Viinien sulfiiteista ja niiden vaikutuksista allergisoivasti

Mikäli juot mielelläsi viinejä, mutta ne tuntuvat aiheuttavan allergisia oireita tai muuta vastaavaa ikävää oloa, niin kannattaa lukea tämä.

Mutta ensin: Viimeisin postauksen kevyttuotteista sai aikaan paljon liikettä. Ja hyvä niin. Kerron myöhemmin lisätaustoja tuolle, lähteitä ja muita sen sellaista.

Mutta yksi asia on varma: Yksikään ihminen ei tiedä tasan tarkkaan mitä kehossamme tapahtuu. Piste. Ei lääkäri, ei kirurgi, ei fysioterapeutti, homeopaattihoitaja, guru tai hengellinen johtaja. Miljoona bakteerit, entsyymit ja lukuisat hormoonit ja ennen kaikkea niiden yhteistyö syömämme ruuan kanssa on edelleen mysteeri.

Näin voimme vain aivan aidosti luottaa omaan oloomme, kuinka itse tunnemme asiat kehossamme. Toki on olemassa hienoja suosituksia, joista noudatan itse muutamia, vain oman oloni tähden. Eräs niistä on täysrasvaiset, luonnolliset tuotteet. Niiden vaikutus on ollut enemmän kuin suotuisa; painonlasku, makeannälän häviäminen, sekä maitotuotteiden nauttimisen jälkeen ei tunnu lima nousevan kurkkuun koko ajan, itse asiassa ei enää ollenkaan. Näistä lisää myöhemmin.

Sillä tämä päivitys liittyy nyt samanlaiseen asiaan, eli miksi viinin juonti tekee itselleni allergisen olon ja vaikutuksen kehoon? Monelle muulle myös varmasti, eli silmät ja kasvot ”turpoavat”, sekä nenä valuu, päätä särkee yms. kuten allergisessa reaktiossa. Olen ihmetellyt tätä asiaa aika pitkään jo, luomuviinillä tai hinnalla ei tunnu olevan väliä. Mistä tämä johtuu?

En tiedä, onko tällä vaikutusta viinin aiheuttamaan migreeniin, mutta kannattaa kokeilla alla olevia viinejä, joita saa Alkosta ainakin tilaamalla.

Kaikille tämä sulfiittien nauttiminen ei ole ongelma, mutta jos tämä on tuttua sinulle, niin lue tämä ote Mats-Eric Nilssonnin kirjasta ”Aitoa ruokaa, väärentämättömän ruoan opas”. (ATAR 2010)

Viini

”Viineihinkin on muutama vuosi sitten alkanut ilmaantua tekstiä, joka jossain määrin muistuttaa tuoteselostetta. Jos tuote sisältää rikkidioksidia yli 10 milligrammaa litrassa, pitää pakkauksessa olla merkintä ”sisältää rikkidioksidia” tai ”sisältää sulfiitteja”.

Mutta suuri totuus, joka voi olla vaikea niellä monille pienille kuin suurille viinintuntijoille, on että useimmat viinit altistetaan monille kemikaaleille ja prosesseille, jotka eivät ainoastaan pidennä säilyvyyttä, vaan myös vaikuttavat väriin ja makuun.”

 ”Viinin raikkaus, kuplivuus on saatu aikaan lisäämällä viiniin hiilidioksidia valmistusvaiheessa, tai viinin tanniinin maku voi olla lisätty keinotekoisesti maapähkinöiden sisäpuolella olevasta ruskeasta kalvosta uutetulla aineella. Näistä ja muista manipulointimenetelmistä viiniala ja viinikirjoittajat yleensä vaikenevat”.

”Rikkiyhdisteet tuottajien on pakko ilmoittaa kuluttajalle, koske ne voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyysreaktioita jo aika pieninä määrinä.”

”Mitä sulfiitit sitten saavat viinissä aikaan? Rikkiyhdisteitä on käytetty kaikkina aikoina estämään viinin hapettumista ja muuttumista samalla tavalla kuin omena muuttuu ruskeaksi, kun se joutuu tekemisiin ilman hapen kanssa. Lisäksi ne estävät villihiivan kasvun ja maitohappobakteerien kehittymisen hallitsemattomasti.”

”Rikkidioksidi (E220), jota useimmiten lisätään erilaisina sulfiitteina (E221-E228), vaikuttaa myös makuelämykseen. Viininvalmistaja käyttää hyväkseen näitä lisäaineita sitoakseen happoja ja niin sanottuja aldehyldejä eli vähemmän toivottuja hajuja ja makuja”

”Punaviini säilyy luonnostaan paremmin ja sisältää siksi yleensä vähemmän sulfiitteja kuin valkoviini, ja makeissa viineissä niitä on enemmän kuin kuivissa. Sulfiitin määrä riippuu joko rypälelajikkeesta, hygieniatasosta ja valmistusmenetelmästä. Laatikkoviineissä on kuitenkin yleisesti ottaen enemmän rikkiä, koska pakkaus edellyttää viiniltä parempaa säilyvyyttä”.

”Luomuviinejä ei karkeasti ottaen ole olemassa. Sitä vastoin monia valmistetaan luonnonmukaisesti kasvatetuista rypäleistä. Sellaisen viinin tuottaja voi kuitenkin sadonkorjuun jälkeen käyttää suunnilleen samoja prosesseja ja kemiallisia käsittelyjä, esimerkiksi lisätä myös sulfiitteja, kuin tavanomaisen viinin valmistajat. Sulfiittipitoisuudet ovat luomumerkityissä viineissä kuitenkin yleisesti ottaen pienemmät. Mm. Ranskassa on syntynyt vastarintaliike viinintuotannon pitkälle vietyä teknistymistä ja kemikalisoitumista vastaan. Liikkeen jäsenet sanovat viinejään luonnollisiksi, ja niitä ei saa käsitellä minkäänlaisilla kemikaaleilla eikä myöskään suodattaa”.

Elikä näin. Vaikuttaa, että myös luonnollisena pitämme viini onkin aikamoinen ”pikaruoka”, eikä hieno luonnontuote puutynnyrissä kypsymässä. Samoin tunnistan kyllä tuon halvan ”tonkkaviinin” fiiliksen, eli silloin olo on kaksi kertaa tukkoisempi.

Yritin käydä omassa Alkossa läpi eri maiden ja eri hintaluokkien viinejä, ja jokaisessa oli sama teksti ”sisältää sulffiiteja”. Tilausvalikoimassa löytyy kahta erilaista viiniä, joissa on merkintä ”ei lisättyä sulfiittia”. Tämä siis Jkl:n Alkossa.

Toinen viini on ranskalainen, jonka nimeä en muista valitettavasti enää. Hintaluokka 15e. Kuvassa alla on Italialainen ”Insieme”, jota tilasin ja joka on myös luomurypäleistä tehty. Hinta 10e luokkaa, joten kovin kallis ei onneksi. Lisätty sulfiitti pullon etiketin mukaan tarkoittaa, että valmistaja ei ole lisännyt missään vaiheessa sulfiittia viiniin, vaan viinissä on hivenen käymisteitse syntyvää luonnollista sulfiittia. Suosittelen! 🙂

Maku on erinomainen!

Sulffiititon viini

Teemu

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Viinien sulfiiteista ja niiden vaikutuksista allergisoivasti

 1. Kiitos arvokkaista tiedoista! Erityisesti pisti silmään maapähkinöiden sisäpuolelta uutettu ainesosa. Maapähkinähän pitää ilmoittaa tuotteissa. Ilmoitusta ei näy. Kuinkahan kalvoa on uutettu ja onkohan sitä käsitelty? Hyvää tietoa sulfiiteista myös.

  • Hei! kiitos viestistä! 🙂
   Samaa pähkinä-asiaa pohdin myös, pakkohan se olisi mainita, jos aine on yhtään samaa mitä tavallinen pähkinä. Joillekin se on hengenvaarallinen kuitenkin.
   Pitäisi etsiä lisätietoa jostain.

   Teemu

  • Kiitos Sarkkis (tai mikä taiteilijanimi tämä onkaan, kasvottomalle kriitikolle on vaikea vastata).
   Onnistuin paremmin kuin hyvin postauksessani, eli ihmiset alkaisivat tutkia ITSE enemmän asiaa, jonka olen huomannut itse ongelmaksi itselleni.
   Johtopäätös tästä oli, että viinissä jokin aiheuttaa allergisen reaktion, mikä se on ja mitä voimme kokeilla ja tehdä asialle.
   Esiinnyinkö asiantuntijana? Laitoin pätkän kirjasta, jonka havaitsin hyväksi ja joka tuntui selittävän asiaa. Arvostele kirjan kirjoittajaa mielummin.
   Kokeile muuten lisätä ruokavalioon B12 – vitamiinia, olen kuullut Sally Fallonilta, että se aiheuttaa ärtyneisyyttä. 🙂

   Kaikkea hyvää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s