Mikä on vialla nykyisessä ravinnossamme ja liikunnassa?

Rasvatonta maitoa ja maitorahkaa/jugurttia. Hedelmäsosetta. Täysjyväleipää, vähärasvaista kalkkunaleikkelettä. Leivos ja irtokarkkia. Miksi kaikki edellä mainitut tekevät minulle pahan olon jo niiden ajattelemisesta, vaikka lista edustaa suurinta osaa kulutustottumuksistamme? Ah, niin terveellistä, tosin aika mautonta, siksi pienet herkuttelut sallittakoon, kyllähän ne karkit kuluvat tässä uudessa maraton-mega-ultra-super-hikirääkkijumpassa, jossa vedetään tuntikaupalla täysillä.

Ja paskat. Siinä lyhyesti mielipiteeni tästä kaikesta. Ja ei, en vastusta ruokaa tai syömistä, enkä varsinkaan liikkumista. Peräänkuulutan kohtuutta, koska jos ja kun ruokamme on riittävän ravitsevaa, emme tarvitse loputonta hikipiiskajumppaa ollaksemme hoikkia ja erittäin terveitä. Ihmistä ei ole luotu istumaan tai makaamaan, se on aivan totta, mutta ei sitä ole luotu myöskään juoksemaan päiväkaupalla putkeen – ei ainakaan näin ravinneköyhällä ruualla.

Mutta mitä olen lopulta oppinut syötyäni nyt viisi kuukautta aitoa ruokaa? Kuuntelemaan kehoa ja ymmärtämään sitä paremmin. En todellakaan täydellisesti, mutta silti. Ennen tiesin alkoholista sen verran, että siitä seuraa heikko olo seuraavana päivänä, mutta vointi ei ollut muutenkaan hääppöinen, joten mitä väliä.

Nyt tiedän jo etukäteen, mitä vaikutuksia alkoholi tulee tekemään keholleni, alkaen ruuansulatuksesta aina aivoihin ja sitä kautta nukkumiseen ja kaikkeen muuhun. Kovin hyvää se ei tee.

Olen tilassa, jossa en himoitse mitään ruoka-ainetta erityisesti, eikä mieleni tee mitään välipaloja, snacksejä tai mitään vastaavaa. Olo on tyyni, ravittu ja hyvä, näläntunne tulee sellaisena ”voisi tässä hyvinkin syödä” – tyyppisenä, eikä kiljuvana ”voisin syödä hevosen”. Rasva, suola ja makea maistuvat hyviltä, mutta eivät niiden teennäiset versiot, kuten kasviöljyyn tehty mikä vain ruoka, tai prosessoitu sokeri. Sokeri todellakin tekee riippuvaiseksi, sen tajuaa vasta päästyään siitä eroon. Kahdeksan tuntia voi olla aamupalan jälkeen hyvinkin syömättä, ilman että tulee mikään kiljuva näläntunne välissä. Eikä kyse ole ateriarytmityksestä.

Käsittely tappaa maidosta kaiken hyödyllisen ja ravitsevan, hiiva ja sokeri ovat leivässä myrkkyä, hedelmät ovat teknisesti sokeriksi jalostettuja, leikkeleet täynnä lisäaineita ja tehotuotettua, ravinneköyhää eläinrääkkäystä (jos tietää edes tehofarmin alkuperän), leivokset täynnä sokeria, prosessoitua viljaa ja karmeaa kasviöljyn (yleensä rypsi) pilaamaa höttöä, sekä irtokarkit ovat..hmm..ADHD ja diabetes samassa pussissa. Eli mitä iloa niistä on?

Mutta eikö nautitut kalorit ratkaise ja niiden kulutus? Ei se ihan niin yksinkertaista ole. Sokeri muuttaa ihmisen hormoneja. Siksi se tekee erittäin pahaa vahinkoa, varsinkin kun yleiset ruokasuositukset ovat lähinnä pelkkää sokeriksi muuntuvaa ruokaa. Hiilihydraatti tietenkin, mutta jopa proteiini saa haiman tuottamaan insuliinia, mutta esim. terveellinen eläinrasva ei tätä tee. Eli keho joutuu vähemmin hommiin, eikä haima rasitu. Tähän kun vielä lisätään esim. luonnonlaiduntavan naudanrasvan kaikki ravinne ja rasvaliukoiset vitamiinit, niin kyllä tulee hyvä ja iloinen olo. Ravitseva ruoka tekee iloiseksi, ja mikä tekisi paremmalle tuulelle kuin vaikka kunnon pekoni aamulla? Sokeriviili? Ei, ei todellakaan. HUOM! Tästä aiheesta kannattaa lukea sellainen kirja kuin ”Hormonidieetti” (Kaisa Jaakkola). Kirjassa muuten selviää, miksi rasvattomat maitotuotteet ovat jopa vaarallisia.

Karppaus muutti ihmisten ruokatottumuksia suosimaan enemmän lihaa. Se ei ole paras asia sekään, koska liha sulaa huonosti elimistössä. Enemmän tulisi hyödyntää kaikki ravinto eläimestä, siksi toistelen jatkuvasti tätä luuliemen ja rasvan merkitystä. Rasvassa, sisäelimissä ja luissa on kaikki eläimen ravinto. Rasvaa sanotaan ”vararavinnoksi”, miksi ihmeessä se nyt olisi niin paha asia?! Siksi toiseksi, ruuaksi riittää jo pelkkä luuliemi toisinaan, niin ravitsevaa ja täyttävää se on. Jos samaa yrittäisi vaikka lihaliemikuutiosta, niin ei todellakaan. Maksaa on suorastaan palvottu aikoinaan.

Meille väitetään koko ajan, että saamme ravintosuositusten mukaisesta ruuasta kaiken, ja siksi ravintolisiä ym. tulisi syödä vain tarvittaessa. Onko todella näin? Jos puretaan osiin vaikka tyyppillinen työpaikkaruokalan lounas:

Perunaa 2-3 kpl, vehnäjauhoon suurustettu lihakastike, salaatti, tomaatti, kurkku ja rypsiöljyyn tehty salaatinkastike. 2-3 palaa ruisleipää, rasvatonta maitoa. Kuulostaako tutulta? Eikös tässä ole kaikki ns. terveellinen samalla lautasella, varsinkin jos vielä laittaa margariiniä leivälle?

Okei, ensinnäkin peruna, salaatti, tomaatti ja kurkku ovat tehokasvatettuja tuotteita kuka ties mistä, joten niissä on murto-osa siitä ravinnosta, mitä missään luonnonkasvissa. Lähinnä pelkkää vettä, josta siitäkään ei kukaan takaa, mistä  vesi on peräisin. Ravinneköyhyys on jopa sitä luokkaa, että ravintoarvojen perusteella tomaatin ja tomaatin tulisi olla eri nimisiä.

Liha on myös jostain yleensä ulkomaiselta tehofarmilta, jossa eläimet eivät paljon päivänvaloa näe, sekä ne syötetään soijalla ja maissilla, jotka yleensä ovat vielä sitä pahinta myrkkyä, eli geenimanipuloitua. Joten tässä eläimessä ei ole käytännössä mitään ravinnetta sisäelimissä, luissa kuin rasvassakaan, saati lihassa, paitsi ehkä geenimuunnellun maissin ja soijan myrkyt, jotka tuskin mielletään ravinteeksi.

Margariini ja rypsiöljy (jota myös lihakastike sisältää) ovat taas ihmisille useimpien kotimaisten ja ulkomaisten asiantuntijoiden, lääkäreiden ja ravitsemusihmisten mielestä ihmiselle soveltumatonta roskaa. Kannatan. Rypsiöljy ei tee iloiseksi, naudanrasva tekee. (viitteitä rypsiöljyn vaarallisuuten en enää jaksa edes laittaa, lukekaa aiemmista postauksista)

Leipä on prosessoitua viljaa, joten on ihan sama mitä lajiketta se on. Lisäksi se on kohotettu teollisella hiivalla, joten se ylläpitää kehossamme hiivatulehdusta sekä aiheuttaa ruuansulatukselle ongelmia. Usein sisältää myös sokeria, joka onkin jo vanha tuttumme.

Eli mitä lopulta söit? Lautasellisen + salaattilautasellisen jotain, joka ei tasan ravitse, pidä nälkää tai tee muuta kuin sairaaksi pidemmän päälle. Lounas kello 11 (n. 3 -4 tuntia aamupalasta), ja eikös jo kahvitunnilla kello 14 ala vähän pullahammasta kolottamaan. Parit keksit kahvin/teen kanssa, ehkä leivos ja eikös jollain ollut synttärit viime vuonna, joten otetaan vielä jäätelöt päälle. Mutta sehän ei haittaa, pieni herkuttelu sallitaan kun on se mega-super-piiskajuoksujumppa illalla.

Illalla vielä puuroa ja pari leipäpalaa hedelmän kanssa, kun tuli niin liikuttua ja tarvitsee ravitsevaa kuitua. Jalkoja kramppaa ja maha vaan ei meinaa toimia, mutta kyllähän liikuntaa pitää harrastaa ja rasvaa välttää. Aivan. Magnesiumia kuluu kuntoillessa, sekä liika kalsium (älyttömän maidonjuonnin seurauksena) myös heikentää magnesium – tasapainoa. Siksi tulee kramppeja, sekä todennäköisesti myös se sydänkohtaus joku päivä, sillä magnesiumin puute on yhdistetty mm. sydänsairauksiin. Pillereistä ei paljon ole aina apua, koska ei ole mitään selvyyttä siitä, että synteettinen vitamiini tai muu ravintolisä edes imeytyisi ihmiseen.

Siksipä: Vihreitä kasviksia, siemeniä ja jyviä, naudan luuydinlientä ja kalasta keitettyä lientä, niin saat magnesiumia ruuasta suoraan. Kurpitsan siemenet ovat erinomaisia, kuorimattomina mieluummin. Liota yön yli ja nauti. Tätä keho tarvitsee ennemmin kuin pullaa tai pilleriä.

Tässä muuten lopuksi maukas ruoka, viipaloi munakoisoa ja paista naudanrasvassa (ehkä pekonin kanssakin hyvin menee). Lisää punasipuliviipaleita pannulle, paistele kunnes ne pehmenevät ja lopuksi silputtua valkosipulia ja sellerin lehtiä. Koristele itse tehdyllä tuorejuustolla. Loistava alkupala! 🙂

naudanrasvassa paistettu munakoiso.

naudanrasvassa paistettu munakoiso.

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s