Mitä hankkia jääkaappiin ja ruokakomeroon

Monelle aloittelevalle kokille suurin ongelma on keksiä mitä ruokaa laittaa. Illalla töistä tai harrastuksista tullessa nälkä saattaa olla niin suuri, että ei ole kärsivällisyyttä alkaa miettiä, mitä laittaa, ja kokkaamisen sijasta tulee tilattua ruokaa kotiin tai ostettua valmisateria lähikaupasta. Tämän takia kannattaakin aina pitää varalla hyvä valikoima pitkään säilyviä, monipuolisia raaka-aineita, joista voi valmistaa nopeasti aterian. Ruokakaappiin on hyvä hankkia ainakin erilaisia pastoja, perunoita, riisiä, couscousia, laadukasta tomaattimurskaa (halpoja tomaattimurskia kannattaa välttää koska ne tuskin maistuvat tomaatille), erilaisia papuja vedessä (vältä papuja kastikkeessa, koska kastikkeiden maku on yleensä niin huono, että se pilaa aterian), pestoa, ja tonnikalaa. Etenkin kasvissyöjille soijarouhe on erinomainen jauhelihan korvike, joka on halpaa ja ravitsevaa ja säilyy lähes loputtomasti.

Jääkaappiin kannattaa hankkia suuri määrä eri tyyppisiä raaka-aineita, joista voi valmistaa kaikenlaista. Varalla kannattaa pitää ainakin parmesania (ei valmiiksi raastettua), fetaa, ruokakermaa, kreikkalaista jogurttia tai ranskankermaa, nyhtökauraa ja kananmunia, sekä vihanneksia kuten perunoita, paprikoita, kesäkurpitsaa, munakoisoa, kukkakaalia, valkokaalia, tomaatteja, kurkkua ja salaattia. Sienet, tofu, kala, liha ja kana eivät pysy hyvänä kovin monta päivää. joten niitä kannattaa hankkia vain silloin, kun tietää niitä laittavansa. Lihansyöjä voi pitää jääkaapissa esimerkiksi salamipötköä tai muuta hyvin säilyvää makkaraa, jota voi lisätä ruokiin antamaan makua. Jos on pakastin, kannattaa sinne ostaa valmiiksi erilaisia pakastettuja vihanneksia kuten kukkakaalia, pinaattia, tai vihreitä papuja, joista voi hätätilassa tehdä kastikkeen pastalle.

Näiden perustarvikkeiden pohjalta voi kokata jo kymmeniä eri ruokalajeja. Suomalaisia klassikoita voi opetella esimerkiksi Marttojen nettisivuilta, joilla on paljon reseptejä ja vinkkejä ruoanlaittoon ja taloudenhoitoon yleensä. Kun perusraaka-aineet on tullut hankittua, ei kaupassa käymiseen kulu niin paljon aikaa ja energiaa. Puhelimessa kannattaa pitää ostoslistaa, jossa on kaikki keittiön perustarvikkeet, ja kun jokin loppuu, merkitä se heti listaan, jotta ruokakaappi säilyy hyvin varusteltuna.

Mitä hankkia jääkaappiin ja ruokakomeroon
Siirry sivun alkuun
zakra