Routapaisti PAISTI mausteella

PAISTI mausteseos on yksi parhaista tekemistäni tuotteista. Yksinomaan siksi, että se sopii niin moneen käyttööön. Kätevästi jauheena olevat laakerinlehdet, katajanmarjat, neilikat, sipulit ym. maustavat ruuan ilman niiden poimimista pois valmiista ruuasta, mutta soveltuvat myös pihvien mausteeksi. Käytän itse tätä seosta lähes kaikkiin patoihin, keittoihin tai uuniruokiin, sekä myös ripottelen esim. karitsan pihveille, tai riistalle.

paistiSillä voi maustaa myös suolaliemen routapaistille. Routapaistihan on nimensä mukaisesti jäinen paisti, joka kysennetään miedolla lämmöllä ja sen jälkeen maustetaan ja suolataan liemellä. Eli myös leikkeleenä käy.

Ensin tulee ajatus, että kuinka hullua on laittaa jäinen liha uuniin, mutta paistohävikkiä tästä ei juuri tule, sekä kypsyys saadaan varmistettua, kun mittarin saa sisälle.

Käytä tähän mitä tahansa vähärasvaista, kokonaista paistia, kuten naudan, hevosen, poron, tai hirven. Paisti kannattaa jättää mediumiksi. Silloin se on parhaimmillaan.

Kiitos PAISTI mausteen, resepti on uskomattoman helppo.

Routapaisti

iso pala jäistä paistia, n. 1 – 3kg (kuvassa Ohra – ahon laidunherefordia)

paistomittari

mausteliemi:

1 l vettä      routap.liemi

vajaa dl suolaa

1 rkl PAISTI maustetta

Paistoaika vaihtelee lihan koon mukaan, mutta varaa aikaa 3 – 6h tähän. Alle kilon palaa ei välttämättä kannata paistaa, niin pienessä paistohävikkiä voi syntyä enemmän. Tai kokeile tällöin paistaa hieman alle 100 asteessa.

Laita jäinen paisti paistoastiaan ja laita se kannen alle uuniin 100 asteeseen.

Noin tunnin kuluttua nosta paisti uunista ja tökkää sen keskelle paistomittari.

routap.esivalm.

Jatka kannen alla hauduttamista, kunnes sisälämpötila näyttää 60 – 67 astetta. (riippuen kuinka mediumiksi haluat paistin jättää). Huom! sisälämpö tulee nousemaan hieman uunista oton jälkeen. Käytä syntynyt paistoliemi vaikka riisin keitinliemeksi, tai säästä muuhun ruokaan.

Nosta paisti pois uunista ja valmista mausteliemi.

Kiehuta liemen ainekset kattilassa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Viilennystä voi nopeuttaa laittamalla kattilan kylmään vesihauteeseen tiskialtaaseen. (tarkoitus on, ettei kuuma liemi ala kypsyttää enää paistia). Liemen määrä riippuu paistin koosta, mutta perusteena voi käyttää n. dl suolaa peri litra vettä ja 1 rkl PAISTI maustetta.

Valitse paistille tiivis astia jääkaappiin. tiiviiseen astiaan ei mene nestettä niin paljon, koska paistin tulee peittyä. Peitä siis paisti mausteliemellä, laita kansi päälle ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Eli 6 – 8 tuntia. Ei kannata paistin olla liemessä pidempään, koska sen pintaan imeytyy turhan paljon suolaa. Suolaa ei imeydy paistin sisään juurikaan, joten kokonaissuolaisuus on juuri sopiva, kun leikkaa kokonaisia viipaleita.

Valmista paistia voi tarjota kylmänä alkupalana, tai käyttää juhlapöydässä leikkeleen tapaan, samoin leivän päällä. Siivuta ohuesti. Koristele yrteillä maun mukaan.

Routapaisti Herefordista

Routapaisti Herefordista

Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s