Mistä johtuu makeannälkä ja vuosi ”oikeaa” ruokaa

Tämän postauksen olen halunnut tehdä jo pitkään. En siksi, että omaisin joitain erityisiä tietoja, vaan haluan tuoda esiin asioita joita olen oppinut nyt syömällä vuoden ns. ”oikeaa” ruokaa. Heittomerkeistä myöhemmin lisää.

Mistä makeannälkä johtuu?

Makeannälkä on asia, joka tuntuu olevan läsnä joka puolella. Itse aloin viime vuoden lopussa tutustumaan erilaisiin lähteisiin ravitsemuksesta, hormooneista, ruuan alkuperästä, sekä kävin Jaakko Halmetojan luennolla alkuvuodesta -13. Osui ja upposi. Sen koommin en ole kärsinyt makeannälästä, sekä on tapahtunut muitakin hämmästyttäviä asioita, joihin en olisi uskonut. Seuraava teksti on ko. luennolta lainattu koskien makeannälän syntymistä, kaikki muu teksti on omaani, suosittelen enemmän kuin lämpimästi menemään Jaakon luennoille, jos vaan mahdollista. Oikeasti. Kirjoitus on pitkälti siis täysin omia lähteitäni ja mielipiteitäni, eivätkä ne liity Jaakko Halmetojaan. Tämä siis selvennykseksi.

Asiaan. Makeannälästä puhuttaessa joudutaan aloittamaan kasveista ja kasvikunnasta. Niiden puolustuskeinoihin kuuluu nimittäin erittäin karvas maku, joka estää eläimiä/ihmisiä syömästä niitä sellaisinaan (paitsi ylimakeaksi jalostetut hedelmät). Varsinkin luonnonkasvit ovat erittäin karvaita syötäväksi sellaisenaan. Ihminen taas luonnostaan hakee nopeaa ravintoa, silloin kun on puutosta ravinteista. Tässä nopeassa ravinteiden saannissa tulee vastaan silloin rasvainen ja/tai makea ruoka, koska keho luulee saavansa siitä nopeasti kaipaamansa ravinteet. Keho ei siis ymmärrä antaa sinulle signaalia ”syötä minulle pinaattia”, vaan se haluaa luontaisesti hyvälle maistuvia asioita. Tätä tarvetta prosessoitu, ravinneköyhä ruoka ei pysty tarjoamaan, jolloin nälkä tulee kohta uudestaan. Kuulostaako tutulta? Pikaruoka-aterian jälkeen kohta on taas nälkä. Ravinteiden puutos prosessoidussa ruuassa saa aikaan nämä ns. ”tyhjät kalorit”, joista puhutaan paljon.

Ravinteita kehosta kuluttaa paitsi hapenkulutus ja kehon toiminta, niin myös liikunta, unenpuute, stressi erityisesti, imetys/raskaus, liika alkoholi, sekä monet ravinteiden imeytymistä haittaavat aineet (mm. liika kalsium prosessoidusta maidosta, liika kahvi). Lisäksi insuliiniresistanssi on merkittävä tekijä (eli sokeritaudin mahdollisuus), ja myös heikot vatsahapot, suoliston tila tai sappi, jolloin ravinteet eivät hajoa ja imeydy. Kohta jo kansantaudiksi nouseva kilpirauhasen vajaatoiminta on myös asia, joka vaikuttaa erittäin paljon, muun hormonitoiminnan ohella.

Monesti ihmiset saavat makeannälän hallintaan juuri esim. alkamalla syömään superfoodeja (mineraalit, kivennäisaineet ja vitamiinit), toinen tasapainottamalla ruuansulatuksen, joku syö voita ja täysrasvaista, toinen enemmän lihaa, kolmas jättämällä sen (- sappi ei toimi riittävästi), jollain taas välipalat tekevät sen, insuliiniherkällä auttaa usein sokerin ja hiilihydraatin + viljan poisjättö. Eli kyse on oman kehon tuntemuksesta ja sen tasapainon palauttamisesta. Siksi ei ole olemassa yhtä ainutta apua tähän ongelmaan, jokaisella auttaa eri asia. Oli se rasvaliukoiset vitamiinit ja niiden lisääminen, tai maidon + viljojen poisjättäminen – olemme yksilöitä.

Vatsahappojen tasapainotus on asia, josta ei liiemmin näemmä edes keskustella, vaikka se on yksi olennaisimmista asioista oman kehon hyvinvoinnin kannalta.Happojen toiminnan vajaavuuden huomaa helposti, esim. jos aamulla syöt kalanmaksaöljyä ja sen maku nousee suuhun vielä päivälläkin kun röyhtäisee. Yleensäkään minkään ruuan maku ei tulisi nousta suuhun kun röyhtäisee, jos vatsahapot toimivat kunnolla. Tämä oli itselleni aivan uusi asia, kunpa olisin tiennyt tämän jo vuosia sitten!

Tunnustus: en ole koskaan aikuisiällä pystynyt pitämään painoani samana edes muutamia kuukausia. Se on aina vaihdellut eli jojoillut. Olen yrittänyt välttää syömästä rasvaa viikolla, herkutellut vain viikonloppuisin, yrittänyt kuntoilla kuin viimeistä päivää, rankaissut juhlittua viikonloppua syömällä vain puuroa, käyttänyt kevyttuotteita, syömällä broileria enemmän, syönyt nälkään leipää…mitä vain. Mikään ei ole auttanut, ja olen ajatellut tämän olevan vain kiinni siitä, että en pysty pitämään kiinni tarpeeksi tästä pari hedelmää ja puuro – päivään ruokavaliosta tai olemalla absolutisti. Nyt viimeisen vuoden se on pysynyt kuitenkin samana, vaikka syömäni ruuan olisi pitänyt virallisten ravintosuositusten mukaan jo tappaa minut, tai tehdä vaikeasti ylipainoiseksi. Outoa, eikö?

Puhutaan rasvasta nykyään paljon. On erittäin outoa, että ihmisiä kehoitetaan välttämään rasvaa, vaikka osa kehostamme kuuluu olla rasvaa, aivoista sitä on peräti n. 70%! Rasva on tärkein elementti mm. viljoissa, siemenissä ja pähkinöissä. Kyllä, eikä ole päästy vielä edes eläinrasvaan ja lihaan. Rasva härskiintyy myös herkästi, siksi teollisuus mielellään  poistaa sen kaikesta, jolloin säilyvyys paranee (eivät edes pieneliöt halua syödä sitä) ja myyntiaika kasvaa. Samalla myös ne menettävät ravinteensa, jolloin ollaan taas alkutilanteessa. Mistä nimi ”rasvaliukoinen vitamiini” edes tulee, jollei rasvaa tulisi syödä?

Mitä on tapahtunut vuodessa siirryttyäni oikeaan ruokaan?

Ei flunssaa koko  vuoteen (normaalisti olen sairastanut 3-4 niitä ainakin vuodessa). Allergiat ovat helpottaneet huomattavasti. Paino on pysynyt samana koko vuoden. Uni on hyvää, tasaista, eikä yöllä tule herättyä juuri koskaan kesken kaiken. Vatsa toimii. Liman nousu kurkkuun, varsinkin maitotuotteiden nauttimisen jälkeen on loppunut tyystin. Yleinen energia ja virkeys ovat omaa luokkaansa- voin viimein sanoa, että tunnen oman kehoni ja kuinka se toimii! (ainakin suurimmaksi osaksi).

Kun ekan kerran -13 tammikuussa menin kauppaan aloitettuani uuden elämän, en ollut uskoa silmiäni. Kaupasta sai hakemalla hakea oikeaa ruokaa, eli siis luonnollisesti, lähellä kasvanutta, puhtaita raaka-aineita tai hyvistä raaka-aineista tehtyä, puhdasta ruokaa! Lähes kaikki kasvikset ja hedelmät ovat kaukomailta, tehotuotettuja ja pitkälle jalostettuja, liha varsinkin, maidosta on poistettu kaikki terveys eli rasva, leivät ovat prosessoitua viljaa ja täynnä epäluonnollista hiivaa ja sokeria. Iski epätoivo. Mitä siis tein?

Aloin käyttämään mahdollisimman puhtaita ja luonnollisia raaka-aineita. Siirryin käyttämään raakamaitoa, voin kulutusta kasvatin lähes jo naurettavuuksiin asti, tein itse hapankaalia ja muita hapatteita, aloin syömään niittylaiduntavan naudan lihaa enemmän, aloin tekemään luuliemiä, tein itse laardia naudan ja possun rasvasta, kokeilin tehdä hapanjuureen leipää, tosin leivästä luovuin myöhemmin kun en tiedä soveltuuko se kovin hyvin itselleni…eli siirryin takaisin aikaan ennen prosessointiteollisuutta. En ole lopettunut hiilihydraattien syömistä vaan vähentänyt, enkä poistanut sokeria kokonaan, enkä mitään hyvin radikaalia, vain siirtynyt raaka-aineissa aina mahdollisimman lähelle luonnollista alkuperää. Nyt joku voisi ajatella, että eikös tuo kaikki voi, raakamaito ja rasva ole vaarallista? Tai ainakin minulle, kun on sukurasitusta kolesterolin ja vaikka minkä kanssa?

Lue, tutustu eri lähteisiin, kyseenlaista. Siinä se. En kenenkään puolesta pysty tai halua tehdä mitään suosituksia, nämä ovat omia valintojani. Lue vaikka Taija Sompin ”Parantavat rasvat” (TAYS:in verisuonikirurgi), lääkärit Olli Sovijärvi ja Antti Heikkilä kirjoittavat paljon myös näistä aiheista, lisäksi suosittelen hormooneista ja vatsahapoista, sekä liian liikunnan vaaroista lukemaan Kaisa Jaakkolan ”Hormonidietti” kirjan. Liika liikunta?! Niin. Kyllä vaan. Luulin aina, että kun syö ns. ”hyvin” ja varsinkin rasvaista ruokaa, niin sen tasapainottamiseksi tulee harrastaa monta tuntia hikijumppaa, syödä kuin anorektikko monta päivää, sekä tulee olla ”selkärankaa” taistella jatkuvaa makeanhimoa vastaan. Jaksaa jaksaa, vielä pari kilometriä, vielä muutama toisto, huomenna superpitkä lenkki…kuulostaako taas tutulta? Television laihdutusohjelmat tuputtuvat meille tätä mallia, eli laihtua tai terveenä ei voi pysyä ilman jokapäiväistä monen tunnin hikitreeniä, sekä siihen liitettynä höyrytettyä rasvatonta ruokaa ja sitä tahdonvoimaa.

Oikeasti? Aloin vähentää liikkumista. Pyöräilen kun hoidan asioita ja kävelen monesti. Lihaskunnon ylläpito on tärkeää, siihen yritän muutaman kerran viikossa paneutua. Muutoin, jälleen kerran, painoni ei ole noussut vuoden aikana, vaikka syön lähes joka päivä kuin olisi juhla-ateria ja viikonloppu vähintään. Lisäksi rankka liikunta lisää kehossa kortisolin tuotantoa, ja jos tähän yhdistetään vielä stressi, niin voi tulla tilanne, jossa rankan liikkumisenkin jälkeen paino nousee, väsymys iskee ja lopulta kilpirauhanen ja lisämunuaiset voivat alkaa oireilemaan. Tiesitkö, että rasvattomat maitotuotteet jatkavat kehossa tätä kortisolin tuotantoa? Siksi niitä pidetään suorastaan vaarallisena. Ennen vanhaan kun maidosta kuorittiin kaikki rasvat, niin tätä litkua ei juotettu kenellekkään, vaan annettiin sioille tai pestiin kannuja. Nyt tuohon harmaaseen litkuun lisätään maaleissakin käytettyä väriainetta ja myydään hyvällä hinnalla. (lue: Mats-Eric Nilssonin, ”Petos lautasella”. Opit myös, miksi mm. ylimakeiksi jalostetut, rikkidioksidilla kuivatetut hedelmät eivät olekaan kovin terveellisiä.)

Jos siis voi syödä mitä haluaa, milloin haluaa ja miten paljon haluaa, niin miten se on mahdollista? Monet sanoisivat tähän, että söisi jotain kermaleivoksia loputtomasti, taikka suklaata levytolkulla, jos saisi valita.Niinpä. Kysehän oli todellakin tuosta kehon epätasapainotilasta. Sillä kun ravinteissa on tasapaino, ei tee mieli mitään. Oikeasti. Nälkä toki tulee, sekä satunnaisesti tekee mieli raakasuklaata, taikka rasvaista kunnon lihaa. Tämän oletan olevankin normaalia, sillä näin keho hakee sitä tasapainoa. Syön makeaa jos siltä tuntuu, toisinaan 300g lähes raaka jauhelihapihvi Herefordin lihasta tuntuu olevan kova mieliteko. Tuntuu vain kovin harvoin. Omissa tuotteissani on tietenkin sokeria, syön niitäkin lähes päivittäin pienissä tai suurissa määrin. Ei se ole ongelma.

ONGELMA vaan on tämä: kun mietit jokaista syömääsi ruokaa aamusta iltaan, niin laske montako niistä on sellaista, jotka muuntuvat hiilihydraatiksi kehossa? (sokerilla maustettu jugurtti, paahtoleipää, puuro hiutaleista, perunat, riisi, lihakastikkeen suurustus, makea leivos, sokeri kahviin, pitsapohja, pastaa, fruktoosia pursuavat hedelmät…) lista on loputon. Ja tähän kaikkeen haima joutuu tuottamaan suuret määrät insuliinia. Rasva on itse asiassa ainut ravinne, johon haiman ei tarvitse tuottaa insuliinia voidakseen hyödyntää sen. Ja insuliini on myös kasvuhormoni – siksi siis paljon jauhetaan näistä hiilareista. Ei niistä tarvitse luopua suinkaan (eri asia taas on sokeritauti), ainoastaan kannattaa miettiä tasapainoa ja määriä. Jos todella himoitset suklaata erittäin paljon, niin kokeile huviksesi olla ilman viljatuotteita ja sokeria vähän aikaa, sekä vaihda maitotuotteet täysirasvaisiin. Monista kokemuksista voin sanoa, että muutos tulee hyvinkin nopeasti. Nauti raakasuklaata ja kaakaopapuja. (Raakasuklaan nimi tulee siitä, että sitä ei ole kuumennettu yli 42 asteen, jolloin sen ravinteet säilyvät. Kaupassa myytyvä ns. ”suklaa” on aivan jotain muuta ja sen sisältämä huonolaatuinen kasvisrasva/öljyt aiheuttaa niitä finnejä ja ihon oireilua monelle)

Alkoholista puhutaan paljon, ja se onkin myös hiilihydraattia. Tähän tulee helposti riippuvaisuus. Mitä alkoholi aiheuttaa? Itse tiedän jo etukäteen, miten se käsittelee kehoani ennen juomistakin jo. Se kuivattaa kehoa ja vaikuttaa ruuansulatukseen, sekä tuhoaa ravinteita. Siksi krapulassa tekee niin paljon mieli sitä kuuluisaa ”krapulamättöä”, eli pitsaa, karkkia ja suklaata sohvalla löhöten. Joku käskisi lenkille rankaisemaan kehoaan entisestään ja pahentamaan tilannetta, mutta itse tyydyn syömään smoothien muutamilla lisäravinteilla ja päälle pari siivua pekonia, sekä voissa paistettuja munia. (usein itse asiassa pekonin rasvassa + voissa paistettuja munia). Auttaa kummasti. Kehossa on jatkuva käymistila muutenkin, elimistö tuottaa erilaisia alkoholeja koko ajan, joten sen vaarallisuus on siinä ja siinä. Parhaiten alkoholin haittoja torjuu hyvä ruoka, joten kannattaako ihmetellä miksi vanhat ruokakulttuurit käyttävät paljon alkoholia aina aterian yhteydessä, mutta ei sen jälkeen enää?

Smoothie on toinen juttu, josta puhutaan paljon. Miksi? Kuvittele, että syöt aamulla esim. kaksi omenaa, yhden kiivin, avokadon, kokonaisen puntin salaattia, sellerinvarren, tuoreita yrttejä kourallisen, pähkinöitä/siemeniä kourallinen, sekä pari desiä marjoja. Onnistuuko helposti? Ei. Mutta jos nämä kaikki saa hienosti pehmeänä, maukkaana soseena kupista lusikoituna, niin kannattaako se silloin? Kyllä, ja isosti! Sillä lehtivihreä on solutasolla luonnollisesti piristävää ainetta, se todella herättää kehon ja pitää yllä vireyttä. Alkuun pääsee helposti perus blenderillä, joka maksaa pari kymppiä. Ohjeita löytyy paljon, joten tutustu jo tänään!

Miinuspuolia sitten. Tässä on tullut hehkutettua vaikka mitä, ja väkisin tulee mieleen, että eikö tässä ole mitään minkä kokisi raskaana tai vaikeana seurata? Kyllä, sillä kuten mainitsin, oikeaa ruokaa on vaikea löytää. Siksi ravinnon etsintään ja sen laittamiseen menee paljon aikaa. Toki rahallakin saa, mutta kaikki oikea ruoka on kallista kaupassa eikä kaikki luomuksi merkitty ole mikään tae laadusta. Tässä tulee tasapaino ajankäytön ja rahankäytön suhteen, eli edullisesti voi pärjätä jos tekee itse paljon.

Ostamme siis tiloilta suoraan maitoa, lihaa, luita ja rasvaa, sekä kasviksia ja juureksia tuottajilta parhaan mukaan. Luonnosta voi kerätä marjoja, sieniä ja varsinkin ravinteikkaita luonnonkasveja. Näihin kannattaa perehtyä ja opiskella lisää. Superfoodit auttavat näiden ravinneköyhien raaka-aineiden ohella, itse käytän muutamaa säännöllisesti. Vaikutukset todella huomaa. Paras vaihtoehto olisi tietenkin saada kaikki ravinteet suoraan lähiluonnosta, mutta se vaatii vielä aika paljon opettelua ja aikaa ennen kun siihen asti pääsen. 🙂

Mistään ei kiistellä niin paljon kuin ravinnosta nykyään. Siksi en halua tuoda esiin kuin ainoastaan asioita siltä kannalta, kun olen itse kokenut ne hyväksi. Tässä kaikessa on unohtunut TASAPAINO, eli liikunta, syöminen ja lepo olisi oikeassa suhteessa. Jokainen on erilainen, joten jokaisella tulee olla erilainen ruokavalio. Pyri tasapainotilaan, jossa todella tunnet olevasi energinen, iloinen ja reipas. (lähes) Jokainen syömäsi ruoka on maukas ja siitä seuraa hyvä olo ja kylläisyys. (tiesitkö että mm. naudan rasva ja luuliemi erittää hyvänäolon hormoonia seratoniiniä kehossa? saman tekee myös esim. kaakaopavut). Talvella näitä paljon ja D-vitamiinia päälle, niin kyllä pimeällä pakkasellakin hymyilyttää! 🙂

Lyhyt lista, mitä kannattaa tehdä:

-siirry prosessoidusta ruuasta askel taaksepäin (tee itse / osta hapanjuurileipää, testaa soveltuvatko viljat tai maito sinulle ylipäätään, käytä enemmän hunajaa, syö luomukasviksia, kerää itse paljon, syö järvikalaa ja luonnonlaiduntavan eläimen lihaa, riistaa, tai tutustu enemmän erilaisiin pähkinöihin ja siemeniin (hamppu, kvinoa, hirssi, tattari…)

– lue ja testaa oman kehosi hormoonitasapaino (onko sinulla liikaa/liian vähän estrogeenia/testosteronia, kertyykö rasva sinulla esim. selkään, joka on merkki insuliiniresistanssista eli sokeriyliherkkyydestä) Lue Kaisa Jaakkolan kirjat.

– pyri testaamaan vatsahappojesi ja sapen toiminta (tilaamalla saa mm. betaiinihydrokloridia, jota käytetään vatsahappojen tasapainotukseen, lisäksi pankreatiinia ja glutamiinia voi käyttää sapen ja suoliston ruuansulatuksen toiminnan tehostamiseen) – itselläni nämä ovat auttaneet todella hyvin! Ohjeita niihin kannattaa kysyä ammattilaiselta, tai perehtymällä niihin. (itse luin ohjeita netistä ja Kaisa Jaakkolan kirjasta pääosin)

– pyri eroon pakkomielteisestä ajattelusta ruuan laadun, määrän tai liikunnan määrän suhteen, nuku paljon ja syö puhdasta hyvää ruokaa. Jos mielestäsi muotivaatteet ovat merkki ulkonäkösi arvostamisesta ruuan laadun edellä, niin tutki peilliä huolella ja löydä hyvän ja puhtaan rasvan ja gelatiinin hyöty ja mitä ne tekevät ulkonäöllesi, niin alat arvostamaan ravintoa kaiken muun maallisen edelle). Ei pieni määrä karkkia tapa jos oikeasti haluaa niitä syödä, tosin kun totut oikeaan ruokaan, niin monet prosessoidut tuotteet tekevät huonon olon – tosin kyllähän ne tekee lähes kaikille, joten mitä järkeä niissä on muutenkaan? Joskus ei halua tai pysty kieltäytymään jostain arveluttavammasta ruuasta, mutta ei se haittaa. Elimistö saa monelaisia myrkkyjä monelta taholta, joten sen toimintaan ehkä on jopa hyväksi joskus harvoin saada jotain epämääräistä ruokaa. Näin se taas kiittää enemmän oikeasta ruuasta sinua, sekä muistuttaa miksi kannatti siirtyä syömään hyvin.

Jaakko Halmetoja päätti luentonsa sanoihin, että ainut mitä hän toivoo, on että edes yksi tai kaksi ihmistä siinä isossa luentosalissa alkaisi miettimään asioita ja tekemään jotain hyvinvoinnillleen. Useimmat luennon jälkeen alkoivat todennäköisesti syömään muutaman viikon enemmän marjoja aamulla, mutta tämän jälkeen palautuivat taas samoihin kuvioihin – rasvatonta maitoa, homehtumatonta leipää, tehotuotettuja lihoja ja salaatteja lounaalla, puuroa hiutaleista ja ns. suklaata vähän väliä kaiken hikijumpan välissä.

Mitä sinä aiot tehdä saavuttaaksesi tasapainon kehoosi ja elämääsi?

Jyväskylässä 2.12.2013.

Teemu

Mainokset

16 ajatusta artikkelista “Mistä johtuu makeannälkä ja vuosi ”oikeaa” ruokaa

 1. Hienoa, että uskalsit kirjoittaa ruokavaliosta ja hyvinvoinnista.
  Tärkeitä asioita, joihin moni ei kiinnitä huomiota ennen kuin on myöhäistä ja ongelmat päällä.
  Olen tavallaan vierestä seurannut näitä juttuja, kun vaimo on vastaavan muutoksen tehnyt ruokavaliossaan ja heijastuuhan se tietysti minunkin ruokaani. Hänellä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja Taija Somppi on vastaava lääkäri. Huomattavaa edistystä on tapahtunut puolen vuoden kuluessa.
  Rasvaton maito ja kaikenlainen ”kevyt” ruoka kierretään meillä kaukaa. Prosessoitu on kirosana, mutta vaikea vältettäväksi.

  Terveellistä jatkoa!

 2. Kylläpä oli hyvä kirjoitus! Itse olen aloitellut ”uutta” elämää nyt jonkin aikaa ja nimenomaan Kaisan kirjojen pohjalta 🙂 Paljon paremmin olen jaksanut ja kilojakin tippunut useampia ilman lisättyä liikuntaakin 🙂 Uskallan nykyään käyttää maitotuotteitakin kun olen siirtynyt luomuun 😉 ja vatsaoireet muutenkin helpottaneet kun viljoja jäänyt pois ruokavaliosta. Ja ne kaikki ihanat smoothiet 😀 Päivä ei nykyään käynnisty ilman hyvää aamupalaa ja vihersmoothieta, joten aamupalan tekoon….

  Jatketaan samaan malliin!

  -Kati

 3. Todella hyvä artikkeli!! Luin sen ”tietoa hamstraten” ja aion toteuttaa tuota varmasti. Me kasvatamme luomulihaa; highlandin lihaa, ja se on taivaallisen hyvää ja terveellistä. Viljelemme itse perunan ja kerään metsästä marjat, joten rupean kyllä kokeilemaan tuota ruokavaliota.

  • Hei!
   Kiitoksia oikein kovasti, toivon että kirjoitukseni kannustaisi myös muita kohti parempaa oloa!
   Highlandin liha on oikein maukasta, itse ostan sitä myös toisinaan. Hyvää vointia myös tulevaisuuteen!
   Teemu

 4. Toteutin mielitekoni ja kävin syömässä ruisleipää, jonka päälle vetelin T-BBQ: soossia, sekä tuhtia AB piimää. Sitten tulinkin lukemaan tätä blogia, kun soossipurkinnkannesta löytyi osoite. Ihastuin tuotteeseen esittelyssä marketissa pari päivää sitten, heti maistiaisissa bongasin AIDON lisäaineettoman maun. Hieno tuote! Allekirjoitan ylläolevat periaatteet, kiva myös, ettet vaikuta fanaatikolta, vaan johtoajatus on itseänsä kuunteleva keho. Mieliteotkin kertoo jostain. Tuo hormonihomma kiinnostaa, en oo lukenu Jaakkolan kirjoja, mut varmaan pitäis. Kiinnostaisi tietää, voisiko edes teoriassa päästä kilprauhashormonilääkityksestä (siis thyroksiinista) eroon, lun sille tielle on joutunut. Miksi keho ylipäänsä on alkanut puolustautua itseään vastaan autoimmuunisairaudella? Ja miten saisin onnellisen, rauhallisen elämänrytmin päästä kiinni – nytkin pitäis nukkua, eikä kukkua. Mut luulenpa, että pieni lempeä yöpala teki tehtävänsä ja silmä luppasee. Ruoka on lääke!

  • Hei,
   Kiitos kovasti palautteesta. Ja varsinkin hienoa, että ihmiset (sinä + monet muut) ovat ymmärtäneet kirjoitukseni sisällön oikein – eli ei ole yhtä totuutta, eikä meidän ole syytä kiihkoilla asioista, vaikka ne suurimpaan intohimoomme eli ruokaan liittyisivätkin! 🙂
   Kannattaa lukea Jaakkolan kirjat, toivottavasti niistä olisi apua myös sinulle! 🙂

   Teemu

 5. loysin itseni taalta hakiessani hapankaaliohjetta….
  olen taysin, ja ehdottomasti taman kirjoituksen takana. olen jattanyt viljat pois noin 1 1/2 vuotta sitten ja vahennan maitotuotteiden kayttoa. hyvia rasvoja kaytan sitakin runsaammin. viljojen syonnin jalkeen paino putosi automaatisesti 6 kg tekematta yhtaan mitaan erikoista. uin 2x2km viikottain ja voin hyvin. niin … olen vegetaristi jo 14 vuoden ajalta.

  • Kiitoksia kovasti palautteesta!
   Hienoa, että olet löytänyt parempaa vointia itsellesi. Kuten kirjoitinkin, kyse on ennen kaikkea yksilöllisestä ruokavaliosta, kaikille ei sovi sama.

   hyvää jatkoa ja hyvää vointia 🙂

   Teemu

 6. Päivitysilmoitus: Kuinka minusta tuli “seinähullu” (AD:n Big Tower haaste) | thetki

 7. Päivitysilmoitus: Numeroista, ravitsemuksesta ja urheilusta | thetki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s