Kylmiön tyhjennyskastike / sofrito

Sofrito on mielenkiintoinen juttu. Sehän on eräänlainen tehosekoittimessa tehty (tai ennen vanhaan ihan vain pannulla tehty) maustekastike tuoreista raaka-aineista, ja sitä käytetään mm. paellan tekoon. Mitä siihen tulee tai ei tule virallisesti, sitä en ala spekuloimaan, vaan tuon esiin mihin kaikkeen sellainen taipuu kotioloissa.

Okei. Lähtötilanne itselläni oli siis seuraavanlainen: jääkaapissa oli viisi paprikaa, sipulia, chiliä, yrttiä ja sardellifileitä öljyssä. Kaikki olivat jo ns. parhaat päivänsä nähneet, joten jotain piti keksiä mihin ne laittaa ettei tulisi jätettä.

Mieleen tuli vanha kunnon paellan maustekastike sofrito, johon Miguel Maestren paellan ohjeesta napattu versio kävisi, mutta mukailla piti rankasti. Mutta hei, ei tässä paellaa tehtäisi, joten aivan sama.

Siispä rohkaisen kaikkia tekemään tämän tapaista kotona, nimittäin tähän soosiin jos mihin saa hävitettyä vaikka mitä vanhaa pois jääkaapista! Ja usko pois, sardellin makua et tästä erota, etkä myöskään tajua syöväsi salaattia missään muodossa, sen enempää kuin mitään muutakaan yksittäistä kasvista tai mitään. Usko pois, oikeasti. 🙂 Pari kuivaa leipäpalaa voisi toimia hyvin saostamaan seosta – lisää tuolloin vähän vettä jos meinaa mennä liian paksuksi.

Sofrito vanhoista raaka-aineista

paprikoita (4 – 5 kpl, näitä saa olla aika monta)

salaatinlehtiä

sipulia 1 -2 kpl

valkosipulia 4- 6 kynttä

chilejä

varsiselleriä 1 -2 vartta

mitä vain yrttiä jos löytyy

(sardellifileitä suolaisuutta tuomaan)

n. 1 dl oliiviöljyä

pari rkl viinietikkaa

suolaa, pippuria

(kurkumaa, juustokuminaa, paprikaa…)

Kuori kasvikset, poista paprikoista sisus ja siemenet. Paloittele karkeasti ja laita blenderiin osa, jollei kaikki mahdu. Lisää päälle öljy ja viinietikka, sekä mausteet.

Aja sileäksi, lisää loput aineet ja surrauta tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää, saa olla aika mausteista.

IMG_3927

Tätä kastiketta voit käyttää vaikka tälläiseen todella helppoon uuniruokaan. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä/lihaliemessä kattilassa, jätä se melko napakaksi. Paista jauhelihaa (+ sipulia, papuja…yms)  ja mausta se kunnolla, lisää loraus sofritoa joukkoon.

Kaada sofritoa vähän voideltuun uunivuokaan pohjalle, lisää päälle riisi, päälle sofritoa ja tämän päälle jauhelihaseosta. Levitä vielä loput sofritosta, sekä halutessasi (vanhaa) juustoa päälle. Paista 175 asteisessa uunissa n. puolisen tuntia.

Lisää ruualle mieleistä chilikastiketta jos haluat lisää potkua, tähän käy esim. T*mun kastikkeet oikein hyvin. 😉

IMG_3929

 

Teemu

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s