Meksikolainen ruoka: tacoja ja tuhansia vuosia historiaa

Meksiko on valtava maa, joka on viime aikoina tullut tutuksi suosittuna turismikohteena. Samaan aikaan meksikolainen ruoka on levinnyt hyökyaallon tavoin ympäri Eurooppaa, mukaan lukien Suomi. Siinä, missä aiemmin kukaan ei tiennyt miten meksikolainen ruoka erosi tex-mexistä, nykyisin kaikki tuntevat ainakin tacot. Tacot ovat arkiruokaa kaikkialla Meksikossa, ja niitä myydään kadulla sijaitsevista pikku tacokärryistä tai ravintoloissa lounaasta aaamuyöhon saakka. Taco koostuu kolmesta olennaisesta osiosta: tortillasta, joka voidaan tehdä maissista tai vehnästä, täytteistä ja kastikkeista ja muista lisukkeista. Tacon suosio perustuu varmasti osittain siihen, että vaihtoehtoisia täytteitä on tusinoittain, ja koska asiakas saa useimmiten laittaa kastikkeet ja lisukkeet itse, kaikki löytävät itselleen mieluisia tacoja. Usein voi myös itse valita montako tacoa haluaa, jolloin voi syödä täsmälleen itselle sopivan määrän. Lisäksi tacojen syöminen on nopeaa ja helppoa, koska siihen ei tarvita muuta kuin kädet. Ei siis ole ihme että tacot valloittavat maailmaa kovaan tahtiin.

Meksikon upeat raaka-aineet

Meksiko on kooltaan yhden viidesosan Euroopasta, mutta sen sisälle mahtuu hyvin erilaisia ilmastoja trooppisesta kuivaan aavikkoon, paljaisiin, korkeisiin vuoriiin, eurooppalaistyyppiseen vehreään tasankoon ja subtrooppiseen, hedelmälliseen rannikkoseutuun. Meksikon eri osavaltioiden ruokakulttuurit heijastavat paitsi näitä eroja, myös maan eri alkuperäiskansojen perinteitä. Aivan kuten meksikolaisista suurin osa on alkuperäisten meksikolaisten ja eurooppalaisten siirtolaisten jälkeläisiä, myös Meksikon ruokakulttuuri on sekoitus alkuperäistä ja muualta tuotua. Mutta Meksikon oma perinne on säilynyt rikkaampana kuin monissa muissa maissa, ennen kaikkea siksi, että maan omat raaka-aineet ovat niin erinomaisia ja harvinaislaatuisia.

Maissi on yksi perustuote, jota syödään kaikilla aterioilla tortillojen muodossa. Lisäksi maissia syödään keitettynä, grillattuna, jauhettuna tamaleissa, ja monissa keitoissa ja padoissa. Muinaiset meso-amerikkalaiset kehittivät nixtamalisaation, eli prosessin, jolla maissista tulee ravintorikkaampaa ja paremmin käsiteltävää eri leipomistarkoituksiin, kuten tortillojen tekoon. Siinä, missä me tunnemme vain keltaisen, makean maissin, Meksikossa eri maissilaatuja on 59! Toinen oleellisen tärkeä raaka-aine on tietysti chili. Chilin eri tyyppejä löytyy Meksikosta 150, ja toisin kuin monet luulevat, kaikki chilityypit eivät polta. Useimmat perinteiset meksikolaiset reseptit käyttävät eri chilejä, ja useimmat salsat perustuvat tiettyyn chilityyppiin. Kun on kerran käynyt Meksikossa ja nähnyt torien tai kauppojen chilit, tuntuu täysin absurdilta, että Suomen ruokakaupoissa myydään chilejä vain nimellä ‘chilipippuri’. Monet pitävät suklaata maailman parhaana asiana, ja suklaakin on perua Meksikosta. Suklaa valmistetaan kaakaopuiden hedelmistä, jotka eivät ole luonnostaan makeita. Esimerkiksi tummanruskea mole-kastike tehdään makeuttamattomaan kaakaomassaan. Avokado on toinen tuote, josta on tullut koko maailman herkkua, ja se on myös kotoisin Meksikosta. Ei siis ihme, että Meksikon ruokakulttuuri säilyy ja leviää, koska harvassa maassa on vastaavaa herkullisten raaka-aineiden rikkautta.

Meksikolainen ruoka: tacoja ja tuhansia vuosia historiaa
Siirry sivun alkuun
zakra