Chilistäjän unelma: Meksikolainen molekastike ja paleo tortillat

Jep. Tämä se vasta on jotakin. Nimittäin vuosia hain hyvää ohjetta, millä saisi tehtyä edes suht oikean ja alkuperäisen molekastikkeen. Siis juuri sen kuuluisan meksikolaisen kastikkeen, johon tulee mm. suklaata. Eikä ole siis mikään jälkiruoka todellakaan, vaan mitä maukkain kastike suolaiselle ruualle!

Aina kaikki hyvä ei ole peräisin ammattilaisilta, vaan tämän ohjeen nappasin kynä sauhuten muinoin JIM:ltä tulleesta ruokaohjelmasta ”Parrakkaat motoristit” – se intohimo ruokaan!!!!! Aivan käsittämätön. Parrakkaat ukot väänsivät meksikossa tätä kastiketta, seurasin vähän aikaa huuli pyöreänä reseptiikkaa, jonka jälkeen uusinnasta oli PAKKO saada ohje talteen. 🙂 (okei, ehkä vähän suhtaudun itsekin intohimoisesti ruokaan!)

No mutta. Tässä se on. Kastike sopii hyvin esim. grillaattuun kanaan, tai perinteiseen riisi-papulisäkkeeseen, mihin voi lisätä melkein mitä vain seuraksi. Kokeile vaikka paistettua ananasta, kanaa ja riisi-papulisäkettä, taikka tortilloihin myös sopii enemmän kuin hyvin. Tein kokeeksi tortilloja itse, tässä sivussa ohje gluteenittomiin paleo-tortilloihin. Guacamolen ja salsan ohjeen saat tästä. Huom! Voit laittaa ohjeesta poiketen vain muutaman tavallisen kuivachilin. Itse halusin tulisemman kastikkeen, sekä pientä hedelmäisyyttä chilijauheista mukaan, jauheet eivät ole pakollisia suinkaan. Muutoin pyri saamaan aineet kasaan tätä varten. Huomioi, että kastikkeeseen tulee yksi tortilla, joten paista ne ensin, jos haluat tehdä ne itse. Tortillan tehtävä on suurustaa kastiketta ja antaa sille paahteisuutta, joten koita hankkia jokin leipäpala tai vastaava tähän. Avainsana on PAAHTEISUUS, kuten tulet huomaamaan. 🙂

Kastike itsessään on erittäin terveellinen ja maukas, tasapainoinen ja hieno maku syntyy ainesosien luonnollisesta, toisiaan tasapainottavista mausta. Parhaat raaka-aineet tietysti ovat luomua ja miel. erikoiskaupasta ennemmin kuin marketin valmispusseista. (ainakin pähkinät ja siemenet + mausteet parempi hankkia näin)

Molekastike chilillä ja suklaalla

(n. 1,5l valmista kastiketta)

n. 10kpl kuivattuja chilejä (poblano, habanero, jalapeno, tavallinen punainen/keltainen/vihreä…)

(pari tl chilijauheita (lemon drop, Aji pineapple…)

6-7 tomaattia lohkoina

n. 5 kynttä valkosipulia kuorittuna

puolikas keittobanaani (käy myös tavallinen)

1 omena (kuorittu, kota pois ja lohkottu)

1 kanelitanko / 1,5 tl jauhettua kanelia (Ceylonkanelia)

kourallinen pekaanipähkinöitä

kourallinen rusinoita

kourallinen manteleita

10 – 15 neilikkaa / n. 0,5 tl neilikkajauhetta

1 rkl pippureita (musta ja/tai valko, maustepippuri..)

0,5 l vettä

1 tortilla

n. 1 dl sesaminsiemeniä

70 – 100g suklaata (hyvä tähän on esim. Cocovin kaakaomassa, tai muukin suklaa käy, mutta oltava erittäin tummaa ja miel. aika kitkerää suklaata)

suolaa (kalahari / ruususuola)

mole tarpeet

Mikäli sinulla ei ole kuivachilejä, niin voit kuivattaa niitä itse. Osta tuoreita chilejä, halkaise ne ja poista siemenet. Laita chilit pellille ja uuniin 50 asteeseen, luukun väliin laita esim. tulitikkurasia, jotta luukku jää ihan vähän auki. Näin kosteus haihtuu ja chilit kuivavat hiljalleen sopiviksi. Tämän voit tehdä esim. edellisenä päivänä.

Valmistele aineet, eli pese, pilko ja kuori raaka-aineet valmiiksi. Kastike vaatii paljon paahtamista ja soseuttamista, joten varaa hyvä kuumuutta kestävä paistinpannu, sekä jonkinlainen blenderi / yleiskone + kattila tietenkin.

Lämmitä paistinpannu kuumaksi, älä lisää öljyä tai rasvaa pannulle. Laita pannulle kuivachilit ja anna niiden tummua. Käännä välillä ja tarkista milloin niiden pinnat ovat mustuneet. (älä kuitenkaan polta chilejä tyystin, vaan muutama minuutti riittää että pinta tummuu). Laita chilit kattilaan odottamaan.

Lisää pannulle tämän jälkeen tomaatit. Anna niiden paahtua n. 5 -7 min. (laske hiven lämpöä jos tuntuu olevan liikaa). Lisää joukkoon sipuli, anna paahtua pari min, jonka jälkeen lisää valkosipulit. Paahda vielä vähän aikaa ja nosta kaikki kattilaan.

Pese pannu välillä, jos tuntuu jääneen liikaa kiinni kuten tomaattia tms. Jatka paahtamista. Laita kuivalle pannulle mausteet (ei jauheita!) ja anna niiden paahtua n. 15 s. kunnes niistä irtoaa tuoksua. Laita kattilaan ja ala paahtaa pannulla banaania ja omenaa. Lisää kattilaan kun ovat saanet väriä.

Mittaa kattilaan vesi ja lisää lämpö. Lisää kattilaan mausteet ja rusinat. Anna kiehua kattilassa kannen alla muutamia minuutteja, kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää lopuksi pähkinät ja mantelit.

Kaada seos tehosekoittimeen ja jauha todella hienoksi seos. Lisää takaisin kattilaan ja anna hautua miedolla lämmöllä hiljalleen.

Paahda sesaminsiemenet ruskeaksi ja nosta ne syrjään vähäksi aikaa. POLTA pannulla tortilla tummanruskeaksi, tai melkein mustaksi. Parhaiten tämä onnistuu pitämällä lastaa tortillan päällä ja painamalla tätä pannun pintaan kiinni.

Laita tortilla ja sesaminsiemenet tehosekoittimeen, lisää hieman vettä ja jauha seos erittäin hienoksi. Lisää seos kattilaan muun kastikkeen joukkoon ja anna hautua jonkin aikaa.

Lisää lopuksi hienonnettua suklaata / kaakaomassaa joukkoon, sekä suolaa. Maistele välillä, suklaa saa maistua joukossa. Jos kastikkeen maku on ”laimea”, niin lisää suolaa, tämän puutetta ei helposti huomaa.

Molekastike

Molekastike

Tarjoile tortillan kanssa, tai mieleisen muun lisukkeen kanssa.

Tortilla molekastikkeella

Tortilla molekastikkeella

Tässä vielä ohje paleo-tortilloihin, näistä tuli oikein maukkaita. Paistamiseen ei käytetä rasvaa, vaan seos irtoaa hyvin pannusta ilmankin.

Paleo tortillat

(3 kpl)

2 munaa

1 tl sulatettua voita / kookosöljyä

1 rkl vettä

1/8 tl ruokasoodaa

reilu puoli desiä arrowjuurta / maissitärkkelystä (valitse GMO-vapaa maissijauho, jos käytät, voi onnistua myös perunajauhoilla)

1 tl kookosjauhoa

ripaus suolaa

Riko munat kulhoon, lisää rasva ja vesi. Vatkaa kevyesti sekaisin vispilällä. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

Lämmitä pieni paistinpannu lämpimäksi (keskilämpö  4 asteikolla 1-6) ja lisää kolmasosa seoksesta pannulle, käännä pannun reunoja, jotta seos levittäytyy tasaisesti pannulle. Anna paistua n. minuutti, käännä tortilla ja paista toiselta puolelta minuutti.

Nämä toimivat mainiosti myös makeina lettuina, jos lisäät joukkoon esim. vaniljaa ja käytät makeaa täytettä.

paleo tortillat

Ei muuta kun meksikon iltaa viettämään! 🙂

mole-tort.guacamole-salsa

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s