Parasta: Lasagne by Masterchef Australia

Olen seurannut paljon telkkarista kokkiohjelmia. Itse asiassa, varmaan niiden kautta olen inspiroitunut tekemään omia ohjeitani alun perin, sekä luulenpa, että ”kuuluisat” T*mun kastikkeetkin olisi pitkälti noiden inspiraatioiden tulosta. 🙂

Mutta lasagneen. Lasagne on sellainen ruokalaji, mihin riittää ohjeita. Seuraavan lasagnen ohjeen nappasin Australian Masterchef ohjelmasta, sillä vaikutuin suorastaan välittömästi, kun näin ohjelman tuomarin George Calombarisin tekevän omaa versiotaan. Formaatti muutenkin on ehkä yksi intohimoisimmista ruokaohjelmista vähään aikaan, puitteet on kyllä kunnossa!

Ei ole olemassa ns. parasta versiota. Mutta voin väittää, että tämä on aivan älyttömän hyvää. Vähän vaivaa joutuu toki näkemään, mutta mikä olisi parempaa ajanvietettä, kuin valmistaa itselleen ja mahd. muillekin maukasta ruokaa?

Mikäli haluat korvat perinteiset pastalevyt, niin tästä voi ottaa vinkin levyjen tekoon.

Lasagne a’la Masterchef Australia

lihapullat:

300g possun jauhelihaa

300g naudan jauhelihaa

1 muna+ suolaa & pippuria

tomaattikastike:

n. 1 dl oliiviöljyä

1 kg sipulia, silputtuna

1 kg tomaattia, kuorettomia (luumutomaatteja tölkissä)

400 ml paseerattua tomaattia

3 rosmariinin oksaa

4 timjamin oksaa + pari tl lehtiä

suolaa + pippuria

salottisipuliöljy:

4 – 5 dl oliiviöljyä

10 salottisipulia, silputtuna

20 valkosipulinkynttä

täytteeseen:

70g (varaa enemmän varuilta!) raastettua pecorinoa/parmesania

8 pientä perunaa, keitettynä

5 keitettyä munaa

110g mozzarellaa

16 viipaletta pekonia tai ilmak.kinkkua

silputtua persiljaa

meiramia silputtuna

pasta:

250g jauhoja

8 munan keltuaista

1 rkl oliiviöljyä

las.kast.tarpeetHuomaa sipulin määrä suhteessa tomaattiin, se on sama. Kuulostaa hurjalta, mutta sipuli pehmenee ja lopulta pehmenee mukavasti kun sitä kypsennetään tarpeeksi – tämä tuo paljon makua ruokaan! Oliiviöljyä tulee huikea määrä, mutta se ei haittaa. Salottiseos saa paistua reilussa öljyssä, koska se siivilöidään myöhemmin ja vain salotit käytetään ja osa öljystä.

(jos käytät valmiita levyjä, ohita pastan tekovaihe.)  Aloita tekemällä samaan aikaan tomaattikastike ja salottiöljy, koska ne vievät aikaa paljon. Niiden hautuessa voit tehdä pastan.

lasag.sipuliTomaattikastike: Kuori ja paloittele karkeasti sipulit. Huom! Salottisipulit tulevat erikseen. Lämmitä öljyä kattilassa, lisää sipulit ja kääntele muutamia minuutteja. Lisää tomaatti ja yrtit (timjami + rosmariini) sekaan, laske lämpöä kun seos kiehuu ja keitä kannen alla tunti hiljalleen. Lisää lihapullat joukkoon, sekoita ja anna hautua vielä puoli tuntia. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla sopivaksi.

Salottisipulit: Lämmitä kattilassa 4 – 5dl öljyä, lisää silputut salotit joukkoon. Keitä öljyssä miedolla lämmöllä 1,5h. Lisää silputut valkosipulit mukaan ja anna hautua vielä tunti. Sipulit ja valkosipulit tulee olla rapean ruskeita, jolleivat ne ole, niin nosta öljyn lämpöä ja tarkista milloin sipulit ovat ruskistuneet. Siivilöi sipulit pois öljystä, säästä öljy.

Pasta: Lisää jauhot pöydälle ja tee keskelle ”vuori”, johon kaiva syvennys. Lisää syvennykseen munat ja oliiviöljy. Aloita varovaisesti sekoittamaan seosta taikinaksi. Vaivaa seosta ainakin 10minuuttia ja anna levätä ennen levyjen tekoa jääkaapissa kelmun alla n. puolisen tuntia.

Tee lihapullat valmiiksi. Sekoita jauhelihat keskenään munan kanssa, lisää n. 1 tl suolaa ja ripaus mustapippuria. Vaivaa taikinaa lastalla, kunnes seos alkaa jäädä kiinni kulhon reunoille. Muotoile märillä käsillä pieniä palloja. (ei pingispalloa isompia!).

Varaa muut aineet, keitä perunat ja kananmunat jollei niitä ole valmiina. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Tee pastakoneella tai kaulimella leveitä lasagelevyjä. Anna levyjen kuivua hetken aikaa kevyesti jauhoitetulla pöydällä tai leikkuulaudalla.Tarkista että sinulla on paistetut salottisipulit (+ paistoöljy!), keitetyt munat ja perunat, lasagnelevyt, tomaattikastike lihapullilla, raastettua pecorinoa, viipaloitu mozzarella, ilmakuivattua kinkkua ( pekonia) ja silputtuja yrttejä.

Aloita kokoaminen lasagnelle tarkoitettuun uunivuokaan. Lisää pohjalle ensin salottien paistoöljyä, pari ripausta suolaa ja hieman pecorinoa. Lisää päälle lasagnelevyjä.

Nosta päälle puolet lihapullista, sekä lisää muutama kauhallinen tomaattikastiketta päälle. Lisää tähän mukaan vielä puolet munista (leikkaa ne esim. neljään osaan), puolet perunoista (leikkaa tarvittaessa pienemmiksi), salottisipulit ja valkosipulit, mozzarella kokonaan, sekä persilja ja meirami. Levitä päälle pecorinoa ja lisää kinkku/pekoniviipaleita.

Lasagnen kokoaminen

Lasagnen kokoaminen

Levitä tähän päälle lasagnelevyjä ja painele kevyesti ilmaa pois lasagnesta. Lisää päälle loput täytteistä, tomaattikastiketta ja vielä pecorinoa.

Levitä päälle folio (kirkas puoli alas!) ja paista uunissa 45 min. 175 asteessa. Nosta folio pois ja paista vielä n. 5 min, että saat ruskean, hienon pinnan.

Lasagne Master Chef Australia

Lasagne Master Chef Australia

Kovin kaunis kuva ei tullut ruuasta, parempi tuli vasta seuraavana päivänä, kun lasagne oli tekeytynyt kylmässä. Siitä huolimatta, älyttömän maukasta! 🙂

Idea on saada jokaiseen suupalaan mukaan erilaisia makuja ja tekstuureita. Tässä tämä ohje kyllä onnistuu loistavasti!

Hyvää viikonloppua,

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s