mukaan välttää herkkuja, vaikka tekee niin pirusti niitä mieli. Himosin paljon olutta, suklaata, jäätelöä ja ennen kaikkea rasvaista, paistettua lihaa. En tajunnut tämän johtuvan aliravitsemuksesta ja sokeririippuvaisuudesta.

Pitkän aikaa en tehnyt mitään asialle, paitsi lueskelin satunnaisesti juttuja joka puolelta. Nyt kolmen kuukauden jälkeen uuden elämän aloittamisesta minulle, siis minulle, suurimmalle lihan ystävälle, on aivan sama onko pääsiäisenä tarjolla iso kasa paistettua lihaa!! Tätä ei voi uskoa kukaan, kuka minut tuntee. Rakastan kyllä lihatuotteita, paistan toisinaan Kuvalan lihan pekonia, sekä munia mielelläni sen rasvassa. Nyt tein naudanverestä veripalttua sekä ostan usein maksaa ja kalaa. Hyvä maku perustuu lähinnä rasvaan, joten siksi nautin ne rasvassa paistettuna, mutta määräksi riittää hyvinkin pieni määrä, koska maha tulee täyteen helposti. Mistä se johtuu?

No, kuten aiemmin olen tuonut esiin, niin itse hapatetut kasvikset ovat huikean ravitsevia ja samalla siis täyttäviä. Yhdessä rasvan ja vaikka hapanleivän kanssa. Mitä ravinteikkaampaa ruokaa syöt, sitä nopeammin tulet täyteen. Ja tämä on fakta. Jollei hormonejasi häiritse jatkuvasti sokeri, keinomakeutusaineet tai muu teollinen roska, niin kylläisyyttä on enemmän kuin helppo kuunnella ja ymmärtää.

Yksinkertaiset ohjeet:

Vaihda rasvattomat tuotteet täysrasvaisiin. Nauti rasvaista lihaa ja paista oikeaa kalaa rasvassa. Tällä muutoksella saat hillittyä makeannälkää. Luovu kasvirasvasta tyystin. Käytä voita, kermaa, laardia…tulee hyvä mieli lisänä.

Vaihda tehotuotetut, mauttomat tomaatit, salaatit ja kurkut ym. luomuun. Näissä on paljon enemmän ravinteita, kylläisyys kasvaa nopeammin. Voit korvata ne myös esim. luomukirsikkatomaateilla, avokadolla, sellerillä, pinaatilla, lehtikaalilla ja yrteillä. Nämä sisältävät enemmän ravinteita. (eri väristen kasvisten hyödyistä myöhemmin)

Luovu sokerista lähestulkoon kokonaan, tarkoittaa myös ylimakeiksi jalostetuista hedelmistä. Käytä hunajaa makeuttamiseen, C-vitamiinia saat myös esim. aidosta hapankaalista muiden terveysvaikutusten lisäksi. Nauti neitsytkookosöljyä ja oikeata, aitoa voita.

Älä käytä mitään prosessoitua ruokaa tai lisäaineita. Nämä häiritsevät hormoneja ja aiheuttavat jatkuvaa nälkää ja useita muita haittavaikutuksia. Huomaat eron pian olossasi. Tee ruoka itse, mikäli et saa riittävän ravinteikasta ruokaa mistään.

Noilla ohjeilla pääsee helposti alkuun kohti parempaa oloa ja terveyttä!

IMG_2732

Teemu

Mainokset

6 thoughts on “Miksi terveys ei kohene kevyttuotteilla?

 1. Jotenkin tuo kolahti! En kyllä luovu italaialaisesta neitsytöljystä, joka tulee salaatteihin. Florat ja keijut voisin heittää roskiin samointein. En mitenkään tavoittele sadan vuoden ikää, mutta nuppini haluaisin pitää kunnossa loppuun asti. Niin, kukapa ei haluaisi. Isäni sairastui jonkinasteiseen vanhuudendementiaan 83 -vuotiaana ja äiti on hoivakodin demeosastolla Alzheimeri kaverinaan.

  • Kiitos! Hienoa jos ajatuksia toi esiin. Oliviiöljy on mukava mauste, itse käytän sitä toisinaan. Teolliset kasviöljyt todellakin voi heittää pois, miel. olla valmistamatta.
   Itse en halua uskoa, että edes elämän ehtoopuolella meidän tulisi olla riippuvaisia isosta kasasta lääkkeitä. Tähän itse yritän tähdätä! 🙂

 2. Teolliset kasviöljyt? Siis mitkä? Kasviöljy on kasviöljy on kasviöljy ja ainahan ne valmistetaan teollisesti, yleensä puristamalla.
  Elämän ehtoopuolen edellytykset ovat meillä itse kullakin vähintään yhtä riippuvaiset geeneistä kuin ravinnosta. Mikään ravinto ei auta, jos on saanut syntymäarvonnassa kelvottomia geenejä.
  Tuli vaan mieleen että voisitko valottaa vähän lisää taustaasi, koulutustasi (oletko ehkä terveystieteen tai ravintotieteen maisteri tms) ja elintarvikealan kokemustasi jotta postaukset saisivat vähän lihaa luiden ympärille. Haluaisin mielelläni tietää mikä tekee bloggarista jonkunlaisen ravintogurun.

  • Hei! Kiitos kommentista!
   Teollisilla kasvirasvoilla tarkoitan rypsi – rapsi, auringonkukka, maissi, soija ja kaikki muut öljyt, joita on alettu valmistaa viimeisen 60 vuoden aikana suuressa määrin todella kuumissa lämpötiloissa, päinvastoin kuin perinteiset kylmäpuristetut, kuten oliivi – tai avokadoöljy. Ensin mainittujen soveltuvuus ihmiselle on vähintään kyseenalainen, tai oli mikä oli, oma oloni on 100% vähintään parempi ilman niitä.
   Mitä tulee geeneihin, niin uskotko todella että lukuisat teollisena aikana ilmaantuneet taudit ovat vain ”huonoa geeniperimää”? Tällä väitteellä on uskoteltu koko kansan olevan soveltumaton käyttämään eläinrasvaa missään muodossa, mutta on erikoista miten täällä on pärjätty ilman sukupuuttoon kuolemista hyvin nuorella iällä jo näinkin pitkään.
   Syöpään ja moneen muuhun asiaan vaikuttaa ennen muuta ruokavalio ja ympäristö.
   Jos lukisit huolella tekstin, löytäisit sieltä kohdan, jossa mainitsen olevan vain tavallinen terveydestä kiinnostunut kansalainen, en suinkaan terveysguru, tai lääketeollisuuden kasvattamana terveysammattilainen.
   Tutkin erilaisia lähteitä paljon ja ennen kaikkea kuuntelen ja seuraan ihmisten oloa, sekä omaani. Se on huomattavan paljon parempi nyt, mitä oli ennen. Vain niillä muutoksilla, joita mainitsin.
   Jokainen on vastuussa omasta itsestään, siksi myös annoin ”omat ohjeeni”, eli kyseenalaista, tutki, lue ja kokeile. Sen enempää tavallisena ihmisenä ei pysty tekemään.
   Suosittelen lämpimästi perehtymään mm. Weston Pricen tutkimuksiin, sekä lääkäreihin Taija Somppi, Antti Heikkilä ja Olli Sovijärvi. Kaikki oikeat ammattilaisetkaan eivät tee niinkuin lääketeollisuus käskee.
   Teemu

 3. Olen osittain samaa mieltä kirjoittajan kanssa, mutta itse olen vegaani, joka on aina syönyt mahdollisimman paljon luomua, mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa ja PALJON RASVAA siis kylmäpuristettuja luomuöljyjä plus pähkinöitä, siemeniä, avocadoja… olen hyvin hoikka mutta kuitenkin sopivan lihaksikas naiseksi. Kasvisruokavalio tai lähes kasvisruokavalio on ekologisempi ja eettisempi vaihtoehto kuin lihaa, maitoa yms sisältävä ruokavalio. On outo lähtökohta jos miettii vain omaa hyvää oloa eikä ajattele ympäristöä ja muita tuntevia olentoja. Oikein koostettu vegaaniruokavalio sopii kaikille, mutta ei siitä kyllä ihmisen terveydelle haittaa ole jos siinä ohessa syö hieman (paino sanalla hiema!) eläinkunnan tuotteita: eläimille siitä kyllä on haittaa.

  • Kiitoksia paljon palautteesta!
   Olen yrittänyt tätä asiaa tuodakin esiin enemmän, mutta siis ehdottomasti korostan, että itse LIHAA tulisi syödäkin vähemmän. Niin itsekin teen.
   Lähtökohtaisesti syön vain luonnonmukaisesti kasvatettua lihaa, tai riistaa ja luonnon kalaa. Mitä paremmin kasvatettu eläin, sitä ravinteikkaampi se on. Esim. naudanlihaa ostamme porukalla tilalta, jossa ne saavat olla ympäri vuoden vapaana, syödä ja olla kuten haluavat. Poikiminen tapahtuu samassa paikassa, poikaskuolleisuus on olematon. Tiloilla voi käydä ja tarkistaa eläinten olot ja ruokinnan, niin tietää mitä syö. Tätä filosofiaa noudatan itse.
   Possua ostan pikkukaupasta, se tulee tilalta, jossa niillä on varmasti tilaa, sekä ne syntyvät ja lähtevät sieltä, joten kasvatus on hyvää.
   Broileria en syö ollenkaan, jollei sitten 1 x vuodessa joku erikoistapaus tule, niiden kasvatus ja tuotanto, kuten tehotuotanto muutenkin, on erittäin huono asia joka tulisi lopettaa.
   Naudasta saa 25-30L / pv maitoa, maidontuotannon jälkeen siitä saa 250-300kg lihaa, ravitsevia luita ja rasvaa, sekä veren ja sisäelimet. Mielestäni se on erittäin paljon, joten sen sijaan, että ihmiset syövät vain paistia ja filettä ja loput menee roskiin tai minkin ruuaksi, niin sen sijaan koko eläin tulisi syödä. Tällöin voisimme hyvin tulla toimeen em luonnonmukaisella kasvatuksella ja voisimme lopettaa tehotuotannon. Sillä eikös juuri tehotuotanto mainita usein syyksi alkaa kasvissyöjäksi?
   Itsekästä tämä ei mielestäni siis ole, vapaana kasvavien kanojen munia ja raakamaitoa kun saa, niin niillä pärjää aika hyvin. Eläimen rasvaa käyttää pitkään keittiössä, sekä luista voi keittää lientä monta kertaa.
   Itse asiassa, USA:ssa on paljonkin vegaaneja alkanut syömään luonnonmukaisesti tuotettua lihaa, tai lihatuotteita (liemi), terveydellisistä syistä. Siellä on pitkän ajan kokemuksia pelkästä vegaanisesta ruuasta. Toiseksi: Vaikka syön toki avokadoja ym. ulkomailta tulevia, niin uskon kuitenkin, että perusruokavaliomme tulisi koostaa etupäässä ympäriltämme saatavilla raaka-aineilla. Siksi en oikein ymmärrä kasvisruokaa, koska suurin osa useimpien kasvissyöjien raaka-aineista tuotetaan jossain hyvinkin kaukana.
   Teemu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s