Chilien säilöntä fermentoimalla / chilikastike

Oikeastaan kaikkia kasveja voi säilöä vanhalla menetelmällä, eli hapattamisella. Käyminen käynnistetään esim. pelkällä suolalla, tai hapanmaitotuotteesta erotetulla heralla. Paras esimerkki on tästää hapankaali, johon tulee pelkän suolan avulla omaleimainen makunsa ja tuoksunsa.

Chilit eivät tästä poikkea, chilejä voidaan hapattaa pelkällä suolalla myöskin. Tehokkaampi ja takuuvarma onnistuminen laiskemmalle kotikokille on käyttää heraa, jonka saa vaivatta eroteltua maitotuotteesta. Käyttämiseen pienissä määrin ei myöskään tarvitse erillisiä isoja käymisastioita, kannellinen lasipurkki kelpaa oikein hyvin.

Vanhimmat chilikastikkeet maailmalla on tehty alun perin juuri hapattamalla, jolloin syntyy etikkainen mukava maku kastikkeeseen. Sittemmin käyttämisen on korvannut keittäminen ja viinietikan lisääminen samantapaisen maun aikaansaamiseksi.

Tässä ohje, johon sain inspiraatiota amerikkaisilta sivuilta, tsekkaa ihmeessä lisää tietoa hakusanoilla ”fermented chilisauce”. 🙂

Hapatettu eli fermentoitu chilikastike

pussillinen mieleisiä chilejä (n. 300 – 500g)

1 purkki creme fraichea / smetanaa / muuta hapanmaitotuotetta) + siivilä, astia ja suodatinpussi

pari tl suolaa (hieno merisuola, ruususuola tms)

maun mukaan miedontamaan tavallisia paprikoita, tomaattia, valkosipulia, sipulia, yrttejä (korianteria), rkl tai pari tummaa sokeria, limen tai sitruunan kuorta vähän…

IMG_3924

Aloita edellisenä päivänä. Aseta siivilään kahvin suodatinpussi ja laita se kulhon ylle. Tyhjennä suodatinpussiin hapanmaitotuote. Anna heran valua yön yli huoneenlämmössä kulhoon. (n. 8h). Kulhon pohjalle jää läpinäkyvää nestettä eli heraa n. 0,5dl, joka riittää hyvin. (VINKKI: tätä samaa heraa voi käyttää käytännössä mihin vain muuhunkin hapattamiseen! maitotuotteen voit maustaa ja käyttää vaikka tuorejuustona)

Chilien käsittely: Jos haluat mukavan aromaattisemman maun, säästä chileissä vihreä osa kannasta. Leikkaa irti se osa, josta chili kiinnittyy kasviin. Siemenet voi käyttää vallan hyvin, eli chileille ei tarvitse tehdä mitään muuta, paitsi jos käytät jotain erikoislajiketta, josta ei suositella käytettäväksi siemeniä.

Lisää kaikki aineet blenderiin ja aja sileäksi. (kuva yllä). Voit käyttää tähän myös esim. sauvasekoitinta. Lusikoi chilimurska kannelliseen lasipurkkiin, jätä ylös tilaa n. 2 – 3cm seoksen laajentumiselle käymisen aikana.

Anna seoksen käydä huoneenlämmössä 5- 7 päivää. (ilman heraa pidempään). Seos alkaa kuplia sisältä jo parin päivän jälkeen, itse olen ollut tyytyväinen hapattumiseen viiden päivän jälkeen. Kuvassa alla valmis seos siivilöitäväksi.

IMG_3935

Seos toimii jo nyt täysin valmiina chilipyreenä, mikäli haluat karkeaa tuotetta. Pyrettä voi käyttää mihin vain maustamiseen.

Mikäli haluat kastikkeen, niin aseta siivilä kulhon ylle ja painele pyrettä esim. toisella lasipurkilla napakasti, tai jos haluat todella sileän kastikkeen, niin painele nestettä seoksesta puulusikalla/lastalla.

IMG_3934

IMG_3938Kuvassa näkyvät lasipurkit toimivat hyvin molemmat hapattamiseen. Vinkki: lasipurkilla voi helposti painella pyreestä nestettä irti!

IMG_3932Kuvassa oleva purkki oli täysi pyrettä, siivilöinnin jälkeen jäi jäljelle tämän verran. Siivilöinnistä jääneet siemenet ja chilinpalat voit käyttää ruuanlaitossa normaalisti.

Maku on chililajeista riippuen hyvin voimakas, kivan kirpeä ja erittäin aromaattinen!

fermentoitu chilikastike

fermentoitu chilikastike

Tässä siis helppo ohje kotioloissa tehtään hapatettuun chilikastikkeeseen. Tähän voi käyttää tavallisia, pestyjä purkkeja sekä välineitä, säilyvyys on kohtalaisen hyvä näin pienissä määrin.

Mikäli teet isoja eriä kotona, suosittelen isoa steriiliä käymisastiaa ja ilmalukkoa ym.

 

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s