Tee itse: Hapankaali

Kaalia ja suolaa. Siinä se. Sen helpompaa ohjetta ei voi olla suhteessa ravintoarvoihin ja herkullisuuteen.

Kuumentamatta valmistettu eli pastöroimaton hapankaali sisältää suoliston hyvinvoinnille hyödyllisiä maitohappobakteereja, ruoansulatukselle tärkeitä entsyymejä sekä runsaasti C-vitamiinia. Eli tämä on sitä raakaruokaa parhaimmilllaan ilman raakojen kasvisten aiheuttamia ruuansulatusongelmia.

Itse olen syönyt muutaman kuukauden tätä herkkua melkein joka päivä. Se menee helposti sellaisenaan, tai smetanan kanssa aivan taivaallista. Helposti siitä saa myös haudutettua esim. sipulin, luuliemen ja pekonin kanssa loistavan lisäkkeen makkaralle! Myös piiraita, munakkaita tai melkein mitä vain herkkua saa tästä helposti.

Itse teen tätä kerralla muutaman kaalin verran, josta riittää pitkäksi aikaa napostella.

Hapankaalin valmistus kotona

tarvitset:

1 kaalinpää, kotimainen (n. 2kg)

2-3 tl suolaa (puhdasta suolaa)

lisäksi:

raastin

leikkuulauta + veitsi

kannellisia säilöntäpurkkeja (muovinen kannellinen astia menettelee myös)

Leikkaa kaalista pieni pala kantaa pois. Poista päällilehdet ja heitä ne pois.

Tässä vaiheessa yleensä kehoitetaan halkaisemaan kaali, poistamaan kanta ja huuhtelemaan kaali. Itse en tätä noudata, koska ostan yleensä kotimaista lähitilan kaalia, jolloin luotan ulkoisesti toteamaan ettei likaa näy. Sanotaan nimittäin, että huuhteleminen poistaa ravinteita monista kasveista, jollei niissä ole kuorta.

En poista kannasta kuin pienen palan, löysin vanhasta hapatuksen kirjasta vinkin, että kannassa on huikeasti ravinteita.

1. Eli kaali kannattaa leikata pitkittäin neljään osaan. Puoliksi ja puolikkaat puoliksi. Pehmeät päällilehdet voi leikata sellaisenaan silpuksi.

2. Raasta kantaosa hienolla terällä. Muut osat voit raastaa karkealla. Laita raaste isoon kulhoon.

hapank. tarpeet

3. Kun olet raastanut kaikki, lisää raasteelle 2-3 tl hyvää suolaa ja sekoita kevyesti. Anna nesteiden irrota kaalista n. puoli tuntia.

hapank. valmistus

4. Nosta raastetta kädelle ja purista siitä irti nestettä. Neste irtoaa aika hyvin. (itse leikkasin aluksi pelkällä veitsellä kaalin, jolloin se jäi liian karkeaksi ja nestettä ei juuri irronnut)

5. Laita puristettu kaali säilöntäpurkkiin ja tiivistä nyrkillä, puunuijalla tms. Jätä purkin yläosaan tilaa n. 5 cm ainakin. (ylemmässä kuvassa näkyy esimerkki).

6. Kun kaikki kaali on purkeissa, jää astiaan kaalista irronnutta hapatusnestettä. Lisää nestettä purkkeihin niin, että kaali peittyy ja nesteraja nouseen yli kaaliraasteen. HUOM! Kaali alkaa imemään nestettä takaisin, joten kovin kauaa nesteraja ei pysy raasteen yläpuolella. Tämä on normaalia, mutta nestettä pitää vain siis olla riittävästi. (JOS nestettä ei tule kaalista tarpeeksi, niin voit lisätä puuttuvan määrän vettä)

7. Laita kansi tiiviisti kiinni ja anna purkkien olla huoneenlämmössä 6-7 vuorokautta. Tämän jälkeen voit nostaa purkit jääkaappiin ja säilyttää niitä siellä, kaali on myös valmista syötäväksi tässä vaiheessa. (kuvassa alla näkyy kuinka kaali laajenee nesteessä, joten jätä tilaa kun täytät purkkeja)

hapankaali

hapankaali

VINKKEJÄ:

Voit sekoittaa kaalin joukkoon kasviksia ja juureksia, ne hapattuvat samalla. Hyvänä vinkkinä on lisätä n. 1-2 kynttä silputtua valkosipulia / kaali. Tämä antaa mukavan pikantin lisän kaalille ilman ylilyövää valkosipulin makua.

Nestettä itselläni jää melkein aina yli jonkin verran. Olen käyttänyt sen sipulille siten, että kuorin sipulin ja leikkaan sen puoliksi ja viipaloin. Viipaleet samanlaiseen hapatusastiaan, suolaa tl verran ja kaalin nestettä päälle. Anna hapantua pari päivää ja nosta pariksi päiväksi jääkaappiin. Tämän jälkeen sipulista tulee pehmeää ja maukasta.

Pikaruoka – ateria: Paista hyvää pekonia pannulla, paista pari luomumunaa sen rasvassa. Tarjoa hapankaalin ja hapanleivän kera voilla. Maistuu! 🙂

Teemu

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Tee itse: Hapankaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s