Yrittäjyys ja kritiikin vastaanottaminen

”Tajuatko, ettet näillä hinnoilla pysty ikinä myymään näitä tuotteita”? ”Yrityksesi ei tule olemaan yhtään mitään, eikä ikinä menestymään, jos meinaat näillä hinnoilla tosissasi myydä”!

Näin suoraan en ole palautetta koskaan saanut aiemmin. Tälläisen ryöpytyksen vastaanotin kuitenkin tässä taannoin esitellessäni tuotteitani. Muutaman huonomman kuukauden jälkeen onneksi tuli pieni piikki ja lisää hyviä juttuja, jotka jaksoivat ylläpitää fiilistä, muutoin olisin (varmaan kirjaimellisesti) pakannut tästä palautteesta kamani ja mennyt kotia itkemään. Sen verran hurjalta tuntui.

Alkuun kyllä kavahdin takajaloilleni ja aloin puolustamaan hengentuotteitani, kuinka kauppa ottaa tietenkin omansa, sekä kaikki, siis aivan kaikki, maksaa tuotannossa, kuljetuksissa, vuokrissa ym. Muistin kuitenkin kaikesta verenpaineesta huolimatta tärkeän asian: korvat. Kuuntele, äläkä suutu. Omalla tavallaan yrittäjä ja yritys on aina väärässä, kun se yrittää myydä jotain, osti asiakas tai ei. Tämä on raskasta kantaa toisinaan, mutta sellainen pitää ymmärtää. Kun tarjoat asiakkaalle jotain, hänellä on oikeus suuttua yritykselle, koska yritys tekee aloitteen hakiessaan potentiaalisia asiakkaita. Käytöstavoista, tai siitä miksi meillä kovin moni ei uskalla yrittää, koska pelkää saavansa kunnon lyttäyksen ei puhuttu mitään. Sitä tavallaan toivoisi, ettei sellainen ”sinusta ei ikinä tule mitään” – tyyppisen kylmän faktan lyöminen kasvoille enää olisi tätä kulttuuria, mutta sen kanssa on elettävä.

Niinpä aloin kuuntelemaan tätä asiakasta, joka ryöpytyksen jälkeenkään ei tietenkään maistanut tahikka ostanut tuotteita, mutta halusin kuunnella perusteet tähän, miksi en tulisi menestymään.

Asiakas oli jo vanhempi, jolla oli kokemusta paljon isompien yritysten markkinnoinnista. Kuulemma kaikki yritykset myydä jotain tuotetta, joka maksaa keskimäärin enemmän, mitä markkinoilla yleensä, on tuomittu epäonnistumaan. Useassa yrityksessä on paljon puhuttu, kuinka ihmiset ovat valmiita kyllä maksamaan, muttei olekaan. Tästä on ollut niin paljon esillä julkisuudessa jo, etten jaksa erikseen siitä mainita. Ymmärsin nyt, mitä hän tarkoitti. Ja aivan oikeassa olikin. Tuotteeni ovat luokkansa yläpäässä hinnoissa. Ei minulla olisi varaa palkata ketään esittelemään tuotteita muualle, minkä se vaatisi, että ihmiset tutustuisivat tuotteisiin, eivätkä jäisi vain suureen hyllyyn muiden sekaan. Sekä tuotannon lisääminen tulisi olemaan ongelma nykyisillä veloilla, ilman ulkopuolisia investointeja. Pienimuotoinen pattitilanne. Kysynnän kasvattaminen alkaa olla vaikeaa, koska ei ole varaa juuri lähteä maakunnan ulkopuolelle, mutta myöskään aika ei meinaa riittää luomaan uusia tuotteita, joita jatkuvasti kysellään.

Mutta mitä pitäisi tehdä? Yrittäjän ja yrityksen tärkein tehtävä on kuunnella ja mennä eteenpäin. Yrittää ratkaista kaikki ne solmut, jotka ovat tiellä. Mutta myös tunnistaa omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Tästäkin huomaan, että tarvitsisin paremman myyjän tekemään tätä. Itse olen liian sitoutunut tuotteisiin, on vaikeampi ottaa krittiikkiä vastaan. Sama pätee tuotantoon. Keittämään tuotteita, jolloin voisin tehdä muuta. Sekä itse asiassa, koko toimialaan.

Puhutaan marginaalisista tuotteista, kun puhutaan maustekastikkeista ja mausteista. Ei ole väliä, kuinka hyviä ne ovat, mutta niitä ei jonoteta markkinoilla, eikä kaupoissa. Hyvä ruoka taas on sellainen, jota jonotetaan. Ja itsehän olen mennyt väärinpäin puuhun, en ole alkanut tekemään ensin BBQ- ruokaa ja sitten vasta siihen sopivia kastikkeita ja mausteita, vaan juuri toisinpäin. Siksi omat vahvuudet tulee hyödyntää, eli tässä tapauksessa tämä jätkä on parempi laittaa kyökkiin hommiin tekemään sitä loistavaa ruokaa, sekä pyrkiä valvomaan kastike – ja maustetuotantoa enemmän sivusta, keskittyen itse esim. tuotekehitykseen. Aika lopulta on rajallinen, sekä se on rahaa. Ja jos yritys on jo vienyt vapaa-ajan, rahat ja avioliiton, niin nyt tulee vaan käänteisessä järjestyksessä hommata kaikki uusiksi! 😀 Ei voi vain luovuttaa, koska jokainen asia on järjestettävissä. Tulee vain tehdä asioita, jotka hyödyttävät eniten ja joissa olet koko sydämellä mukana. Ja joista voisi jäädä itselle jotain. 🙂

Mitä sitten ajattelin tehdä? Aiemmin olen tehnyt jo catering keikkoja sivutöinä. Nyt saimme viimein lyötyä kunnolla päät yhteen kokemuskauppa.com:in kanssa ja alan pitämään jatkossa huikeita ruokakursseja, jotka järjestetään jollain asiakkaan mieleisellä teemalla. Tästä olen unelmoinut jo aiemmin, kun järjestin kavereiden kanssa mukavan ruokaillan teemalla ”Sinuhe egyptiläisen Theban ankkaa”.

theban ankka

Tälläistä sitä pääsee pian tekemään ja nauttimaan porukalla! Muutamia valmiita teemoja olen jo miettinyt, lisäksi asiakas voi valita sellaisen myös itse.

Blogihan on henkilökohtainen päiväkirja. En tiedä pitäiskö tälläisiä asioita tänne kirjoittaa, vai ei. Kuitenkin, joskus toisten tekstien lukeminen tuntuu hyödyttävältä, koska kaikki kohtaavat onnistumisia ja epäonnistumisia. Olen myös tajunnut olevani nyt 2,5 vuoden jälkeen aivan liian syvällä omassa unelmassani tehdä juuri sitä, mistä olen aina eniten haaveillut. Tuotteitani ja ruokaa, jotka ovat tehty sydämellä. 🙂 Jo juuri siksi en vain voisi ajatella lopettavani tätä nyt tähän. Ongelmat täytyy vain ratkaista, potentiaalia kyllä riittää tehdä.

Hymyilin ja kiitin asiakasta hänen palautteestaan. Kiitän myös sinua, jos olet jaksanut seurata ja lukea tätä meikeläisen hurjaa keinuilua köysisillalla kohti omia unelmia! 😀

Toivon mukaan lisää hyviä juttuja saa vielä tuoda tännekin esiin! 😉

Teemu

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Yrittäjyys ja kritiikin vastaanottaminen

  1. Tsemppiä ja kyllä niille marginaalisemmillekin tuotteille on tilausta, pitää vain löytää ne oikeat ostajat. Terveisin juuri 6 purkkia ostanut. (Enkä pitänyt hintaa edes pahana)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s