Kaksi vuotta oikeaa ruokaa -kokemuksia ja elämyksiä

Yksi blogini teemoista on ollut ruoka, mutta myös ravinto. Aiemmin kirjoitin myös ravitsemuksesta, mutta nyttemmin olen luovuttanut. En ole asiantuntija ja kiellän tietäväni ravitsemuksesta paljoakaan. Ravitsemukseni taso on oma kehoni ja sen kuuleminen ja tunteminen. Siinä se. Siirryin siis yli kaksi vuotta sitten ns. luonnolliseen ruokaan, enkä ole katunut päivääkään. Päinvastoin, tällä on ollut erittäin suuri merkitys niin arjessa kuin omassa jaksamisessakin.

Mitä enemmän seuraa mediaa ravitsemukseen liittyvissä asioissa, sen enemmän menee vain sekaisin. Kaikki tuntuu olevan haitallista, tai terveellistä. Tai vaaratonta, mikä onkin mielenkiintoista. Tarvitsemmeko syödä jotain, joka on vaaratonta? Päivittäin pitäisi nauttia happea ja vettä, kaikkea muuta sitten jossain suhteessa, mutta silti. Vaaratonta, ”ei haitallista nautittuna”. hmm.

Meillä kuitenkin on olemassa alati laajenevassa pikaruokatarjonnassa menossa ns. ravitsemuksen illuusio. Eli ajattelemme ruokamme olevan niin ravitsevaa, että pärjäisimme loistavasti juurikaan syömättä, tai vain pienellä määrällä esim. kasviksia tai leipää päivässä. Ja painonhallinta edellyttäisi uskomatonta määrää liikuntaa. Kuitenkin, painonhallinnan kannalta riittää pelkkä ruokavalio, kuten olen huomannut, vaikka se olisikin monien mielestä ”erittäin raskasta” ruokaa. Liikunnan merkitys on aivan toinen, mutta myös tärkeä.

Kun ruokamme muuttuu yhä enemmän halvaksi, prosessoiduista hiilihydraateista (maissista, riisistä tai viljoista) tehdyksi, niin pidämme yllä silti illuusiota sen terveellisyydestä. Niin ravinteiden kuin kalorien suhteen.Seuraksena tästä on usein iho-ongelmat, vatsaongelmat, alakuloisuus, ”veto poissa”, allergiat ja tukkoisuus, ylipaino tai riutuneisuus. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Oletus on, että mahdollisimman vähän kaloreita sisältävä ruoka olisi ravitsemuksellisesti samaa mitä jokin muu. Eihän se niin mene. Ei ruoka ole vain kaloreita. Mutta miksei omaan kehoon ja sen signaaleihin sitten saa luottaa? Itsellä tapahtunut mm. esim. nuhan ja tukkoisuuden huomattava helpottuminen, vatsaongelmien väistyminen, iloisempi mieli ja nyt jo yli kahden vuoden flunssattomuus. Kai silloin jotain on voinut tehdä oikein?

Ongelmat syntyvät näemmä yhä enemmän äärimmäisyyksien kohtaamisesta rajusti vastakkain. Maailman mustavalkoisuus ei ole vain ruuassa, vaan joka asiassa. Pakkomieltyisyys vaivaa. Kaiken tulee nykyään olla myös mitattavissa, niin askeleet, kalorit, kilot ja sentit, ravinteet…kaikki. Vaikka varsinainen nautinto on jossain ihan muualla, kuin pelkän tavoitteen saamisessa ja laskemisessa. Luovuin laskemisesta ja asetin itse hyvän olon kaiken edelle.

Nautinto on liikkumisessa itsessään, auringonvalosta kävelylenkillä, puupinon saaminen varastoon jotta saa saunan lämmitettyä sen jälkeen. Hyvä ateria joka päivä, josta tulee kylläinen olo ja hyvä mieli. Tärkeintä itselleni on ollut ja on tullut jäädäkseen koko kahden vuoden aikana juuri oikea ruoka. Lähes jokaisena päivänä saatu kunnon, lämmin ja itsetehty ruoka kunnon raaka-aineilla. Ei kalliita raaka-aineita suinkaan, vaan sesongin mukaisia, itse kerättyjä, itse säilöttyjä…siihen voita, kermaa, mausteita, öljyä, yrttejä…milloin mitäkin, yhtä näistä tai yhdistettynä mikä korostaa raaka-ainetta ja saa ruuan maistumaan hyvältä. Toisinaan ravintolassa nautittu ruoka, kunhan se on hyvin tehtyä ja oikeaa ruokaa.

Luin taannoin kolumnin, jossa kirjoittaja naureskeli avoimesti ns. ”foliohattutyypeille”, jotka kehoittavat mm. kaapimaan avokadon kuoren sisäpuolella olevan vihreän tarkkaan, koska se sisältää eniten ravintoa. Tälläinen kuulemma on naurettavaa. Olin mykistynyt tyrmistyksestä tälläisestä halventamisesta ruokaa kohtaan. Pöyristyttävää, koska jos jotain ihmiskunta on tehnyt itsensä eteen, niin se on juuri tälläinen toiminta. Hakemalla hakenut parhaimmat ravinnon lähteet, niiden käytön, miten niitä nautitaan jne. Sen jälkeen toisen suuren teon, eli kehittänyt miten siitä ravinnosta saa mahdollisimman maukasta. Eli kehitti gastronomian. Nyt kaikki tämä tieto ja taito tuntuu olevan toissijaista, vaikka kaikki merkit viittaavat enemmän kuin hälyttävästi niiden tarpeesta.

Paljon puhutaan hyvin kahtiajakoisesti esim. lisäaineista. Joko kartetaan ihan kaikkia, tai vakuutetaan niiden olevan vaarattomia, ettei niistä olisi haittaa. Tietysti voisi kysyä, että mitä terveydellistä hyötyä niistä on? Ymmärrän kyllä, jos jossain elintarvikkeessa jotain lisäainetta käytetään ja se on välttämätön prosessissa, ei se ole ongelma. Vaan jos koko elintarvike on kasattu niillä lisäaineilla, se on ongelma. Kuten vaikka energiajuomat. Täysin turhia, koska energiaa eli pirteyttä saisi erittäin paljon vaikka vihersmoothiella tai muilla luonnonaineilla, sekä samalla niitä tuiki tarpeellisia ravinteita.

Sanotaan, että universumissa kaikki hakee jatkuvasti tasapainoa, sekä ilmiötä seuraa vastailmiö. Sama tapahtuu ihmisen elämässä myös. On ikävää, ettei asioissa mennä tasapainossa, vaan tarvitaan voimakkaita vastareaktioita, ennen kuin aletaan hakemaan sitä ”normaalia” tapaa. Kuten kouluruokailu, rokotukset, tai ruokavalio. Vaikka ylilyöntejä tapahtuisikin, niin silti kukaan ei voi olla oikeasti myöntämättä, että laitosruokailu on enemmän ja enemmän kuitenkin prosessoitua ravinneköyhempää ruokaa, mitä ennen. Ja ennen kaikkea mauttomampaa. Ei aina, mutta keskimäärin. Ja pakolliset flunssarokotukset kuulostaa kenen vaan korvaan jo kohtuuttomalta. Mutta mitä näihin asioihin tulee muuten, niin en ota kantaa. En ole asiantuntija näissä, mutta mitä tulee ruokaan, niin väitän ettei sellaista ihmistä ole olemassa, joka tietäisi kaiken ruuasta ja ravinnosta myöskään.

Mitä sitten tein kaksi vuotta sitten? Kyseenalaistin kaiken. Vaihdoin leivän ja aamupuuron smoothieen. Jokapäiväisestä viljasta, sekä tuoreesta maidosta luopuminen helpotti tukkoisuuttani huomattavasti. En suinkaan ole luopunut edellä mainituista, leivillä herkuttelen toisinaan kyllä, sekä käytän hapanmaitotuotteita, juustoa ja voita runsaasti. Samalla huomasin tämän, eli kun aloitin syömään reilusti niitä marjoja, kasviksia, juureksia (usein juuri smoothien muodossa), sekä aloin käyttämään reilusti rasvaa (voita, kermaa, öljyjä..), niin makeanhimo olikin tiessään. Kahteen vuoteen en ole yhtään irtokarkkia syönyt, tai juustonaksuja / sipsejä, tai juonut limsaa. Ei tee mieli yhtään. Eikä ole muuten paino vaihdellut,  vaikka niitä kauheita kaloreita olen syönyt valtavasti.

Mutta olenko siis tikkulaiha ja terveyden perikuva? En ole sellaista väittänyt, enkä halua edes siihen pyrkiä, koska tuo mainittu pari on muutenkin epäterve suhta. Nimittäin mitä enemmän olen siirtynyt juuri tähän ns. luonnolliseen ruokaan, sen myötä myös moni muu asia on muuttunut. Huomaan, etten ole kiinnostunut esim. vaatteista muodin vuoksi, vaan miltä ne näyttävät päällä, mitä materiaalia ne on, miten ne korostavat naisellisuutta / miehekkyyttä. Aidot asiat. Pelkkä laihuuden/lihaksikkuuden ihannointi tuntuu epäluonnolliselta. Hormoonien toiminta, vireys, mieliala. Perustarpeet kiinnostavat paljon, eli ruoka, nukkuminen ja unen laatu, sekä muut luonnolliset tarpeet. Enkä mitenkään allekirjoita tälläisiä ”kun tulee tähän ikään niin ei…”, koska ei ole asioita, joiden tekeminen / haluaminen olisi iästä kiinni. Mahani muistuttaa hyvin oppikirjamaisesti, miltä näyttää stressihormoni kortisolin ylituotanto. Stressi itse asiassa onkin jo epidemia, sen vaikutukset huomaa selvästi ympärillämme. Tätä omaa stressikuormitusta yritän vähentää nyt huomattavasti. Tässäkin muuten vaikuttaa jälleen kerran ruoka. Rauhoittuminen syömään kunnolla edes kerran päivässä, riittävä määrä nautintoa ruuasta, sekä monet stressiä lievittävät ruoka-aineet oikeasti auttavat. Edes vähän.

Ja niin, poista ne elektroniset vempaimet makuuhuoneesta. Tämäkin asia on saanut oudon vastaväittelyn aikaiseksi, eli säteileekö nämä laitteet vai ei ja vaikuttavatko ne uneen. Eihän siinä siitä ole edes lopulta kysymys, vaan siitä, että nukut aivan varmasti paremmin ja pidempään, kun keskityt rauhoittumiseen ja nukkumiseen, etkä kännykän/tietokoneen näppäilyyn. Mikä siinä on epäselvää?

Toinen seikka, lähdesi luonnonlähteestä vs. hanavesi. Sama asia, koko ajan tulee väittelyä, onko hanavesi vaaratonta, vai ei. Tässä pätee yksinkertainen asia: lähdevesi on älyttömän raikasta ja maukasta! Sen takia sitä kannattaa juoda. Hanavettä voi käyttää kaikkeen muuhun.

Ravitsemussuositukset? Kuten koko ajan niistä tuodaan esiin, niin kyllä niitä kasviksia ja marjoja pitäisi syödä enemmän. Ihan oikeasti. Tähän se smoothie on vaan käsittämättön hyvä, sillä saa sekaisin kätevästi kaikki, hyvänmakuinen ja imeytyy vielä paremmin mitä muutoin nautittuna. Mitä taas tulee voihin ja eläinrasvaan..hmm. Nythän THL on itse asiassa todennut, että tutkimusten mukaan eläinrasva ei ole haitallista ihmiselle. Hyvä alku. Tähän taas pätee edellä mainitut asiat, eli se on älyttömän maukasta. Ja jos sen ansiosta jollain suhteessa nautittuna pääsee eroon monesta keinotekoisesta, pitkälle prosessoidusta makeasta, niin silloin se toimii terveydenkin hyväksi. Eikö. On erittäin hyvä asia tutkia isoilla otannoilla kansanterveydellisiä asioita ja vaikutuksia, mutta kuitenkin, viime kädessä sinä itse olet vastuussa itsestäsi, mitä syöt ja miksi.

Hiilihydraatit? Käsite kohtuus tuntuu olevan kadonnut ja kauhea tappelu tästäkin saatu aikaan. Ja tähän vastakysymys: mitä ikävää tai kauheaa on syödä niitä kasviksia ja salaattia aterialla? Miksi syöt koko päivän joka aterialla jotain viljaperäistä, tai jotain hiilihydraattia? (hillot ja sokerit muroissa ja maitotuotteissa, kahvipullat / keksit, leipää monta palaa joka aterialla, pastaa, perunaa..). Nautin kyllä mielelläni pastaa, mutta kerran pari viikossa, miten tekee mieli. En joka aterialla. Ja kun syön pastaa, niin kyllä valutan reilusti oliiviöljyä päälle, sekä raastan juustoa myös. Koska juurekset ja kasvikset /pasta maistuu taivaalliselta kun niihin laitetaan reilusti öljyä, tai muuta rasvaa. Ei sitä tarvitse pelätä. Kukaan ei ole voita syömällä lihonut, koska sitä ei pysty kukaan pakettia syömään kerralla. Saman kokoisen jäätelöpaketin kyllä moni helposti syö, ja tästä syystä jättää mielummin sen voin pois muusta ruuasta – vaikka juuri siitä syystä (näin karrikoiden) sitä jäätelöä alkaa tekemään niin paljon mieli kun sen voin jätti pois.

Oikea dieetti ihmiselle? Se, joka sopii sinulle, jota voit noudattaa joka päivä, jonka seurauksena olet terve, aktiivinen, eikä sinulla ole ongelmia esim. ihon tai ruuansulatuksen suhteen. Siinä se. Se vaan täytyy testata, mitkä ruoka-aineet parhaiten sinulle sopii. Ruokavaliota on kuitenkin aivan turha muuttaa, jollet oikeasti kyseenalaista täysin kaikkea. Tarkoitan oikeasti, KAIKKEA. Elämääsi, suhteitasi, ruokaa, työtä,  liikuntaa…aivan kaikkea. Sillä nuo luovat myös puitteet siihen, mitä olet ja mitä syöt sitä kautta. Usein nimittäin muut ihmiset aikalailla määräävät myös sinunkin syömisiä, uskoisit tai et. Kasvisruokavalioon en ota kantaa, sillä en oikeasti tiedä siitä tarpeeksi. Väittäisin sen silti olevan milloin vain parempi vaihtoehto, mitä nykyinen prosessoitu, keinotekoinen ruoka. Ja siinäkin, kuten kaikessa, se kyseenalaistaminen. Jos tulee terveydellisiä ongelmia, niin tällöin täytyy miettiä mikä on vialla. Tutkia ja kyseenalaistaa.

Tähän pätee erittäin helppo asia: kun syönyt luonnollista, tavallista ruokaa ja saat riittävästi ravinteita, voit todellakin päättää itse mitä suuhusi laitat, etkä joudu elämään hillittömien mielihalujen varassa. Syö kun on nälkä ja niin paljon että nälkä lähtee. Toista tämä aina kun on tarve. Miten näin yksinkertaisesta asiasta tuli niin monimutkainen? ”Näin vältät juhlapyhien kilot/kalorit ja ilot”, kuten mediassa aina toistuvasti tuodaan otsikoita esiin. Tässäkin moni tekee niin, että kituuttaa jollain puurolla ja pussikeitolla monta viikkoa ennen pyhiä, että voi aloittaa hillittömät mässäilyt. Täysin väärin, koska  elimistö tarvitsee joka päivä ravinteita ja paljon. Siksi kunnollisen ruokailun merkitys päivittäin on tärkeää, koska silloin tiedät miltä tuntuu kun on nälkä, milloin olet kylläinen ja tekeekö mieli syödä. Silloin voit jättää konvehtit jouluna yhtä hyvin syömättä, jollei niitä tee mieli. Niin kävi itselleni jo kahtena jouluna. Kun ei tee mieli, niin pelkän ajankohdan vuoksi en halunnut syödä jotain. Ei tämä tähtitiedettä ole.

Kaikkea voi syödä, kyse on vaan siitä mitä syöt päivittäin, ja mitä syöt joskus. Tälläinenkin tasapaino on yllättävän vaikeaa, koska tuntuu kuin useat ihmiset söisivät juuri toisinpäin. Eihän pullan syöminen lasten kanssa joskus ole mikään ongelma, tärkeintä siinäkin on se yhdessä tekeminen. Mutta vastaavasti tämän yhdessä olon korvaaminen jatkuvilla herkuilla on taas tuhoisaa.

Syö monipuolisesti. Yksinkertainen juttu. Eri värisiä, kokoisia ja makuisia kasviksia sesongin mukaan. Erilaisia lihoja, kaloja. Eri ruhonosia, kaikki osat käyttöön. Hae mahdollisimman luonnollinen alkuperä. Pitkälle jalostettu ja / tai tehokasvatettu on huonompi mitä villinä kasvanut tai luonnoneläin. Karkeasti: villinä kasvanut  —> paikallinen luomu –> paikallinen –> kotimainen –> ulkolainen luomu –> korvaava tuote jollei jokin tuosta ketjusta löydy. Näitä valintoja voi aina muokata rahatilanteen, paikan ja kaiken suhteen. itse voi kasvattaa ja kerätä paljon, tai ostaa, jos ei aikaa aina ole. Ruokaa voi tehdä pakkaseen tai säilöä, aina ei tarvitse tai ehdi käyttää aikaa itsessään ruuan tekoon. Ja kyllä, valurautapannu on hyvä, koska siihen voi laittaa aina paljon makua mukaan, eli voita tai öljyä.

Summa summarum. Olen nyt terveempi, luovuin allergialääkkeistä, flunssaa en ole sairastanut, verenpainemittari jäi pölyttymään kun ei ole oireita enää (suolaa käytän niin paljon kun ruokaan on tarvis käyttää että se maistuu hyvältä), iho voi paljon paremmin, samoin vatsa. (niitä kuituja saa muuten todella paljon kasviksista ja marjoista). Tunnen olevani enemmän ”läsnä”, miehisempi ja kiinnostuneempi asioista ja ympäristöstä, käsite nuutuneesta ja laiskasta kolmevitosesta ei täsmää millään. Ainakaan enää.

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s