Pit Master BBQ school @ Weber Academy, Inkoo 2014

Kyllä vaan. Nyt kelpaa.

Sain nimittäin ainutlaatuisen tilaisuuden päästä mukaan kurssille, jollaista suomessa ei ole koskaan pidetty. Nimittäin oikeaa, autenttista BBQ – ruuanlaittoa alan ammattilaisen johdolla.

Kursseja pidettiin kaksi kolmen päivän settiä kesä – heinäkuussa 2014, osallistuin jälkimmäiseen. Ennakko-odotukset olivat hyvin vaihtelevia, sillä kurssin järjestäjä Chris Paton on kanadalainen, vaikkakin asuu suomessa, mutta näin ollen kaikki promootiomateriaali oli englanniksi. Kurssi oli hänellekin ensimmäinen laatuaan, ja voin vannoa, ettei tälläisen promoaminen todellakaan voi olla helppoa!

Etupäässä sosiaalisessa mediassa oli paljon mainostusta tästä, sekä Chris soitteli paljon ihmisille kurssista, mukaanlukien allekirjoittanut. Hän onnistui vakuuttamaan minut asiasta hyvin, jolloin tajusin tässä olevan jotain hyvin hienoa ja ainutkertaista. Paljon kritiikkiä tietenkin seurasi erilaisissa ryhmissä tästä, mikä on luonnollista. Jollet tiedä, mitä et osaa, tai et ole ikinä maistanut oikeaa BBQ – ruokaa, niin mistä tiedät mistä jäät tällöin paitsi? Sekä muutenkin, eihän suomessa ole minkäänlaista oikeaa BBQ- kulttuuria vielä, se pallogrillillä sytystysnesteen kanssa makkaran mustaaminen on jotain ihan muuta.

Pähkinänkuoressa: Oikea BBQ – kulttuuri on ensinnäkin luonnon kunnioitusta. Se lähtee luonnollisista materiaaleista, oikeasta puusta, savusta, sekä luonnollisesti kasvatetusta raaka-aineesta, eli kunnon lihasta. Jenkkityyliin luulisi lihaa olevan överimäärät, josta vähintään puolet heitetään pois. Ei, ei suinkaan. Kurssin vetäjä, Pit Master Jamie Leighton korosti paljon tätä, mitään ei heitetä hukkaan, kaikki käytetään. (ja myös syötiin, maha oli täynnä, muttei biojäte, loistavaa!)

Saimme maistaa uskomattoman hyvää Mangalitza – possua, joka on ns. rotupossua, risteytetty villisiasta. Myös lihan laadussa oli yllättävä ero, nimittäin eräs tärkeä kriteeri oli lihan trimmaus, eli huonon rasvan pois leikkaaminen. Huono rasva? Kyllä, tehotuotetun eläimen pinnassa on sellaisia kovia, valkoisia rasvakohtia, jotka eivät sula kypsentäessä, eivätkä näin ollen tuo makua tai mitään tälle lihalle. Ne kohdat leikkasimme pois, rotupossusta tätä ei tarvinnut, koska sen liha oli punaista, maukasta ja pelkkää hyvää rasvaa. Kuvassa ”Boston butt”, eli possussa on mukana lapaa, luu ja niska. Tästä syntyy maukas pulled pork!

Mangalitza possuLeiri oli siis kolmipäiväinen, ja jokaiselle päivälle oli omat ruuat. Muu ohjelma oli lähinnä vapaa-ajan viettoa, sillä pelkkä naudan rinnan kypsennys vei sen n. 14h, josta vielä päälle vetäytymisajat ym. Sinä aikana ehtii soittamaan leirinuotiosointuja, yhteislauluja, saunomista…noh, sitähän se BBQ kulttuuri on muutenkin, vietetään hyvää aikaa ruokaa odotellessa! Kuvassa savustimien lataamista.

Weber InkooEnsimmäisenä päivänä emme paljon ehtineet muuta kun laittaa teltat ja valmistelemaan seuraavan päivän ruokia, illalla paistelimme hampurilaisia ja pidimme hauskaa, tutustuimme toisiimme ja kurssin järjestäjiin.

Toisena päivänä oli vuorossa pulled pork ja naudan rinta, näiden salaisuutta eivät kaikki tainneet ymmärtää. Nimittäin naudan rinta on suomessa leikattu lähtökohtaisesti aina väärin, siitä poistetaan se hyvä rasva, se on aivan liian ohut, sekä rinnan paksuimmasta päästä leikattua ei ole vielä tullut vastaan. Harmi. Sillä tämä on tärkein elementti lihan laadun lisäksi. Rotunautaa, ei mitään ”maitofileetä”, kuten jenkit tämän hyvin meille ilmaisi.

Kypsennys oli pitkä, lämpötila matala, sekä kosteutta paljon. Oikeastaan enempää en kerro tässä, sillä jokaisen kannattaa käydä itse oppimassa, kokeilemassa ja maistamassa. Lopputulos kypsennysliemineen: TAIVAALLISTA. Oikeasti. Parempaa lihaa en ole koskaan syönyt, eikä tämä ole maksettu mainos, koska itse maksoin tästä etuoikeudesta päästä maistamaan. ”Sulaa suuhun”, sai uuden merkityksen. Uskomatonta.

Naudan rinta

Naudan rinta

BBQ pac man

BBQ pac man

Paistelimme myös wingsejä grilleissä rintaa odotellessa. BBQ gurulla oli onneksi kaikki mausteseokset ym. mukana, joten homma oli helppo: mausteita pintaan ja grilliin niin, että hiilet olivat toisella puolen ja siivet toisella.

Wingsit grillissä

Wingsit grillissä

Siipiä ei muuten käännetty kertaakaan! tämä olikin uusi juttu, sillä kaikki olisivat muuten kääntäneet ne. Vaan ei, näin ne kypsyivät hyvin, sekä tuli mukavan rapea pinta.

Ja niin, sooseista. Aina mainitaan BBQ- ruokien olevan makeita, jopa turhankin makeita monen mielestä. Tämä on itse asiassa väärä tieto, sillä kastikkeita ei yleensä edes lisätä lihalle, jos vain on tarpeeksi laadukasta lihaa. Esim. siiville voi toki lopuksi laittaa pintaan kastiketta, mutta yleensä kastike tarjoillaan erikseen. Ei ole väärin laittaa sitä lihalle, jos niin haluaa, mutta se ei ole pakollista autenttisen BBQ-ruuan aikaansaamisessa.

Ilta meni syödessä maailman paras naudan rintaa, sekä mehukasta pulled porkia. Tämän jälkeen saunaan, soittoa, olutta…elämä on mukavaa! 🙂

Viimeinen päivä alkoi ribseillä. Ja kunnon ribseillä. Tässä oli leikattu ribsit leveinä, ns. spare ribs – tyylisesti. Poistimme turhat pois, ja vinkkinä saimme tehdä leikatuista osista hyvää makkaraa. Palat lähtivät erään kurssilaisen matkaan, joten emme oikeasti haaskanneet mitään!

ribsit

Kuvassa yllä iso kasa leikattuja ja maustettuja ribsejä.

ribsien valmistus

Ribsit olivat tuntikaupalla jälleen kypsymässä, välillä ruiskuteltiin kosteutta lisää.

Lopputulos oli mehukas ja todella maukas!

Spare ribsit grillissä

Spare ribsit grillissä

 

Osallistujista sen verran, että kurssilla oli ympäri suomea porukkaa, oli eri ikäisiä ja eri ammateissa olevia; ravintoloitsijoita, kokkeja, valtion hommissa olevia…omana matkaseuranani olivat Peppers & BBQ – bloggaaja Pete, sekä Kauhukeittiön BBQ-bloggaaja Henkka, jonka vieraana sain olla pari päivää ennen kurssia. Niistä kokemuksista Kauhukeittiössä ja resepteistä laitan myöhemmin juttua. Mahtavaa oli, kerta kaikkiaan!

IMG_3715Minä ja Mr. BBQ, Jamie Leighton! Ps. tämä(kin) kaveri tykkäsi T-BBQ tuotteista, ja miksi ei! Nehän ovat täynnä luonnollista, hyvää makua! 🙂

Pit Master Jamie Leighton @ Inkoo 2014

Pit Master Jamie Leighton @ Inkoo 2014

Siinäpä lyhykäisyydessään kurssin sisältö. Iso kiitos myös tietenkin Chris Patton:lle, että järjesti tälläisen kurssin ensimmäistä kertaa suomessa, vaan toivottavasti ei viimeistä!

Teemu

 

Mainokset
Kategoriassa BBQ

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s