Ranskalainen keittiö: hienostunutta tekniikkaa, viinejä, ja juustoja

Ranska tunnetaan yhtenä maailman parhaista ruokamaista, mutta harva pystyy nimeämään ranskalaisia klassikkoruokia. Se johtuu siitä, että kuuluisien ruokalajien sijasta ranskalainen keittiö on täydellistänyt ruoan laiton, ja ranskalainen tekniikka ja lähestymistapa ruokaan ovat levinneet kaikkialle maailmaan. Voidaankin sanoa, että länsimäinen haute cuisine perustuu ranskalaiseen keittiöön. Useimmat hienot ravintolat tarjoavat ruokaa, joka kokataan ranskalaisten tekniikoiden ja periaatteiden mukaan, vaikka monet käyttävätkin epäranskalaisia raaka-aineita ja tarjoavat ruokalajeja, joita ei Ranskassa tunneta. Ranska on edelleen yksi ehdottomia ruoan suurmaita, ja suuri osa maailman parhaista kokeista on kouluttautunut Ranskassa.

Klassinen ranskalainen keittiö nojautuu parhaisiin, sesongin mukaisiin raaka-aineisiin ja yksinkertaisiin, hienostuneisiin makuihin, jotka korostavat pääraaka-aineen omaa makua. Esimerkiksi Joel Robuchon, yksi tunnetuimpia ranskalaisia kokkeja, joka kuoli vuonna 2018, tunnettiin erityisesti täydellisen perunamuusin kehittäjänä. Toisin kuin italialainen keittiö, ranskalainen keittiö ei perustu köyhien ruokaan, joten siinä käytetään paljon perinteisesti kalliita raaka-aineita kuten lihaa, voita ja kermaa. Monet ranskalaisista klassikoista ovat perua hovien keittiöistä, joissa kokit työskentelivät päivät pitkät kehitellen uusia herkkuja kuninkaallisille ja hovin jäsenille. Tästä syystä monet perinteiset reseptit ovat myös monivaiheisia ja teknisesti haastavia.

Ranska tunnetaan ennen kaikkea erinomaisista viineistään ja juustoistaan, jotka molemmat näyttelevät merkittävää osaa ranskalaisessa keittiössä. Viinin ja ruoan oikea parittaminen on oleellinen osa jokaista hyvää ateriaa. Pidemmän kaavan ateriaan kuuluvat aina juustot aterian lopuksi ennen jälkiruokaa. Juustoja käytetään usein myös ruoanlaittoon, ja esimerkiksi juustolla gratinointi on tyypillistä Ranskassa. Ranska tuottaa myös monia maailmakuuluja herkkutuotteita kuten ostereita, hanhenmaksaa, tryffeleitä ja erilaisia pateita. Ranska on ilmastollisesti hyvin monipuolinen, joten eri alueet tuottavat hyvin erilaisia juustoja ja viinejä ja pystyvät kasvattamaan monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä. Etelä-Ranskan aurinkoinen, kuiva ilmasto tuottaa välimerellisiä tuotteita, ja etenkin Provencen alueen keittiö onkin lähempänä Italian keittiötä sen kasvisten, merenelävien, ja yrttien käytössä. Atlantin rannikko taas tunnetaan ennen kaikkea ostereista, simpukoista ja muista meren hedelmistä.

Ranskalainen keittiö: hienostunutta tekniikkaa, viinejä, ja juustoja
Siirry sivun alkuun
zakra