Keittiön perustarvikkeet

Aloitteleva kokki saattaa olla motivoitunut opettelemaan laittamaan ruokaa siksi, että voi kokata itse omia lempiruokiaan. Monesti suunnitelmat kuitenkin kaatuvat siihen, että resepti vaatii 15 eri raaka-ainetta, joista puolet puuttuvat, eikä niitä saa omasta lähikaupasta. Toinen ongelma voi olla tarvittavien välineiden puute. Kun alkaa opettelemaan ruoanlaittoa, on parasta lähteä ostoksille isoon, hyvinvarustettuun tavarataloon ostoslistan kanssa ja hankkia kerralla kaikki tarvittava.

Mitä kaikkea ruoanlaittoa varten siis tarvitaan? Ensin käydään läpi aivan välttämättömät perustarvikkeet, joita ovat leikkuulauta, hyvä, keskikokoinen veitsi, suuri kattila esimerkiksi perunoiden ja pastan keittoon, hyvä suuri paistinpannu, johon ruoka ei tartu kiinni, pieni kattila kastikkeiden tekoon, suuri uunivuoka, salaattikulho, eri kokoisia kulhoja ainesten sekoittamiseen ja valmisteluun, salaattiottimet, vispilä, suuri siivilä pastalle, kuorimisveitsi perunoille ja muille vihanneksille, juuresharja, puisia lastoja, juustoraastin, sitruunapuristin, pippurimylly, kauhat kastikkeelle ja keitolle, leivinpaperia, foliota, muovikelmua ja kannellisia muovikulhoja. Jos kokkeja on useita, kannattaa hankkia monta leikkuulautaa ja veistä, jotta kaikki voivat pilkkoa samaan aikaan. Ja mitä isompi porukka syö tai mitä useampia ruokalajeja haluaa laittaa, sitä useampia kattiloita ja vuokia kannattaa hankkia. Jos on salaatin ystävä, salaattilinko on oleellinen tarvike. Sosekeittoja, salsoja, smoothieita ja joitakin kastikkeita varten sauvasekoitin tai isompi kannusekoitin on välttämätön. Jos haluaa kutsua ystäviä kylään, kannattaa lisäksi hankkia eri kokoisia tarjoilulautasia ja kulhoja. Jos tavaramäärä tuntuu suurelta ja budjetti on pieni, kirpputoreja kiertelemällä löytää helposti lähes kaiken tarpeellisen.

Mausteiden suhteen oleelliset hankinnat riippuvat paljolti siitä, minkä tyyppistä ruokaa aikoo laittaa. Suola, kokonainen mustapippuri, liemikuutiot (liha, kana, ja kasvis), oliiviöljy ja rypsiöljy, sokeri, jauhot ja tuore valkosipuli ja sipuli muodostavat hyvän perustan. Jos syö paljon salaattia, kannattaa etikkaa tai sitruunoita pitää varastossa kastiketta varten. Chilin ystävän kannattaa hankkia chilirouhetta sekä pitää aina jääkaapissa tuoreita chilejä. Muut mausteet riippuvat ruoista, joita aikoo laittaa. Perinteiset suomalaiset ruoat eivät juuri vaadi mausteita. Välimerellisiä ruokia varten voi hankkia kuivattua timjamia, laakerinlehtiä, Herbes de Provence-mausteseoksen, sekä purkkikapriksia ja oliiveja.

Raaka-aineille paras hankintapaikka on tori. Toreilta saa tuoreimmat ja laadukkaimmat tuotteet suoraan tuottajilta, ja torilla ostoksilla käynti on paljon sosiaalisempaa ja mukavampaa kuin jättimäisessä ostoskeskuksessa vaeltaminen. Jos et tiedä missä ja milloin on lähin tori, kannattaa katsoa oman kaupunkinsa nettisivut. Esimerkiksi Helsingin kaupunki listaa eri torit ja niiden aukioloajat nettisivuillaan. Toreilta kannattaa ostaa ensinnäkin hyvin säilyviä tuotteita varastoon, kuten perunoita, juureksia ja vihanneksia. Lisäksi toreilta kannattaa ostaa kauden tuotteita, kuten sieniä, marjoja, omenia tai raparperia, ja tuoretta kalaa, munia ja lihaa paikallisilta tiloilta. Torille kannattaa lähteä avoimin mielin ja antaa siellä myytävien tuotteiden inspiroida seuraavan viikon ruokalista.

Keittiön perustarvikkeet
Siirry sivun alkuun
zakra